Gulácsi Péter: Ha a BL-ben is hozom a Bundesliga-formám…

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.08.17. 07:48
null
Gulácsi Péter gőzerővel készült a 2019–2020-as idényre, és vasárnap az Union Berlin otthonában elkezdi csapatával a nagy menetelést (Fotók: Adidas)
Az új idényről, Julian Nagelsmannról, a Sevilla és a Benfica érdeklődéséről, valamint a gyermeke születése utáni változásról is beszélt a Nemzeti Sportnak Gulácsi Péter, az RB Leipzig és a magyar válogatott 100. Bundesliga-mérkőzésére készülő, 29 éves kapusa.

 

– Megismételheti a lipcsei együttes a bajnoki bronzérmet és Német Kupa-döntőt hozó előző idény sikereit?
– Az esélyünk megvan rá, de az említett két sorozat mellett most a Bajnokok Ligája csoportkörében is helyt kell állnunk – felelte a Nemzeti Sportnak Gulácsi Péter, aki vasárnap századik Bundesliga-meccsén léphet pályára az Union Berlin elleni idegenbeli bajnokin. – A legrangosabb európai kupasorozatot másként kezeljük, mint az előző idényben az Európa-ligát. Akkor az El-t alárendeltük annak, hogy a bajnokságban az első négyben végezzünk, ezzel szemben most a Bundesliga és a BL egyformán fontos. A keretünk erősödött, több a variációs lehetőség, ha elkerülnek minket a sérülések és az egészséges konkurenciaharc is megmarad, szép idény várhat ránk.

– A nyártól Ralf Rangnick helyett a Hoffenheimtől érkező Julian Nagelsmann felel a szakmai munkáért. Mennyiben lesz más a csapat futballja?
– A labda nélküli játékunkon nem akarunk jelentősen változtatni, de amikor nálunk van a labda, szeretnénk bátrabban játszani – persze a kettőt nem lehet elválasztani egymástól. Az előző idényben rendkívül stabilan védekeztünk, de a támadójátékunk elmaradt a topcsapatok szintjétől, a Dortmundot és a Bayern Münchent ezért nem érhettük utol. Úgy kell fejlődnünk ebben, hogy közben hátul ne váljunk sebezhetővé, ez lesz az idény nagy kihívása.

– Nagelsmann a fiatal edzőgeneráció egyik legtehetségesebb képviselője. Mi a titka?
– Az edzői filozófiája arra épül, hogy a lehető legtöbb információt ömleszti a játékosokra. Az edzés minden része összetett, folyamatosan gondolkodni kell, reagálni és gyorsan dönteni. Különböző szabályok és korlátozások nehezítik a gyakorlatokat: megszabja, hány érintéssel lehet kihozni a labdát az adott zónából, ezt követően hány másodperc alatt kell eljutni a másik kapuig, majd a végén hány érintésből kell befejezni az akciót. Megvannak azok a megoldások, amelyeket minden helyzetben elvár, valamint azok a mozgások és helyezkedések, amelyekkel a legjobb helyzetbe kerülhetünk védekezésben és támadásban. Ezt követi a következő ellenfél tanulmányozása. A felkészülés idején hetekre bontotta le a különböző játékelemeket, és az adott hét napban valóban csak egy-egy szegmensre összpontosítottunk.

– A szakvezetőjük harminckét esztendős. Hogyan tudott tekintélyt szerezni az idősebb játékosoknál?
– A pályán kívüli lazaságából érezhető, korban nincs messze tőlünk, ugyanakkor a Bundesliga egyik legjobb csapatától érkezett, ami már önmagában jó ajánlólevél. Más személyiség, mint Rangnick volt, új impulzusokat hozott az öltözőbe, a pályán viszont az első perctől egyértelművé tette, ki a főnök.

– A Bayern és a Dortmund utolérhető az új taktikai elképzelésekkel, vagy ehhez minimum hatvan-hetvenmillió euró értékű labdarúgók szerződtetésére lenne szükség?
– A bő keret elengedhetetlen, de a legutóbbi bajnokságban a két német topcsapat ellen rendre nüanszokon múlt a találkozó kimenetele. A négyből három meccsen egyenrangú partnerei voltunk az ellenfélnek, de sajnos csak egy pontot szereztünk. Mindenesetre arra építünk, hogy játékban nem volt akkora különbség, mint amit a tabella mutatott.

– Milyen célokkal vágnak neki az idénynek?
– Minden sorozat egyformán fontos. Papíron a Német Kupában nyílik a legnagyobb esélyünk az aranyéremre, a bajnokságban a legutóbbi bronzérem után most sem szeretnénk lecsúszni a dobogóról, a Bajnokok Ligájában pedig minden együttes a maximumra törekszik. Persze amíg nem ismerjük a csoportbeosztásunkat, nem lehet a BL-esélyről beszélni.

REMEK FORMÁBAN ÉRKEZNE
Az RB Leipzig vasárnap az Union Berlin otthonában kezdi a bajnokságot, ám a magyar kapusra nemcsak német együtte­sében vár kulcsszerep, hanem a válogatottban is. A csoportja élén álló nemzeti csapat szep­tember 9-én a Szlovákia elleni hazai meccsel folytatja az Eb-selejtezőt.
„Csapattársammal, Willi Orbánnal már néhányszor beszéltünk a meccsről – mondta a kapus. – Nem mondom, hogy már most a szlovákok elleni találkozóval kelek és fekszem, de tudjuk, az Európa-bajnoki kvalifikáció szempontjából nagyon fontos meccs vár ránk. Nem ott dől el a sorsunk, az utána következő három selejtezőn még kilenc pontot szerezhetünk, de kétségtelenül hatalmas lökést adna a szlovákok elleni győzelem. Most az a legfontosabb, hogy az első három Bundesliga-forduló után a legjobb formámban és sikerélménnyel feltöltve érkezzek a válogatott edzőtáborába.”

– Ha önön múlna, milyen négyesben szerepelne a Leipzig?
– Nem is tudom… Örülnék, ha legalább egy topcsapatok kapnánk, de mivel szeretnénk versenyben lenni a továbbjutásért, nem kívánom, hogy három nagyágyút sorsoljanak mellénk, hogy halálcsoportba kerüljünk.

– Az előző idényben a Kicker osztályzatai alapján a Bundesliga legjobb játékosának bizonyult, és a legtöbb kapott gól nélküli meccsel is ön büszkélkedhetett. Ezután milyen egyéni motivációt talál a folytatásra?
– A kapott gól nélküli meccsekből nehéz kiindulni, az a szám a csapat teljesítményével is összefügg. Az például már most látszik, hogy lábbal többet leszek játékban, mint korábban, ez nekem is új kihívást jelent. Mindenesetre ha a Bajnokok Ligájában is hozom a Bundesliga-formám, még jobb idényem lehet.

– A nyáron a Benfica és a Sevilla is szerette volna átigazolni, ám az RB Leipzig mindkét klubnak nemet mondott. Mennyit tudott a két klub érdeklődéséről?
– Mivel az előző idényben a különböző rangsorok többségében első lettem a kapusok között, normális, hogy jobban előtérbe kerültem. Több európai topcsapat érdeklődéséről, valamint konkrét ajánlatról is hallottam, de a klubomnak az első perctől egyértelmű volt az álláspontja: a pályán és az öltözőben is fontos tagja vagyok a csapatnak, a Bundesliga legjobb kapusának tartanak, az előző idény után pedig már Európában is a legjobb kapusok közé sorolnak. Egy ilyen fontos idény előtt a Leipzignél a klubváltás szóba sem jöhetett, szeretnék, ha kitölteném a hároméves szerződésemet.

A vasárnapi lesz a 100. Bundesliga-meccse (Fotó: Adidas)
A vasárnapi lesz a 100. Bundesliga-meccse (Fotó: Adidas)

– Nem csupán az új vezetőedző, és a Bajnokok Ligája-csoportkör jelenti a változást, hanem az is, hogy az edzések és a meccsek után immár nemcsak a felesége, hanem a nyáron született kisfia, Dominik is várja. Mekkora változást hozott életükbe gyermekük megszületése?
– Nagyot, és nagyon hálás is vagyok a feleségemnek, Diának, amiért nemcsak nagyszerű édesanya, hanem arra is odafigyel, hogy nekem mire van szükségem ahhoz, hogy a pályán a legjobb teljesítményt nyújtsam. Sok terhet levesz a vállamról, nagy könnyebbség azzal a tudattal elindulni meccsre vagy edzésre, hogy tudom, otthon minden a legnagyobb rendben van. Otthon próbálom maximálisan kivenni a részem a teendőkből, de a sűrű versenynaptár miatt ez nem egyszerű. Mindenesetre kezdünk belerázódni, kialakítottunk egyfajta rendszert, és szerencsére segítséget is kapunk. Emellett egyre többet gondolok arra, mennyire különleges érzés lesz, amikor a Frankfurt elleni első hazai meccsünkön Dia karjában a kisfiam is ott lesz a lelátón – mindig elönt a boldogság, ha eszembe jut.

– Megváltozott az értékrendje, amióta apa lett?
– Talán annyiban, hogy amióta megszületett a kisfiunk, jobban tervezünk előre. Fontos, hogy megmaradjon a stabilitás az életünkben, én is próbálok minél tervezhetőbben hazamenni – csak hát a profi futball elég őrült életet jelent, meccsdömpinggel, folyamatos kihívásokkal. Amíg ilyen pici a fiunk, az otthoni teendőkből kevéssé tudom kivenni a részem, de mindent megteszek, hogy a pályán nyújtott teljesítményemmel a legnagyobb biztonságot teremtsem meg a családomnak.

– A kiságyban van már kis focilabda?
– Focilabda még nincs, de mez már van. A lipcsei szertáros feliratozta Dominiknak, hátul az egyes szám és a „Daddy” felirat olvasható. No meg van fülvédője is, hogy a meccseken ott lehessen. És azért mondogatom neki, hogy „kapus”, „labda” vagy éppen „apa”. Elvégre a legfontosabb szavakkal kell kezdeni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik