Gera hét hónap után ismét edzésbe állt

Vágólapra másolva!
2012.07.09. 09:17
null
Gera visszaküzdené magát a West Brom kezdőjébe (Fotó: Action Images)
Címkék
.Elképzelhető, hogy csak egy-két hetet kell kihagynia Gera Zoltánnak – írták tavaly novemberben, amikor a 73-szoros válogatott játékost le kellett cserélni a Tottenham elleni bajnokin. Súlyosabb volt a sérülés, a játékos keresztszalagja elszakadt. Hét hónappal később a futballista újra edzett!

– Sokakat érdekel: hogy van?
– Köszönöm, remekül – mondta Gera Zoltán, a magyar válogatott és az angol élvonalbeli West Bromwich Albion játékosa, aki tavaly novemberben sérült meg. – Érdekes módon vasárnap kezdődött el a nyári felkészülés, gondolom, az edző az ilyenkor szokásos tesztekkel nem hétfőn akart nekivágni a munkának. A tesztek után hosszú bemelegítés, majd különféle labdatartási gyakorlatok voltak, és nagyon örülök, hogy ott lehettem a többiekkel.

– Azt olvastam, néhány hét múlva edzhet együtt csapattársaival…
– Én is azt hittem, de szerencsére kiderült, hogy az első pillanattól kezdve ott lehetek a srácok között!

– Mi történt tavaly november óta?

– Rengeteget dolgoztam, óvatosan, fokozatosan terheltem a lábam. Amint lehetett, elkezdtem futni, persze először csak lassan, egyenesen, később lehetett gyorsítani, kitámasztani, fordulni. Nagyon szeretek futballozni, ezért mindent megtettem, hogy újra játszhassak, és nagyon élveztem ezt az első edzést. Most úgy érzem, hogy erőnlétileg is rendben vagyok, hiszen nagyon sokat erősítettem. Ugyanakkor türelmes vagyok, nem akarok semmit sem siettetni, az is lehet, hogy kihagyok néhány edzést, még úgy is, ha nincs semmi problémám, éppen azért, nehogy túl nagy legyen a terhelés. Majdnem egy egész év kiesett, a fokozatosság az edzésmunkában is fontos, és bár most nagyon fel vagyok dobva, hiszen újra ott voltam a pályán, és együtt dolgoztam a fiúkkal, de túlpörögni sem szabad. Nagyon odafigyelek magamra.

– Amikor a pályán kívülre kényszerült, gondolkozott azon, miért épp önnel történt meg mindez?
– Nem hiszem, hogy ennek sok értelme lett volna, tudom, hogy egy ilyen rossz mozdulat benne van a futballban, inkább arra koncentráltam, mit kell tennem azért, hogy visszatérhessek, hogy újra futballozhassak. Azt persze volt időm végiggondolni, hogy még a Fulham játékosaként megsérült a bokám, és utólag úgy látom, lehet, hogy azt a sérülést nem pihentem ki rendesen. Felépültem, és az átigazolás után a West Bromban mindig kezdtem, végigjátszottam a meccseket, aztán a válogatottban is majdnem mindig pályán voltam. A lengyelek elleni idegenbeli mérkőzést is végigjátszottam, majd Angliába visszaérkezve a következő meccsen is kezdtem, és utána jött a sérülés. Nem mondom, hogy túl sok volt a terhelés előtte, mert megsérülhettem volna úgy is, hogy előtte hetekig nem játszom. A futballista sorsa ezzel jár, előrenéztem, és találtam új motivációt.

– Mi az?

– Egyértelmű: vissza akarok kerülni a csapatba. Nem érzem magam öregnek, az edzésen is azt tapasztalom, hogy fel tudom venni az iramot, a teszteredményeim is rendben voltak, ott voltam a legjobban teljesítők között. Van egy speciális gép, fél lábbal kellett tolni s húzni a súlyt, és a gép szerint a bal lábam még nem olyan gyors, mint a jobb, de ez ilyenkor természetes. Most kezdett a csapat, tudom, hogy lesznek holtpontok, leszek majd nagyon fáradt is, de azon vagyok, hogy augusztus közepén, amikor az első fordulóban a Liverpoolt fogadjuk, kiderüljön, lehet még rám számítani.

– Van még motiváció?

– Hogyne. A válogatott. Nekem nagyon sokat jelentett, hogy Egervári Sándor szövetségi kapitány folyamatosan tartotta velem a kapcsolatot, mindvégig mondta, hogy számít rám. Azt is látom, hogy a keretben egyre nagyobb a konkurencia, nem lesz egyszerű bekerülni a kezdőbe, de mindent megtettem azért, hogy újra meghívjanak. Mondom, nem érzem magam öregnek, de azért ez az utolsó lehetőségem, hogy kijussak a világbajnokságra… Nagyon odafigyelek, hogy ne sérüljek meg.

– Azt mondta, egy-egy rossz mozdulat kikerülhetetlen, hiszen a futball része – hogy kerülheti el?
– Ami rajtam múlik, azt megteszem. Pihenek az edzések között, mindent alárendelek a futballnak. Gyönyörű családom van, a feleségem és a lányom is tudja, hogy erre szükségem van, a fiam még kicsi, de itthon is minden támogatást megkapok, hogy minden rendben legyen.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, MIÉRT VAN ELŐNYBEN GERA ZOLTÁN A TÖBBIEKHEZ KÉPEST, HOGYAN KÉSZÜLT AZ ELSŐ EDZÉSRE, ÉS HOGY VÉLEMÉNYE SZERINT HOGYAN ALAKUL MAJD AZ NB I KÖVETKEZŐ IDÉNYE, MIT VÁR KORÁBBI EGYÜTTESÉTŐL, A FERENCVÁROSTÓL, AKKOR KERESSE A NEMZETI SPORT HÉTFŐI SZÁMÁT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik