Fülöp Mártontól Gera Zoltánig – az elmúlt 20 év 20 legjobb légiósa

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
Vágólapra másolva!
2020.07.03. 20:59
null
Szoboszlai Dominik előtt fényes pályafutás állhat (Fotó: Török Attila)
Húsz év után befejezi pályafutását Juhász Roland. A 95-szörös válogatott védő 2000-ben debütált az NB I-ben, később pedig nyolc évig erősítette a belga sztárcsapatot, az Anderlechtet. Elhelyeztük őt a legjobb magyar légiósok sorában: íme az elmúlt húsz év húsz legjobb hazai futballistája külföldön!

 

20. Fülöp Márton
2015. november 12-én a magyar válogatott 1–0-ra nyert Norvégiában, és nagy lépést tett afelé, hogy harminc év után kijusson egy világversenyre, a 2016-os Eb-re. Aznap hunyt el 32 évesen rákbetegségben a 24-szeres válogatott Fülöp Márton – érte, neki is játszott a csapat azon a meccsen. 2004-ben került Angliába a Tottenhamhez, és egészen 2012-ig a szigetországban futballozott. A Championshipben 95, a Premier League-ben 45 alkalommal védett, karrierje csúcsa pedig az volt, amikor 2010 tavaszán a Roberto Mancini vezette, világsztárokkal teletűzdelt Manchester City szerződtette „vészkapusnak”. Többek közt Carlos Tévez és Patrick Vieira társaként három bajnokin lépett pályára, az utolsó szezonját pedig a görög élvonalban töltötte.

19. Stieber Zoltán
Az Aston Villában nevelkedő szélső Németországban csinálta meg a karrierjét. Az Aachen színeiben 2011-ben a Bundesliga 2. gólpasszkirálya volt 17 assziszttal. Ugyanitt és ugyanekkor a kanadai táblázaton is az előkelő második helyen végzett. Ezután rögtön leigazolta az élvonalbeli Mainz, ám Thomas Tuchel edzővel nem találta meg a közös hangot, így mehetett a Greuther Fürthbe. Ott újra olyan jól teljesített, hogy a nagy múltú Hamburg 1,3 millió eurót sem sajnált a megvételére. 2015 tavaszán az élvonalban is megmutatta, hogy mire képes: kiszorította a kezdőből a 109-szeres holland válogatott Rafael van der Vaartot, ennek ellenére a következő szezonra kegyvesztetté vált, és megindult a lejtőn. Tavaly az Egyesült Államokból tért haza az NB I-be, Zalaegerszegre.

18. Szoboszlai Dominik
Felkerült az idei Golden Boy-díj 100-as listájára, és sokan már az AC Milan mezében látják. Tény, hogy régóta nem volt a magyar futballnak olyan izgalmas tehetsége, mint Szoboszlai Dominik, aki 19 évesen már 59 meccsen 15 gólt és 23 gólpasszt számlál az osztrák kirakatcsapatban, a Red Bull Salzburgban. Az ősszel a Bajnokok Ligájában is meglőtte az első gólját, a Genk ellen így ünnepelte debütálását a sorozatban, amivel a legfiatalabb magyar BL-gólszerző lett. Csak az életkora miatt szorult a toplista második felébe, hiszen egyszerűen még nem volt ideje hosszú éveken keresztül bizonyítani képességeit. A benne rejlő potenciál alapján azonban néhány év múlva lehet, hogy már az évezred legjobb magyar légiósaként emlegetjük.

17. Miriuta László
„Miriuta az első olyan Romániában született focista, akinek nincs joga a román válogatottban játszani” – írták Romániában, amikor Miriuta a magyar nemzeti csapatot választotta. A nagybányai születésű középpályás 1998-ban szerződött Németországba, a másodosztályú Cottbusba, amelyet előbb feljutáshoz segített, majd 2001-ben már a Bundesligában zárta 11 góllal és ugyanennyi gólpasszal az idényt. Találatok számában ezzel beállította Détári Lajos akkori magyar rekordját a Bundesligában, és beválasztották az idény álomcsapatába. Csak azért nem került ezután a topklubok látókörébe, mert akkor, közel 32 évesen már több meccs volt mögötte, mint előtte. A következő szezonban megint kiosztott tíz gólpasszt, a rá következőben viszont búcsúzott Németországtól.

16. Fehér Csaba
2000-ben először a belga Geelhez került, majd fél évvel később már a holland NAC Bredában futballozott. Négy év alatt az Eredivisie legjobb jobbhátvédjei közé emelkedett, olyannyira, hogy 2004 nyarán az ország egyik legnagyobb csapata, a PSV Eindhoven szerződtette. Az első idényében a klub rögtön BL-elődöntőig menetelt, Fehér két csoportmeccsen jutott lehetőséghez, az egyenes kieséses szakaszt azonban kölcsönben Újpesten töltötte. Két évvel később Philip Cocu és Patrick Kluivert oldalán viszont ott volt a BL-negyeddöntőig jutó együttesben: az Arsenal elleni nyolcaddöntőn Thierry Henryt fogta, majd a Liverpool elleni vesztes párharcban is játszott. A 255 holland bajnokijával itt a helye.

Szabics Imre a Sturm Graz mezében (Fotó: AFP)
Szabics Imre a Sturm Graz mezében (Fotó: AFP)

15. Szabics Imre
Mindössze 18 évesen hagyta el a Ferencvárost, amikor 1999-ben a Sturm Grazba igazolt, és soha többet nem tért vissza az NB I-be. Ausztriában sokat fejlődött, 2003-ban már Bajnokok Ligája-tapasztalattal igazolt a Stuttgartba. A Felix Magath vezette, Philipp Lahmot, Timo Hildebrandot és Kevin Kuranyit is a soraiban tudó svábokkal legyőzte a világ akkori egyik legjobb csapatát, a Manchester Unitedet is a BL csoportkörében. A 2–1-es siker főszereplője Szabics volt, aki gólt lőtt és Kuranyinak gólpasszt adott. Később sérülések nehezítették a pályafutását, de 2013-as visszavonulásáig Németországban és Ausztriában tudott maradni – előbbi élvonalában 17, utóbbiéban 43 gólt szerzett.

14. Nikolics Nemanja
Kevés labdarúgó van, aki négy egymást követő évben is gólkirály tud lenni, ráadásul három különböző bajnokságban. Nikolics Nemanja megcsinálta ezt a ritka bravúrt: a széria első két koronáját még az NB I-ben szerezte a Fehérvár színeiben, aztán következett Lengyelország, majd az Egyesült Államok. A válogatott csatár 2015-ben szerződött a Legia Warszawába, amelyben rögtön 28 góllal kezdett. Utána még egy fél évet maradt a csapatnál, majd 2017 januárjában a Chicago Fire-be igazolt. Az MLS-ben többek közt a németek világbajnokával, Bastian Schweinsteigerrel is együtt futballozott, de ami ennél fontosabb, 24 találattal Amerikában is gólkirály lett, méghozzá olyan sztárcsatárokat megelőzve, mint David Villa vagy Sebastian Giovinco.

13. Vadócz Krisztián
Jelenleg az uruguayi Penarol labdarúgója, a dél-amerikai ország pedig már a tizedik különböző hely, ahol megfordult légiósként. Bajnoki címet ugyan csak Hongkongban ünnepelt, ahol amúgy az év játékosának is megválasztották, de a holland, svájci vagy éppen dán élvonalbeli teljesítményére is büszke lehet. A leginkább persze a spanyolországira: Vadócz 71 mérkőzésen lépett pályára a világ egyik legerősebb bajnokságában. Ezzel amúgy a negyedik legtöbb La Liga-meccsen játszó magyar, csak olyan legendák előzik meg, mint Puskás Ferenc, Kubala László és az idehaza kevésbé ismert, de a Betisnél nagy tiszteletben tartott Kuzman József. Vadócz kilenc gólt szerzett a spanyol élvonalban, ebből egyet a Cristiano Ronaldóval felálló Real Madridnak tartogatott.

12. Tőzsér Dániel
Még csak utánpótláskorú volt, amikor a török Galatasaray szerződtette, ám a felnőttfutballhoz haza kellett jönnie az NB I-be, az Angliába távozó Gera pótlására igazolta le a Fradi 2004-ben. Innen két évvel később Görögországba, az AEK Athénba távozott, ahol a BL-ben többek között az aranylabdás Rivaldóval passzolgatot. Ezután Belgiumba ment, ahol szintén a BL-ben a ma már a Manchester Cityt erősítő Kevin De Bruyne volt a csapattársa – sőt akkor a magyar középpályás volt a vezér, ő volt a csapatkapitány. 2014-ben topligába is eljutott, ám Olaszországban nem jöttek be a számításai, a Genoában kevés lehetőséget kapott, majd az utolsó légióséveit az angol másodosztályban töltötte, mielőtt 2016-ban visszatért nevelőklubjához, Debrecenbe. Idén kiesett a csapattal, és visszavonult.

11. Babos Gábor
Tizenöt éven keresztül futballozott a holland élvonalban. 2000-ben szerződött az MTK-ból az Eredivisiébe, és a NAC Bredában hamar a liga legjobb kapusai közé került. 2004-ben már őt választották meg posztja legjobbjának a bajnokságban, és ekkor le is csapott rá az egyik legnagyobb holland klub, a Feyenoord. Rotterdamban felemás időszakot töltött, ugyan 24 bajnokin védett, mégsem élvezte Ruud Gullit edző feltétlen bizalmát. Emiatt egyetlen szezon után kölcsönkérte magát a NEC Nijmegenbe, ahol újra bizonyított, 2008-ban ismét őt választották meg az Eredivisie legjobb kapusának. 377 holland bajnokival, közte 106 kapott gól nélküli meccsel vonult vissza.

Juhász Roland csapatkapitánya is volt az Anderlechtnek (Fotó: AFP)
Juhász Roland csapatkapitánya is volt az Anderlechtnek (Fotó: AFP)

10. Juhász Roland
2000. május 20-án egy Diósgyőr elleni sikerrel debütált az NB I-ben az MTK színeiben, 2020. június 23-án pedig egy Ferencváros elleni győztes góllal zárta le profi pályafutását a Fehérvárban. A kettő között jelentős légióskarriert futott be az Anderlechtben, amelyben egy Chelsea elleni BL-meccsen, a Stamford Bridge-en mutatkozott be. Juhász nyolc szezonban lépett pályára a belga sztárcsapatban, amelynek csapatkapitánya is volt. Négyszer nyert bajnokságot a brüsszeli klubbal, 2009-ben megválasztották a belga élvonal legjobb védőjének. 53 főtáblás európai kupameccsen lépett pályára, aminél csak Bene Ferenc (57) és Géczi István (55) számlált többet a magyar futballban, de ha a selejtezőket is hozzávesszük, Juhász az első 94 fellépéssel.

9. Hajnal Tamás
Fiatalon a Schalkéba került, amelyben az 1999–2000-es szezonban nyolc Bundesliga-meccsen lépett pályára, de nem tudta megvetni a lábát. Belgiumba ment, és a Sint-Truidenben két év alatt megszerezte a meccsrutint, aztán visszatért Németországba, a másodosztályú Kaiserslauternbe. Egy év után vitte magával az élvonalba feljutó Karlsruhe. Csak egy idényt töltött a csapatban, mert a 2007–2008-as évad egyik nagy felfedezettje volt a Bundesligában. 32 bajnokin 8 gólt és 9 gólpasszt hozott össze, bekerült a bajnokság álomcsapatába. Dortmundi szerződés lett a jutalma, és alapemberként kezdett Jürgen Klopp keze alatt, de Mario Götze és Kagava Sindzsi feltűnésével kiszorult a csapatból. Ezután Stuttgartban még volt két jó éve a Bundesligában.

8. Dzsudzsák Balázs
2008 és 2011 között Dzsudzsák Balázs miatt volt érdemes holland meccseket nézni. Rögtön letette a névjegyét a PSV Eindhovenben: az első öt Eredivisie-mérkőzésén három gólt és egy gólpasszt szerzett, győzelmet ünnepelt a Feyenoord és az Ajax elleni rangadón, utóbbi kapuját be is vette. Az első eindhoveni fél éve végén bajnok lett, három és fél év alatt 162 meccsen 54 gól és 51 gólpassz fűződött a nevéhez a PSV-ben. 2010-ben a bajnokság asszisztkirálya (16) volt, 2011-ben pedig a csapat házi gólkirálya (16). Élete meccsét 2009 augusztásban játszotta, amikor két góllal és egy gólpasszal vezette 4–3-as sikerre a PSV-t az Ajax ellen. Mindez kellett ahhoz, hogy ő legyen minden idők legdrágább magyar labdarúgója: az Anzsi Mahacskala 14, majd a Dinamo Moszkva 19 millió eurót fizetett érte. Sajnos ezután a gólok helyett a pénz került pályafutása fókuszába.

7. Szalai Ádám
Még utánpótláskorúként Stuttgartba igazolt, ahonnan 2007-ben a Real Madrid második csapatába került. Ott a második idényében 16 gólt szerzett a spanyol harmadosztályban, és 2009 tavaszán közel került a királyi gárdában való debütáláshoz. Benevezték a BL-keretbe, miután Ruud van Nistelrooy megsérült, s a télen igazolt Klaas-Jan Huntelaar sem játszhatott, de még így is ott lett volna Javier Saviola, akivel szemben Szalait választotta Juande Ramos edző. Végül nem lépett pályára, és egy évvel később, 2010-ben visszaigazolt Németországba, ahol az igazi sikereit elérte. Már több mint tíz éve folyamatosan Bundesliga-játékos a Mainz, a Schalke, a Hoffenheim és a Hannover színeiben. 52 góljával a liga történetének legjobb magyarja, és az egy szezonon belüli gólcsúcs is az övé, miután 2013-ban 13 találatot ért el a Mainzban.

6. Huszti Szabolcs
2005-ben szerződött a francia élvonalbeli Metzhez, amelyben megkezdte légióséletét. A csapat kiesett a Ligue 1-ból, de Huszti elég sokat mutatott magából ahhoz, hogy a Bundesligából, a Hannovertől kapjon szerződést. Hamar a bajnokság legjobb szélsői közé került, 2008-ban 10 góllal és 7 gólpasszal zárta az idényt. Több nagy csapat is felfigyelt rá, 2009 februárjában aztán az UEFA-kupa címvédőjéhez, a Zenithez igazolt. Szentpéterváron sem játszott keveset, de nem tudott alapemberré válni, így 2012-ben visszatért Hannoverbe. Újra a régi önmaga volt, 2014-ben 10 gól és 8 gólpassz került a neve mellé, majd egy kínai kitérőt követően még Frankfurtban is bizonyított. A gólokat és gólpasszokat összeadó kanadai táblázaton 80 pontjával ő a legjobb bundesligás magyar. Szintén most vonult vissza.

Dárdai Pál játékosként és edzőként is szolgálta a Herthát (Fotó: AFP)
Dárdai Pál játékosként és edzőként is szolgálta a Herthát (Fotó: AFP)

5. Dárdai Pál
Aki Raúl a Real Madrid vagy Ryan Giggs a Manchester United történetében, az Dárdai Pál a Hertháéban: klubrekorder az élvonalbeli meccsek tekintetében. 1997 és 2011 között szolgálta játékosként a berlini csapatot, és ezalatt 286 Bundesliga-meccsen lépett pályára kék-fehérben, többször, mint bárki más. Végig olyan hűséges volt a fővárosi csapathoz, mint mintaférj a feleségéhez, így még egy topmodell – a Bayern München – csábításának is ellenállt. Mivel

1997-es érkezésekor és 2011-es visszavonulásakor is a másodosztályban szerepelt a Hertha, „csak” 13 évig szerepelt az első osztályban. Ezzel ugyanakkor ő a leghosszabb ideig megszakítás nélkül topligában futballozó magyar.

4. Gulácsi Péter
Nem mintha mérvadók lennének a népszerű FIFA-videojátékban a labdarúgók értékelései, de azért csak jelent valamit, hogy a 2020-as kiadásban Gulácsi Péter 85-ös pontszámot kapott, ami magyar rekord a játék történetében. Liverpoolban fiatalon a spanyolok világ- és Európa-bajnoka, Pepe Reina miatt nem jutott lehetőséghez, aztán 2013-ban a Salzburghoz távozott. Alapember lett és kétszeres osztrák bajnok, majd a Red Bull-franchise-on belül az akkor még német másodosztályú Leipzighez került. Vele jutott fel a csapat, majd 2017-ben Gulácsival a kapuban újoncként ezüstérmet szerzett a Bundesligában. Tavaly egy bronzzal bővült az éremkollekciója, plusz a Fehér Kesztyű elnevezésű díjjal, ami a legtöbb kapott gól nélküli meccset felmutató kapusnak jár. Idén abban is kulcsszerepe volt, hogy a Tottenhamet kiejtve a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe jutott a Leipzig.

3. Király Gábor
Mindössze 21 éves volt, amikor külföldre igazolt 1997-ben, és aztán 18 éven keresztül Németország és Anglia volt az otthona. Ebből az első nyolc évet végig az élvonalban töltötte. Hét évig Dárdai Pál társaként a Hertha alapembere volt a Bundesligában, a klub szurkolói később beválasztották az évszázad csapatába. Innen 2004-ben a Premier League-ben szereplő Crystal Palace-hoz szerződött. Egy szezon után kiesett a gárda, de később az Aston Villa „vészkapusaként” újra pályára lépett a Premier League-ben. Légiósévei vége felé az 1860 Münchenben volt alapember a német másodosztályban, de két topligában is kiemelkedőt nyújtott: a Bundesligában Oliver Kahnt megelőzve választották a legjobb kapusnak, a PL-ben pedig Petr Cech mögött második lett.

2. Lisztes Krisztián
Nem sok magyar labdarúgó volt az utóbbi évtizedekben, aki bajnokcsapat tagja lett egy topligában. Hrutka János és Szűcs Lajos az 1998-as Kaiserslauternben ünnepelt, bár ketten együtt is mindössze hat bajnokin léptek pályára az aranyszezonban, Hajnal Tamás pedig egyszer sem játszott a 2011-es Dortmundban. De volt egy olyan magyar topligás bajnok, aki főszereplője volt az aranyásásnak: Lisztes Krisztián a 2004-es Werder Bremen alapembere volt. A szezon első 30 bajnokiján a csapatból egyedüliként mindannyiszor kezdőként lépett színpadra a bérmai muzsikusok előadásain. Csak az utolsó négy meccset hagyta ki egy súlyos sérülés miatt, ami derékba is törte pályafutása érdemi részét. Mindenesetre 1996 és 2006 között tíz évig volt Bundesliga-jétékos a Stuttgart–Bréma–Mönchengladbach útvonalat bejárva.

Gera Zoltán Európa-liga-döntőig vezette a Fulhamet (Fotó: AFP)
Gera Zoltán Európa-liga-döntőig vezette a Fulhamet (Fotó: AFP)

1. Gera Zoltán
„Úgy néz ki, mint Gerrard, úgy fut, mint Gerrard, úgy lő, mint Gerrard!” – hasonlította az egyik rivális kapusa Gerát a Liverpool világklasszis ikonjához, ami mindent elmond arról, mekkora tisztelet övezte őt Angliában. Összesen tíz évet töltött a szigetországban, ebből nyolc szezont a Premier League-ben, kettőt a másodosztályban. Angliai karrierjét a West Bromwich Albionban kezdte 2004-ben és ott is fejezte be 2014-ben, de közben három szezont a Fulhamben is futballozott. Ott érte el klubkarrierje legnagyobb sikerét, aminek köszönhetően a listánk élére repült. 2010-ben az Európa-liga döntőjéig vezette a londoni klubot. Az egyenes kieséses szakaszban a Sahtar Donyeck ellen góllal és gólpasszal, a Juventus ellen két góllal, a Wolfsburg ellen két gólpasszal, a Hamburg ellen góllal – méghozzá döntőt érő győztes góllal – vált vezérré. A finálét hosszabbítás után 2–1-re elveszítették a Sergio Agüeróval és Diego Forlánnal rohamozó Atlético Madriddal szemben, de Gera ott is a mezőny egyik legjobbja volt kiosztva egy asszisztot. Kű Lajos 1978-ban az FC Bruges színeiben játszott BEK-döntője óta első magyarként lépett pályára európai kupadöntőben külföldi csapat tagjaként.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik