Fortuna Liga: Kalmár Zsolt a negyedik legértékesebb

DUDUCZ TIBOR (Pozsony)DUDUCZ TIBOR (Pozsony)
Vágólapra másolva!
2020.08.09. 08:51
null
A DAC-os Kalmár Zsolt értékét 900 ezer euróra becsüli a Transfermarkt (Fotó: Török Attila)
Furcsa képet mutat a szlovák élvonalban szereplő futballisták piaci értéke alapján összeállított rangsor.

 

A Transfermarkt néhány napja frissítette az adatokat a szombaton induló Fortuna Ligáról. A jelenlegi számok alapján két csapat kiemelkedik a mezőnyből, a Slovan és a DAC.

A pozsonyi csapat játékosainak becsült összértéke 13.63 millió euró, a dunaszerdahelyieké 9.35 millió, az utánuk következő Trencíné 6.55 millió. Az előző idényben a második helyen záró zsolnaiak összértéke 5.1 millió euró. Éveken keresztül remek játékosokat nevelt és dobott piacra az egyesület, elég megemlíteni az Internazionaléban játszó Milan Skriniart vagy a Newcastle-ban védő Martin Dúbravkát, de a tavasszal a koronavírus-krízisre hivatkozva elbocsájtotta legértékesebb labdarúgóit.

Meglepő képet mutat a szlovák bajnokságban szereplő játékosok értékrangsora. Az első helyen a Trencsénben futballozó, 21 éves ghánai Osman Bukari szerepel 1.1 millió euróval. Utána egészen a 22. helyig tizenöt Slovan- és hat DAC-játékos következik. Bukarin kívül már csak a pozsonyi Moha és Vladimír Weiss értéke éri el az egymillió eurót.

ELSŐ HELYEN A DAC

Már a szlovák bajnokság rajtja előtt besöpört egy elsőséget a DAC: a felvidéki klub értékesítette a legtöbb bérletet (4200), megelőzve a Slovant (3000) és a Spartak Trnavát (1500).

A negyedik helyet holtversenyben két dunaszerdahelyi játékos, Kalmár Zsolt és Andrija Balic foglalja el. Érdekes a magyar játékos piaci értékének alakulása: 2014 nyarán került a Leipzigbe, akkor 800 ezer euró volt az értéke. Mivel a következő években nem játszott rendszeresen, 2017-ben, amikor kölcsönbe érkezett a DAC-ba, félmillióra taksálta őt a Transfermarkt. Dunaszerdahelyen rendszeresen szerepelt, a csapat legjobbjai közé tartozott, visszakerült a válogatottba, és a 2019-es év végén megduplázódott, egymillió euróra nőtt az értéke. Jelenlegi mutatója 900 ezer euró. A Dunaszerdahelyen játszó másik két magyar játékos, Vida Máté és Schäfer András értéke 700 ezer (4. a DAC-ban és 9. az egész ligában), illetve 400 ezer euró. Érdekesség, hogy a 2016 és 2020 között a DAC-ban szereplő Vida Kristopher 2019 végén volt a legértékesebb (700 ezer euró), míg most, a lengyel Piast Gliwice játékosaként 550 ezer euróra taksálják. A pozsonyi Slovanban szereplő Holman Dávid értéke 600 ezer euró, az összesített rangsorban a 11. helyen található.

Érdekesség, hogy amíg a 12 csapatos Fortuna Liga összes játékosának piaci értéke 60.93 millió euró, a szintén 12 csapatos NB I-é 103.85 millió.

Meglehet, hogy a Fortuna Ligában szereplő játékosok sorrendje hamarosan megváltozik. A Spartak Trnava ugyanis ajánlatot tett a nyolc évig a Liverpoolban, majd a Fenerbahcéban, legutóbb pedig a török bajnokságot megnyerő Istanbul Basaksehirben szereplő 104-szeres szlovák válogatott Martin Skrtelnek. A 35 éves védő kijelentette, marad a Basaksehirben, vagy hazatér a Trnavába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik