Felkészülés: Szoboszlai kezdőként 45 percet játszott a Chelsea ellen

BABJÁK BENCE (Salzburg)BABJÁK BENCE (Salzburg)
Vágólapra másolva!
2019.07.31. 22:00
A Chelsea 5–3-ra legyőzte felkészülési mérkőzésen a Red Bull Salzburgot. A hazaiaknál kezdőként lépett pályára Szoboszlai Dominik, akit Jesse Marsch vezetőedző a teljes csapattal együtt a szünetben 0–3-nál lecserélt.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A kezdőben: Szoboszlai Dominik!

Közel huszonötezer néző tapsolt a salzburgi Red Bull Arénában, amikor a helyi műsorközlő a tizennyolc esztendős magyar középpályás nevéhez ért a kezdőcsapatok összeállításának felsorolásánál. A szerda este rendezett, Chelsea elleni mérkőzésen az utóbbi hat osztrák bajnoki aranyat besöprő RB Salzburg vezetőedzője, a nyáron kinevezett Jesse Marsch csalhatatlan jelét adta annak, hogy elődjéhez, Marco Roséhoz hasonlóan ő is bízik a tehetséges labdarúgóban: a kezdőcsapatba jelölte az angol sztárcsapat elleni felkészülési meccsen.

A városban hetek óta óriásplakáton hirdették az összecsapást – a klub honlapján a magyar futballista arcával reklámozták –, két órával a kezdés előtt pedig már nyüzsgő hangyabolyhoz hasonlított az aréna előtti terület. A Salzburg-mezes gyermekek a játszóházakban ugráltak, frissen sült kolbász illata csalogatta a standokhoz a drukkereket, a vendégszektor felé sétáló Chelsea-szurkolók mezét elnézve pedig kiderült, legnagyobb kedvencük a londoniakkal korábban Bajnokok Ligáját nyerő Frank Lampard, aki immár edzőként irányít.

A kezdő sípszó előtti pillanatokban az ember valamelyik európai kupasorozat fináléjában érezte magát, s a csapatok ennek megfelelő tempóban is futballoztak, s ami a lényeg: Szoboszlai Dominik a védelem előtt szűrő három középpályás egyikeként kapott szerepet.

Eleinte úgy tűnt, hálátlan feladat jutott neki, a Salzburg a magasan feltolt letámadást választotta, így az egyik leglabdabiztosabb szigetországi csapat ászaitól kellett volna elvennie a labdát, ráadásul az ellenfél térfélen. A tizedik percben megvillanhatott: a középpályáról remek ütemben ugratta ki Hvang Hi Csant, ám a dél-koreai támadó lövését David Luiz kirúgta a gólvonalról. A hazaiak olykor hat játékost is a Chelsea térfelére állítottak, a magyar ifjúnak a labdaszerzések után, a szélen, a támadásokba gyakran bekapcsolódó Andreas Ulmer segítségével kellett volna megbontania a védelmet, s ez olykor sikerült is. A labda egyszer sem pattant el tőle, végig igyekezett üresbe mozogni, cselekre is bátran vállalkozott, a szöglet- és a szabadrúgásokat egyaránt ő végezte el – ami a tizennyolc esztendős futballistáknál korántsem magától értetődő –, nem is akárhogyan: a londoniak kapuját védő Kepa Arrizabalaga a meccs védését mutatta be, amikor a 37. percben kitornázta a magyar középpályás sorfal felett elcsavarodó, bal sarok felé csapódó labdáját.

Az sem elhanyagolható azonban, hogy az első negyvenöt perc végére a Chelsea eldöntötte a meccset. A londoniak megmutatták, mennyit ér, amikor a gyors futball nemzetközi rutinnal, valamint kivételes tehetségű labdarúgókkal párosul. Úgy tűnik, Frank Lampard félelmetesen kontrázó együttest küldött pályára: a kék mezes vendégek nem jöttek zavarba az agresszív letámadástól, a labdaszerzés után viszont négy-öt másodpercre volt szükségük, hogy ziccerbe kerüljenek az osztrákok kapujánál. A helyzeteit kíméletlenül kihasználó Christian Pulisic két kontraakció végén is betalált, a kettő között pedig büntetőt harcolt ki, amelyet Ross Barkely értékesített. A vendégek ellentámadásainak sebességéről mindent elárul, hogy a harmadik góljuk előtt a Salzburg rúgott szögletet – néhány másodperccel később Cican Stankovic már a hálóból szedte ki a labdát.

A félidőben aztán gyakorlatilag sort cserélt a hétvégi bajnokit is szem előtt tartó Salzburg, a csapata egyik legjobbjaként futballozó Szoboszlai Dominik sem futott ki a második negyvenöt percre. A hatékony helyzetkihasználásból leckét adó Chelsea pedig gyorsan válaszolt a hazaiak szépítésére, Ross Barkley beadását Pedro olyan leheletfinom mozdulattal sarkazta a levegőből a bal sarokba, hogy még a salzburgi szurkolók is állva tapsoltak – a hajrában gyors gólváltások után alakult ki a végeredmény. 3–5

MINIINTERJÚ SZOBOSZLAI DOMINIKKAL

– Erre számítottak?
– Huszonhétezer néző előtt, remek hangulatban futballoztunk a Chelsea ellen, örültem, hogy a kezdőben kaptam helyet, a végeredménynek természetesen kevésbé. Ugyanakkor épp azért játszunk ilyen meccseket, hogy fejlődjünk, bízom benne, hogy jövő héten, a Real Madrid ellen ugyanilyen lendülettel és nagy szívvel futballozunk majd, de kevesebb hibával.

– A Chelsea elleni meccs és a jövő heti, Real Madrid elleni találkozó BL-főpróbának tekinthető?
– Egyértelműen. Azért kötöttük le ezeket a mérkőzéseket, hogy testközelből tapasztaljuk meg azt a szintet, amellyel találkozunk majd a csoportkörben. Meglátjuk, hogyan teljesítünk a madridiak ellen, de most is büszkék lehetünk magunkra, mert a végeredménytől függetlenül felvállaltuk a stílusunkat, és nem futballoztunk rosszul. A hibákból ugyanakkor tanulni kell, nem szabad ennyi területet hagyni az ellenfélnek, és nem hagyhatjuk, hogy a topjátékosok szabadon vehessék át a labdát és passzolhassanak. Ezzel együtt nem kell lehajtott fejjel hazamennünk. Beszélni kell egymással, és elemezni a hibákat.

Szoboszlai Dominik BL-főpróbának tekinti a mostani és a jövő heti mérkőzést (Fotó: Micheller Szilvia)
Szoboszlai Dominik BL-főpróbának tekinti a mostani és a jövő heti mérkőzést (Fotó: Micheller Szilvia)

– A szabadrúgása után a nézők már a hálóban látták a labdát. Ön is?
– Egy pillanatra én is elhittem, hogy a hálóban landol a labda, de Kepa valahogy odaért rá.

– Az első félidő lefújása után beszélgetett a spanyol kapussal. Publikus, hogy miről?
– Csak annyit mondtam neki, hogy a biztos vezetés tudatában igazán beengedhette volna azt a labdát.

– A spanyol kapus mit felelt?
– Azt, hogy kapusként sosem teheti meg.

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Red Bull Salzburg (osztrák)–Chelsea (angol) 3–5 (0–3)
Salzburg, Red Bull Arena, 27 643 néző. V: Jäger (osztrák)
Salzburg, 1. félidő: Stankovic – Kristensen, Pongracic, Mwepu, Ulmer – Ashimeru, Sammassekou, Camara, Szoboszlai – Hvang Hi Csan, Haland. 2. félidő: Köhn – Farkas, Onguéné, Van der Werff, G. Mensah – Junuzovic, Okugava (Minamino, 75.), Y. Diarra, Bernede – Daka, Koita. Vezetőedző: Jesse Marsch
Chelsea
: Kepa – Azpilicueta (Zappacosta, 82.), David Luiz (Mount, 74.), Zouma, Emerson (Marcos Alonso, 75.) – Kovacic (Christensen, 81.), Jorginho (Kenedy, 74.) – Pulisic (Tomori, 74.), Barkley, Pedro – Abraham (Batshuayi, 74.). Menedzser: Frank Lampard
Gólszerző: Onguéné (50.), Minamino (85., 92. – az első 11-esből), ill. Pulisic (20., 28.), Barkley (23. – 11-esből), Pedro (57.), Batshuayi (88.)

A hangulatra nem lehetett panasz Salzburgban (Fotó: Micheller Szilvia)
A hangulatra nem lehetett panasz Salzburgban (Fotó: Micheller Szilvia)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik