Edzősors: Nem hiszem, hogy bujkálnom kellene – Petry Zsolt

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.01.21. 08:55
null
Petry Zsolt ideiglenesen elveszítette a munkáját, de igyekszik együtt élni a helyzettel (Fotók: Nemzeti Sport)
A magyar kapusedző, Petry Zsolt szerint a Hertha BSC élére novemberben kinevezett Jürgen Klinsmann egy korábbi személyes sérelem miatt nem számít rá az első csapat szakmai stábjában.

 

– Megszületett a döntés?
– Igen, pénteken megegyeztünk Michael Preetz sportigazgatóval – mondta lapunknak Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője, aki Klinsmann tavaly novemberi kinevezése óta nem tagja az első csapat szakmai stábjának, és decemberig szabadságot kapott. – Bár a szerződésem szerint csak az első csapatnál kell dolgoznom, nem akartam nyárig otthon ülni, és szerencsére megtaláltuk a megoldást, amely mindkét félnek megfelel, így az idény végéig az U17-es csapat kapusainak tartok edzést. Az első csapat szakmai stábjába az U23-as együttes eddigi kapusedzője, Max Steinborn került, őt az U17-esek kapusedzője, Marc Regeler pótolja – akit meg én. Nyárig ez marad a felállás, utána meglátjuk, miként alakul Jürgen Klinsmann jövője a klubnál.

– Ezek szerint már nem Andreas Köpke a nagyok kapusedzője?
– Az ő megbízatása csak december utolsó napjáig szólt, a válogatott mellett nem dolgozhatott tovább Berlinben.

– Ha házon belül oldották meg az üresedést, miért nem az első csapatot évekig szolgáló Petry Zsoltot kérte fel Jürgen Klinsmann?
– Vélhetően azért, mert személyes problémája van velem, ezért inkább egy neki ismeretlen kapusedzőt választott. Számomra olyan kicsengése volt a döntésének, hogy bárki lehet az első csapat kapusedzője, csak én nem. Ám ez csak a személyes véleményem. Bíztam benne, hogy Köpke távozása után visszatérhetek, de az ilyesmi benne van a labdarúgásban. Amíg az embernek van felettese, el kell fogadnia a döntését.

– Ez egyfajta visszavágás Jürgen Klinsmann részéről? A német szakvezető fia, Jonathan tagja volt a Hertha első csapatának, a harmadik számú kapusnak számított, tavaly áprilisban azonban közölték, hogy nem tartják meg. A sértettség lehet a döntés hátterében?
– A többség erre gondol. Tavaly a Kicker hasábjain ódákat zengett arról, mennyit fejlődött a fia az edzéseimnek köszönhetően, azt mondta, fantasztikus munkát végzünk, és hogy Jonathan nemcsak kapusként, de emberként is előrelépett Berlinben. Ezek után vélhetően a személyes sértettsége miatt ideiglenesen elveszítettem a munkámat, de együtt kell élni a helyzettel.

– Állítólag néhány durva SMS-váltás után váltak el Jürgen Klinsmann fiától tavaly áprilisban.
– Tavaly áprilisban volt egy beszélgetés, amelyen Preetz, Klinsmann, a fia, Jonathan, valamint én voltunk jelen. Akkor közöltük velük, hogy nem hosszabbítunk szerződést, mert nálunk nem jutna játéklehetőség a kapusnak, de egy svájci, osztrák, belga vagy holland első osztályú csapatban beverekedhetné magát a kezdőbe. Azt mondtuk, ha esetleg valamelyik klub szeretné élesben megnézni, az utolsó öt-hat fordulóban az U23-as csapatban pályára léphet. Ebben maradtunk, majd az egyik meccs előtt Jürgen Klinsmann SMS-t írt, hogy a Rangers és a St. Gallen megfigyelői szeretnék megnézni a fiát, ezért fontos lenne, hogy a kezdőben szerepeljen. Csakhogy ez közvetlenül a meccs előtt történt, addigra már másnak ígértük oda a kezdő posztot, ezért visszaírtam, hogy most nem tudjuk pályára küldeni a fiát. Ezt nehezményezte, valóban küldött egy elégedetlen hangvételű SMS-t, de akkor ennyi történt. Egy üzenetváltás, nem több. Végül az egyik kapusunk sérülése miatt a fia kapott két meccset az U23-as együttesben, amelyen a megfigyelők is láthatták.

– Szóval akkor haraggal váltak el?
– Mondhatjuk, de az említett SMS előtt olyan üzenetet is kaptunk tőle, hogy a kétéves képzés megkoronázását jelentené, ha egy Bundesliga-meccsen lehetőséget adnánk a fiának. Dárdai Palival csak mosolyogtunk, nem értettük, hogy a futballban ennyire jártas edző, a német labdarúgás egyik legendája miért kéri, hogy a Bundesliga-meccsen olyannak adjunk lehetőséget, aki korábban a padra is csak elvétve fért oda. Erre az üzenetre nem is reagáltunk.

– Ezek után, amikor kinevezték Jürgen Klinsmannt a Hertha élére, sejtette, hogy kikerül az első csapat szakmai stábjából?
– Nem volt időm ezen gondolkodni, mert a kinevezése után azonnal kész tények elé állítottak. Azt tudni kell, hogy először személyes tanácsadóként hívta őt a klubhoz az egyesület új befektetője. Évente egyszer-kétszer összeül a tanács, megbeszélik a sportszakmai és a gazdasági kérdéseket, és ő ennek a társaságnak lett a tagja. Akkor megkérdeztem Michael Preetztől, hogy ez rám nézve mit jelent, de azt mondta, nincs jelentősége, mert az első csapat napi munkájába nincs beleszólása. Ebben maradtunk. Aztán amikor az Augsburg elleni négy-nullás vereség után visszaértünk Berlinbe, a sportigazgató hívott, és közölte, hogy mostantól Klinsmann irányítja a csapatot, és ő kategorikusan kijelentette, hogy Andy Köpkét szeretné kapusedzőnek.

– Mi történik, ha szembe találkoznak egymással a berlini edzőközpont folyosóján?
– Nem tudom, ez még nem történt meg. Mivel szabadságra küldtek, a múlt héten voltam kint először az edzőpályán, de nem találkoztam vele. Ugyanakkor nem hiszem, hogy bujkálnom vagy feszengenem kellene, ha összefutunk, mert az egyesületnél elégedettek voltak a munkával, amelyet az első csapatnál végeztem. Ő nem velem képzelte el a folytatást, ez szíve joga.

– A Bild című lap azt írta, hogy a télen több játékostól is megválhat a Hertha, köztük Dárdai Pál fiától, ifjabb Dárdai Páltól is. Ennek a döntésnek a hátterében is a személyes ellentét állhat? Esetleg haragszik a berliniek korábbi vezetőedzőjére, amiért nem adott lehetőséget a fiának, és nem tartott rá igényt?
– Erre nem tudok érdemben válaszolni, mert Palival nemigen állt kapcsolatban. A fiához köthető negatív döntéseket rám vezeti vissza, annál is inkább, mert Pali kifelé mindig hangoztatta, hogy a kapusokkal kapcsolatos döntések az én hatáskörömbe tartoztak. Nem hiszem, hogy ez a döntés Pali ellen szólna, egyszerűen arról van szó, hogy a fiatal játékosok nagy részét háttérbe szorítja, mert inkább az idősebb labdarúgókban bízik, az akadémiáról kikerülő tehetségekkel nem igazán számol.

PETRY ZSOLT NÉVJEGYE
Született: 1966. szeptember 23., Budapest
Nemzetisége: magyar
Posztja játékosként: kapus
Válogatottság/gól: 38/–
Klubjai játékosként: MTK (1985–1987), Videoton (1987–1990), Bp. Honvéd (1990–1991), KAA Gent (belga, 1991–1995), Genclerbirligi (török, 1995–1996), Charleroi (belga, 1996–1997), Feyenoord (holland, 1997–1998), Eintracht Frankfurt (német, 1998–1999), MTK (1999–2000), Kotkan (finn, 2000–2001), Dunaferr (2001), SC Paderborn (német, 2001–2004)
Kiemelkedő eredményei játékosként: magyar bajnok (1991), ifjúsági Európa-bajnok (1984)
Klubjai kapusedzőként: SC Paderborn (2004–2009), magyar válogatott (2008), Hoffenheim (német, 2009–2015), Hertha BSC (2015–)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik