Edzője szombaton többet vár Simon Krisztiántól

Vágólapra másolva!
2011.01.21. 09:07
null
Simon Krisztián (Fotó: Czerkl Gábor)
Címkék
A Feyenoordban a szerdai, Ajax elleni meccsen bemutatkozó Simon Krisztiánt a Nemzeti Sport elkísérte az első hollandiai mérkőzésére. A találkozó másnapján a fiatal támadó és edzője, Mario Been is elmondta a véleményét.

A Feyenoord szerdán ugyan 2–0-ra kikapott az Ajaxtól, de Simon Krisztián nem lógott ki a sorból. Edzője, Mario Been szerint bemutatkozásnak nem volt rossz a magyar légiós produkciója, ám tud ő ennél jobban is játszani.

„Nagyon tehetséges játékos. Örülök, hogy hozzánk került, szép jövő előtt állhat. Az Ajax ellen sem okozott csalódást, igaz, láttam rajta, hogy a végére elkészült az erejével. Azt azért elárulhatom: a szombati, De Graafschap elleni találkozón többet várok tőle, a támadásokban aktívabbnak kell lennie" – mondta a szakember a Nemzeti Sport kérdésére.

A soros bajnoki azért is számít értékmérőnek mind Simon, mind a Feyenoord számára, mert a rotterdamiak jelenleg a 13. helyen állnak a tabellán, míg a szombati rivális egy hellyel és egy ponttal megelőzi őket.

„Nem tagadom, sokszor szinte lógott a nyelvem. A sok védekezés miatt egyszerűen nem maradt erőm a támadások segítésére – az Ajax birtokolta többet a labdát, hol a pálya közepe felé, hol a védők vonalába kellett húzódnom, s mire arra került volna sor, hogy meg kell iramodnom előre, már alig volt erőm" – erősítette meg edzője szavait a szerdai találkozó kapcsán Simon.

„Lehet, hogy kívülről nem úgy látszott, de nagyon élveztem a meccset. Amikor a kezdés előtt kifutottunk melegíteni, és az ötvenezer amszterdami szurkoló egy emberként kezdett fütyülni, egyszerűen borsózott a hátam. Volt itt minden, a hollandok tudják, hogyan kell hangulatot teremteni a stadionban. Hallottam, amíg mi egy órával a meccs előtt az öltözőben készülődtünk, az arénában már akkor kint lévő húszezer ember Ajax-slágereket énekelt, csak úgy zengett a stadion, a kezdés előtt pedig akkora tűzijátékkal rukkoltak ki, hogy néha még a fülemet is be kellett fognom. Sajnálom, hogy nem sikerrel mutatkoztam be Hollandiában, ám azért remélem, nem haragszik, ha azt mondom: így is nagyon boldog vagyok" – fogalmazott a 19 éves labdarúgó, aki tréneréhez hasonlóan többet vár magától a következő mérkőzésen.

„Remélem, akkor már több lehetőségem lesz támadni – itthon fogadjuk a De Graafschapot, csodás lenne győztes meccsen pályára lépni a közönségünk előtt. Ha már az Ajax ellen nem sikerült, legalább az első hazai találkozómon győzelemmel mutatkozzak be, nem igaz?" – zárta gondolatait Simon Krisztián.

SIMON KRISZTIÁN ROTTERDAMI FOGADTATÁSÁRÓL BŐVEBBEN IS OLVASHAT A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN!  

 RÓTH ANTAL: NINCSENEK RECEPTEK

Simon Krisztián Feyenoordhoz szerződéséről a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapjának, az mlsz.hu-nak elmondta a véleményét  Róth Antal, az U21-es válogatott szövetségi edzője is, aki 1986 és 1990 között volt a rotterdami klub futballistája.

 

„Nem nagyon vannak receptek arra, hogy milyen korban érdemes külföldre igazolni, minden egyes játékos egy külön egyéni sors, ezért egyelőre lehetetlen megmondani, hogy Krisztián esetében a megfelelő pillanatban érkezett-e el a váltás. Egy dolog azonban biztos, hogy egy magasabban rangsorolt bajnokságba, európai hírű együtteshez került, ami rendkívüli esemény egy labdarúgó profi pályafutásának legelején. Amennyiben folyamatos lehetőséget kap Hollandiában, akkor egyértelmű, hogy csak nyerhet ezzel a szerződéssel” – fogalmazott Róth Antal, aki szerint kedvező lehet, hogy a támadó fiatalokkal teli együtteshez került, mert így jobbak az esélyei a rendszeres szereplésre.

„A Feyenoord jelenleg nem olyan meghatározó csapat, mint az elmúlt évtizedekben, a tradíciói alapján sokkal jobban kellene szerepelnie a bajnokságban. Simon Krisztián szempontjából ez részben jó, mert európai hírű klubban futballozhat, ugyanakkor nincsenek a keretben sztárjátékosok, akik mellett nehezen tudna bekerülni a gárdába. A fiatalok között várhatóan könnyebben játéklehetőséghez jut majd, ami létfontosságú az U21-es válogatott számára. Másrészt azonban a Feyenoord taktikájában jelenleg nem a támadójáték a leghangsúlyosabb elem, kevés ellenféllel szemben van fölényben a csapat, ezért nehezebben érvényesülhetnek a támadó szellemű futballisták erényei, Krisztián sem tudja olyan jól kamatoztatni a gyorsaságát és egy az egy elleni játékban való erősségét. Igaz, ennek lehet előnyös oldala is, hiszen így jobban elsajátíthatja a védekező feladatokat, ami később még hasznos lehet számára – fogalmazott a szövetségi edző. – Televízióban néztem az Ajax elleni bemutatkozását, a Feyenoord végig alárendelt szerepet játszott, szinte egyáltalán nem támadott, ezért Krisztián teljesítményét is nehéz megítélni. Mindenképpen pozitívum, hogy az első mérkőzésén nem lógott ki a csapatból, akár a bal, akár a jobb oldalon tűnt fel, fegyelmezetten látta el a védőfeladatát.”

„Számunkra a legfontosabb, hogy az U21-es válogatott minél eredményesebb legyen, ehhez pedig szükség van arra, hogy a játékosok minél magasabb szinten szerepeljenek, és a lehető legtöbb játéklehetőséghez jussanak klubjaikban. Bízom benne, hogy mások előtt is adódik hasonló esély. Simon Krisztán példája megmutatta, hogy amennyiben egy korosztályos válogatott labdarúgó folyamatosan magas szinten teljesít, fiatalon is kijuthat egy erősebb külföldi bajnokságba" – tette hozzá Róth Antal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik