Dzsudzsák Balázsnak tiszte-legj!!!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2011.01.02. 15:01
null
Jelenleg Dzsudzsák Balázs a legeredményesebb magyar légiós (Fotó: Action Images - archív)
Címkék
Európa élvonalbeli labdarúgó-bajnokságaiban, illetve a topligák második vonalában légióskodó honfitársaink őszi bajnoki teljesítményét értékelő sorozatunk második felvonása következik: terítéken a Dzsudzsák Balázs, Juhász Roland és Tőzsér Dániel fémjelezte németalföldi légió, a Gera Zoltán köré szerveződő angliai „hadosztály", valamint Délkelet-Európában szolgáló honfitársaink. (A január elsejei mérkőzések értelemszerűen nem szerepelnek a statisztikákban.)

 

HOLLANDIA

Ezen az őszön is bebizonyosodott, hogy a magyar futballistáknak – már persze ha kapnak ajánlatot – érdemes Hollandiába szerződniük. Akit ugyanis kiválasztanak, annak nagy biztonsággal adva lesz az állandó játéklehetőség; a klubjában helyi legendaként tisztelt Babos Gábor (NEC) is csak gerincműtétje miatt szorult a partvonalon túlra ezen az őszön. Igaz ugyanakkor, hogy fiatal helyettese, Jasper Cillessen meggyőző teljesítményt nyújtott, Wiljan Vloet vezetőedző már előre dörzsöli a tenyerét, hogy tavasszal kapusposzton csak jó választása lehet...

Nemcsak a hollandiai, hanem a jelenlegi teljes magyar futballistalégió legeredményesebb tagja erősíti a PSV-t Dzsudzsák Balázs személyében. A válogatott szélső vezeti az eindhoveniek házi bajnoki góllövőlistáját, 11 gólpasszával az egész élvonal legjobb kiszolgáló játékosa, csapata vezeti az Eredivisie tabelláját, talpon van az Európa-ligában – mindezt végigolvasva senki sem csodálkozhat azon, hogy a hírek szerint igen nagy presztízsű klubok fontolgatják Dzsudzsák szerződtetését. Nem véletlen az sem, hogy a PSV is jelezte szerződéshosszabbítási szándékát.

LÉGIÓSÉLET 2010 ŐSZ
 

IDÉNYÉRTÉKELŐ

1. RÉSZ: Szalai, Koman, Stieber: az út felfelé visz

Az NAC Fehér Csaba mellé még egy magyart szerződtetett a nyáron, és egyelőre úgy tűnik, nem fogott mellé Horváth Gábor kölcsönvételével. Horváth sokáig jó kabala is volt a bredaiak számára – ha játszott, nem kapott ki a csapat. Bár e sorozat később megtört, Horváth sérülése után képes volt visszaverekedni magát a csapatba, és ugyanolyan biztos ponttá vált, mint a 250. tétmérkőzése teljesítésével az ősszel a klublegendák közé emelkedő Fehér.

Bodor Boldizsár többször sérült volt az őszi idény során, részben ennek következménye a sok cserefellépés – no meg annak, hogy a Roda a vártnál sokkal jobban szerepel. A magyar játékos a megelőző öt idényben mindig szerzett bajnoki gólt hollandiai csapatában, a remélhetőleg „egészségesebb" tavaszi fordulókban még sok lehetősége lesz tenni szép sorozata folytatása érdekében.

Tóth Balázs a nyáron érkezett a Venlóba, az utolsó belgiumi idény mellőzése után végre sok időt tölthetett a pályán, szerzett élményszámba menő gólt is. Ha ezt nézzük, jó vásárt csinált – ha azt, hogy csapata egyelőre jelentős lemaradással osztályozós helyen áll, már kevésbé.

A másodosztályú Volendam a nyáron fogadta soraiba Zsidai Lászlót, aki a feljutásért versenyben lévő – és helyzetét az utolsó három játéknapon nyolc pont elszórásával kissé megnehezítő – csapat egyik legtöbbet foglalkoztatott játékosaként tudta le az őszt. Tegyük hozzá: élvonalból visszalépve furcsa lett volna, ha nem így történik – még ha „csak" a magyar élvonalról van is szó.

BELGIUM

Juhász Roland esetében sem a biztos csapattagság, sem az ellenfél – rendezzék a mérkőzést a belga bajnokságban vagy az európai porondon – kapuja előtti eredményesség nem újdonság. A magyar védő egyenletesen jó teljesítményét, értékét leginkább az érzékelteti, hogy az Anderlecht – Belgium messze legsikeresebb, Európa-hírű csapata – az ősszel újabb négy évre szóló szerződést kötött vele.

Bár az évet a brüsszeliek zárják az első helyen, sokáig a Genk állt az élen, amiben jelentős érdemei voltak Tőzsér Dánielnek is. A magyar középpályás egyes források szerint hat, mások szerint nyolc gólpasszal szolgálta ki a belga élvonal pillanatnyilag legeredményesebb támadógépezetét; bármelyik fedi is a valóságot, kalapemelést ér. Miközben a kiváló rúgótechnikájú középpályás alapember a genki csapatban, Köteles László nem mondhatja el magáról ezt: a volt diósgyőri kapus a szerződése körüli huzavona miatt az idény előtt kikerült a csapatból, visszatérnie pedig az ifjú Thibaut Courtois remeklése miatt nem volt módja.

Kovács Péter eredményes norvégiai fél idényéről összegzésünk első részében már szót ejtettünk (honfitársunk kezdett csapata, az Odd Grenland mind a 22 bajnokiján, hat gólt szerzett, átlag 89 percet töltött a pályán). Nos, a tapasztalt magyar támadóra többnyire kezdőként számít a Lierse edzője is (aki már nem ugyanaz, mint aki a nyáron odavitte), ám Kovács gólátlaga egyelőre elmarad a norvégiaitól –  tavasszal neki is sok dolga lesz, hogy a csapatépítéssel bajlódó újonc kikecmereghessen a kiesőzónából.

LÉGIÓSAINK HOLLANDIÁBAN ÉS BELGIUMBAN 
Név (A csapat meccsei) Meccsszám Kezdett Játékperc (átlag) Gól
HOLLANDIA
EREDIVISIE (1. osztály)      

BABOS GÁBOR

(NEC, 11.)

(18) 3
3
270 (90)

BODOR BOLDIZSÁR (Roda, 5.)  (19) 14
7
745 (53)
0
DZSUDZSÁK BALÁZS (PSV, 1.)  (19) 19
19
1689 (89)
10

FEHÉR CSABA

(NAC, 9.) 

(19) 13
13
1126 (87)
1

HORVÁTH GÁBOR

(NAC, 9.)*

(15) 11
11
990 (90)
0

TÓTH BALÁZS

(Venlo, 17.) 

(18) 16
16
1440 (90)
2
           
JUPILER LEAGUE (2. osztály)      
ZSIDAI LÁSZLÓ (Volendam, 2.)  (16) 14
13
1152 (82)
1
           
BELGIUM
JUHÁSZ ROLAND (Anderlecht, 1.)  (22) 19
19
1709 (90)
2
KOVÁCS PÉTER (Lierse, 15.)*
(16) 15
11
1000 (67)
3
KÖTELES LÁSZLÓ (Genk, 2.)  (21)



TŐZSÉR DÁNIEL

(Genk, 2.) 

(21) 21
21
1851 (88)
3
 *A csapatok mérkőzésszámánál csak azt az időszakot vettük figyelembe, amikor a csillaggal jelölt játékos a kerethez tartozott.

 

ANGLIA ÉS SKÓCIA

AZ ANGOL ÉLVONALBAN játszó honfitársaink közül Gera Zoltán (Fulham) kapta a legtöbb játéklehetőséget, s bár egy kivételével minden bajnokin játszott, összességében kevesebb időt töltött a pályán, mint amennyit magyar és angol hívei reméltek a nagyszerű – Európa-liga-fináléval fémjelzett – tavasz után. A távozó Roy Hodgson menedzser posztját megöröklő Mark Hughes kezdetben epizodistaként tekintett a magyar középpályásra, az idény második felében aztán már rendszeresen számolt vele. Akárcsak a kiesőzónában veszteglő Fulhamnek, Gerának is volt már jobb ősze – és a helyzet olyan, hogy az őszre csak jobb tavasz jöhet...

A Premier League fiatal magyar triójából Kurucz Péter (West Ham) nyári térdszalagszakadása miatt ezúttal még beugrásra sem számíthatott, míg a szintén nagy ígéretként számon tartott Kádár Tamás (Newcastle) is csak a Ligakupában jutott játéklehetőséghez. Bogdán Ádámra ellenben rámosolygott a szerencse, Jussi Jääskeläinen kiállítása és eltiltása miatt a bajnokságban is védhette a Bolton kapuját. S noha a finn visszatérése óta újra a kispadot koptatja, a kedvező edzői és sajtóbeli kritikák hasznos útravalóul szolgálnak jövendőbeli angliai pályafutásához.

AZ ANGOL MÁSODOSZTÁLYBAN érdekelt magyarok közül Buzsáky Ákos csapata, a QPR jelenleg az első helyen utazik, sajnos a magyar középpályás sérülése miatt kimaradt a munka dandárjából. Mivel nagy becsben tartják a londoniak háza táján, bízhatunk benne, hogy felépülése után, a feljutás szempontjából kritikus tavaszelőn visszakerül a csapatba.

Felettébb jól áll Gyepes Gábor klubja, a Cardiff City is, és az előző szezonbeli mellőzés után végre a magyar védő dolgai is jól mentek. A válogatottba visszavágyó játékos már most több időt töltött a pályán, mint a megelőző szezonban, szívesen nyilatkoztatta őt a brit média is. Egy-két, pontokba kerülő bizonytalanság után aztán megingott a pozíciója, nem kizárt, hogy kölcsönben máshol folytatja.

A kiválóan rajtoló Ipswich immár a mezőny második felében vesztegel, és a klubbeli idegesség rányomta bélyegét Priskin Tamás utóbbi heteire is. A tavaszi kölcsönadás után újjászülető támadónak voltak kifejezetten jó hetei az ősszel, fontos gólokat szerzett, Roy Keane menedzser elismerően nyilatkozott róla, a szezon végén azonban feszültség keletkezett köztük – a tréner szerint Priskin nehezen viseli, ha csereként kap szerepet. Magunk is kíváncsian várjuk, hogyan oldódik meg a csatár szerint alaptalan konfliktus; szárnyra keltek olyan pletykák, hogy Priskint újra kölcsönadják.

Fülöp Márton – ha tavaszhoz képest egy osztállyal lejjebb is, de – megkapta a vágyott állandó játéklehetőséget, csak sérülés esetén maradt ki a kezdőből. Különösebb panasz nem lehet a teljesítményére, a kapott gólok szerinti tabellán az Ipswich előrébb áll valóságos pozíciójánál – sőt: részben Fülöp baráti jelenlétével magyarázták Priskin tavalyhoz képesti feljavulását.

Halmosi Péter a Hull City teljes jogú tagjaként teljesítette az őszt, csupán egyvalamivel lógott ki a sorból: Nigel Pearson menedzser még csak gondolkodóba sem esett, hogy szerepeltesse-e. A mellőzött magyar középpályás mindenképpen szeretne eligazolni Angliából, ügye napokon belül megoldódhat.

AZ ALSÓBB OSZTÁLYOKBAN érdekelt magyarok közül Tímár Krisztián csupán kiegészítő ember a harmadik liga második felében kínlódó Plymouthban, míg Kovács János, a negyedosztályban sereghajtó Hereford csapatkapitánya sérülése miatt hagyott ki sokat. Itt kell szólnunk az élvonalbeli Liverpool keretéhez tartozó Gulácsi Péterről is, aki kölcsönjátékosként szép heteket töltött a harmadik ligás Tranmere Roversben, megbízható teljesítményével sokat segített a bennmaradásért küzdő csapatnak.

A SKÓT ÉLVONALBAN nem jutott szereplési lehetőség Balogh Jánosnak; a Debrecenből igazolt kapuvédő korábbi érdemei elismerése mellett egyértelműen Marián Kello mögé szorult a Hearts kapusrangsorában, csupán egy (megnyert) Ligakupa-meccs jutott neki.

LÉGIÓSAINK NAGY-BRITANNIÁBAN
Név (klub, helyezés) (A csapat meccsei) Meccsszám Kezdett Játékperc (átlag) Gól
PREMIER LEAGUE

BOGDÁN ÁDÁM

(Bolton, 6.) 

(20) 3
2
231 (77)

GERA ZOLTÁN

(Fulham, 18.) 

(19) 18
10
991 (55)
1
KÁDÁR TAMÁS (Newcastle, 13.)  (19)



KURUCZ PÉTER

(West Ham United, 20.) 

(20)



           
CHAMPIONSHIP 

BUZSÁKY ÁKOS

(Queens Park Rangers, 1.) 

(23) 9
5
495 (55)
0

FÜLÖP MÁRTON

(Ipswich Town, 18.) 

(22) 18
18
1620 (90)

GYEPES GÁBOR

(Cardiff City, 2.) 

(23) 19
16
1556 (82)
0

HALMOSI PÉTER

(Hull City, 15.)

 (23) –


PRISKIN TAMÁS

(Ipswich Town, 18.) 

(22) 19
11
994 (52)
3
           
LEAGUE ONE
GULÁCSI PÉTER (Tranmere Rovers, 20.)*
(12) 12
12
1080 (90)

TÍMÁR KRISZTIÁN (Plymouth, 15.)  (20) 7
7
551 (79)
0
           
LEAGUE TWO

KOVÁCS JÁNOS

(Hereford United, 24.) 

(20) 8
7
659 (82)
1
      
SKÓCIA

BALOGH JÁNOS

(Hearts, 3.)

 (18) –


*A csapat mérkőzésszámánál csak azt az időszakot vettük figyelembe, Gulácsi Péter a kerethez tartozott.

 

DÉLKELET-EURÓPA

A GÖRÖG ÉLVONALBA három magyar labdarúgó igazolt nyáron, ám közülük csak Szélesi Zoltán jutott értékelhető mennyiségű játéklehetőséghez. A Debrecenből érkező tapasztalt védő a bajnoki mérkőzések kétharmadát végigjátszotta, csapata, az újonc Olympiakosz Volosz csupán hárompontnyira áll a harmadik helytől – igaz, a kiesőhelyektől is csak ötpontnyira táborozik. Kiegyenlített a mezőny...

Elveszített bajnoki címe visszaszerzése reményében az Olympiakosz Pireusz alaposan bevásárolt a nyáron, és bár a jelek szerint helyesen cselekedett (már öt ponttal megelőzi a Panathinaikoszt), utólag elmondhatjuk, ez nem feltétlenül jött jól a szintén odaigazoló két magyar fiatalnak. A visszavonulás gondolatát végül elhessegető Antoniosz Nikopolidisz maradásával Megyeri Balázs a harmadik-negyedik helyre szorult a kapusrangsorban, és Németh Krisztiánnak is alig jutott játéklehetőség, noha ő az AEK színeiben már bizonyított a görög bajnokságban.

A Liverpoolban pallérozódó magyar támadónak a szerb Marko Pantelics, a belga Kevin Mirallas, a dán Dennis Rommedahl és a helyi kedvenc, Konsztantinosz Mitroglu mellett kellene játéklehetőséghez jutnia; hogy ez mennyire nem lesz könnyű a jövőben sem, azt közvetve a Németh esetleges tavaszi kölcsönadásáról lábra kapó pletykák is igazolják.

A CIPRUSI BAJNOKSÁG címvédője, az Omonia továbbra is alapemberként tekint a brazíliai születésű, ám magyar válogatott Leandróra, akit az ősszel volt, hogy megválasztottak a forduló legjobb játékosának. A nicosiaiak kemény tavasz elé néznek, hétpontos hátrányt kell előnnyé formálniuk bajnoki címűk megvédése érdekében.

Ha lehet, még embert próbálóbb hónapok várnak Posza Zsolt csapatára, hiszen a sereghajtó Doxa esetében a bennmaradás a tét. A nyáron Görögországból Ciprusra igazoló magyar kapus őrizte a kaput az ősszel, védett büntetőt is – és többek között magyar vetélytársát, Nagy Zoltánt nem „engedte" játéklehetőséghez.

A BOLGÁR ÉLVONAL atmoszférájával tavasszal megismerkedő, négy éve a Ferencvárosból külföldre szerződő Erős Gábor az ősszel már több mint kétszer annyi időt töltött a pályán, mint az egyébként számára biztatóan alakuló tavaszi bemutatkozás során. Csapata, a Lokomotiv Plovdiv versenyben van a dobogóért.

A MÁLTAI ÉLVONAL legtöbb bajnoki címmel (26) büszkélkedő csapata, a Sliema Wanderers meglehetősen rosszul szerepelt az ősszel, aminek a korábban Finnországban is szereplő Szentpéteri Viktor sem örült. A Sliema a legutóbbi nyolc fordulóban egyszer sem nyert – az utolsó négy idei játéknapon már nem a nyáron Máltára igazoló magyar kapus őrizte a hálót.

LÉGIÓSAINK DÉLKELET-EURÓPÁBAN 
Név (A csapat meccsei) Meccsszám Kezdett Játékperc (átlag) Gól
GÖRÖGORSZÁG

MEGYERI BALÁZS

(Olympiakosz Pireusz, 1.)

(15)00
0 –
NÉMETH KRISZTIÁN (Olympiakosz Pireusz, 1.)  (15) 2
0
42 (21)
0
SZÉLESI ZOLTÁN (Olympiakosz Volosz, 8.)  (15) 10
10
900 (90)
0
           
BULGÁRIA

ERŐS GÁBOR

(Lokomotiv Plovdiv, 5.) 

(15) 13 5 623 (48) 1
           
CIPRUS
LEANDRO (Omonia, 2.)  (15) 14
14
1260 (90)
1
POSZA ZSOLT (Doxa, 14.) (15) 15
15
1350 (90)

           
MÁLTA
SZENTPÉTERI VIKTOR (Sliema Wanderers, 8.)  (12) 8
8
720 (90)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik