Dzsudzsák András: Nincs joguk becsmérelni a fiamat!

Vágólapra másolva!
2011.06.11. 11:56
Mint az oroszlán, úgy védi a fiát. Dzsudzsák Balázs oroszországi szerződése alighanem még hetekig, tán hónapokig témát jelent itthon. Vannak, akik helyeslik a válogatott labdarúgó döntését, mások a becsületsértés határát súrolva „adnak neki", mondván, csak a pénzt nézi ahelyett, hogy nevesebb csapatban, nívós bajnokságban folytatná a pályafutását. Az apa, Dzsudzsák András nyugodtan, higgadtan érvelt, csak időnként csattant fel a hangja, amikor fia döntéséről kérdeztük.

– Nem viseli meg mindaz, ami most a fia körül történik?
Csak annyira, amennyire egy apát megviselhet, ha a gyerekét indokolatlanul bántják – mondta Dzsudzsák András, aki maga is futballszakember, a megyei másodosztályú bajnokságban szereplő Nyírlugos edzője. – Gondolom, minden szülő így lenne ezzel.– Nem viseli meg mindaz, ami most a fia körül történik?
Csak annyira, amennyire egy apát megviselhet, ha a gyerekét indokolatlanul bántják – mondta Dzsudzsák András, aki maga is futballszakember, a megyei másodosztályú bajnokságban szereplő Nyírlugos edzője. – Gondolom, minden szülő így lenne ezzel.

Dzsudzsák András bízik fia jó döntésében

(Fotó: Németh Ferenc)
Dzsudzsák András bízik fia jó döntésében (Fotó: Németh Ferenc)

Van abban igazság, amit a szurkolók írnak, üzennek, vagy épp mondanak az oroszországi szerződésével kapcsolatban?
Senkinek sincs joga kritizálni, sőt becsmérelni a fiamat, amiért a Mahacskalához készül. Azért azt tisztázzuk, hogy a szerződés még nincs aláírva. De... Ha aláírja, akkor is azt mondom, Balázs felnőtt ember, tisztességes gyerek. Az én fiam nem szélhámos, vagy valamiféle ügyeskedő, hanem sportoló. Engem egy dolog érdekel, hogy a gyerekemet boldognak lássam. Márpedig ő boldog volt Eindhovenben, és úgy látom rajta, ugyanilyen boldog lesz az Anzsinál is. Olyan emberek kritizálják most Balázst, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy ez a kölyök mennyit dolgozott, gürizett azért, hogy idáig eljusson. A fejéhez vágják, hogy megváltozott, nagyképű lett, csak a pénz érdekli. Kikérem magamnak! A gyermekem ugyanolyan maradt, mint mondjuk három, vagy öt éve volt. Tudja, honnan indult, és tudja, mivel tartozik a családjának, a szeretteinek.

Haragosan beszél erről, pedig „csak" emberi reakciókról van szó.
Azért van bennem némi keserűség, mert azt látom, hogy az internetes fórumokon a névtelenség mögé bújva a legkönnyebb valakibe belerúgni, ócsárolni. Tessék, lehet a fiam után csinálni mindazt, amin ő végigment, s máris megnyílik a kapu Eindhoven vagy Mahacskala felé, és igen, akkor lehet ilyen sok pénzt keresni. De ezt csakis tehetséggel, szorgalommal, kitartással és alázattal lehet elérni, ahogyan azt a fiam tette.

Nem lenne büszkébb rá, ha mondjuk angol vagy spanyol sztárcsapathoz szerződött volna...?
...és üljön inkább a Real Madrid kispadján?!

Merthogy a Real érdeklődése komoly volt?
Amit az újságok írtak, igaz volt, azaz Balázs neve szóba került Madridban, mint ahogy az Atléticónál is, sőt a Liverpool is a kitartó kérők között volt, ám a szezon végén egyik sztárklub sem tett konkrét ajánlatot érte. Ekkor került képbe a dagesztáni egyesület.

Tegye a szívére a kezét, felugrott örömében akkor, amikor a gyerek bejelentette, hogy a Mahacskalához készül?
Persze hogy nem ugrottam fel, sőt megpróbáltam – ha nem is lebeszélni, de... – gondolkodásra késztetni az átigazolással kapcsolatban. Mondhatnám, hogy jobban örülnék egy nyugati nagycsapatnak, ám nem győzöm hangsúlyozni, engem egyvalami érdekel: a fiam karrierje és boldogsága. Ő nem hebrencs kölyök, aki hirtelen elhatározásból dönt, nagyon is megrágta ezt az egészet, így ki merem jelenteni, megfontolt, higgadt döntést hozott.

A döntésében szerepet játszott a hatalmas kereseti lehetőség, vagy valóban nem ez a fő motiváció a mahacskalai légióskodásban?
Balázs játszani akar. Márpedig egy sztárklubnál előfordulhatott volna, hogy olykor a kispadra szorul. Természetesen itt sincs biztosíték arra, hogy bérelt helye lesz a csapatban, mindenesetre úgy számolnak vele, hogy fontos láncszeme lehet az együttesnek. Az orosz bajnokság erős, igenis ki lehet tűnni onnan is. Sokan ma is azt gondolják Magyarországon, hogy az oroszok úgy élnek, mint harminc-negyven éve a kommunizmusban, lerobbant házakban, szegénységben. Ehhez képest Moszkva ma már a világ egyik legdrágább városa, hihetetlen az élettempó, s jókora a gazdagság. Balázs új otthonra lelhet ott, és azt mondom, Oroszország nem süllyesztő, ahol eltűnhet, sokkal inkább ugródeszka. Bármikor felfedezheti megint valamelyik nagycsapat. Ő talán büszkébb lenne, ha most a Real Madrid szerződtetné, de én így is roppant büszke vagyok a fiamra, és mindarra, amit eddig elért.

AZ INTERJÚT TELJES TERJEDELMÉBEN ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik