Csoboth: Azt hittem, a Benficánál is elég az, ami otthon

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2017.06.20. 17:20
null
Csoboth a következő szezonban is a Benficában futballozhat (Fotó: Global Imagnes/ Pedro Rocha)
Mint arról hétfőn elsőként beszámoltunk, a portugál Benfica él az opciós jogával, és a kölcsönszerződése lejártával kétéves profi szerződést köt a magyar U17-es válogatott Csoboth Kevinnel. A 17. születésnapját ma ünneplő, a májusi Európa-bajnokságon két gólt szerző támadó a Nemzeti Sport Online-nak értékelte az első évét.

Hogyan értékeli az első portugáliai szezonját?
– Nagyon nehéz éven vagyok túl – válaszolta Csoboth Kevin, aki 13 bajnoki meccsen hat gólt szerzett a Benfica U17-es csapatában, amely a Sporting mögött egy ponttal lemaradva a 2. helyen fejezte be a korosztályos bajnokságot. – A nyelvvel, a beilleszkedéssel is meg kellett küzdenem, és be kellett verekedjem magam a csapatba. Úgy érzem, sikerrel megharcoltam a helyemért. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Benficától profi szerződést kaptam. Amennyire tudom, egy négyfős szakmai stáb döntött a jövőmről, és kivétel nélkül mindenki támogatta a szerződtetésemet.

Az U17-es csapat edzője, Renato Paiva még májusban arról beszélt a Nemzeti Sport Online-nak, hogy kezdetben gyerekesen viselkedett. Mi volt a probléma?
– Olvastam az edzőm nyilatkozatát, és mindenben igaza volt, jogos volt a kritikája. Belenyugodtam abba, hogy a Benficához kerültem, és azt hittem, hogy az a munka és az a teljesítmény, ami Magyarországon elég volt a gólokhoz, ahhoz, hogy folyamatosan játsszak, Portugáliában is elég lesz. Nem volt elég…

Okulva a saját történetéből, mit tanácsolna azoknak a magyar játékosoknak, akik önhöz hasonlóan már nagyon fiatalon külföldre szerződnek?
– Kemény munka, szorgalom és soha nem szabad feladni. Edzésről, edzésre küzdeni kell. Minden hétnek úgy vág neki a keretben szereplő huszonhat-huszonhét játékos, hogy be akar kerülni a hétvégi meccskeretbe. Mindenki egyenlő eséllyel indul, nem az számít, hogy az előző héten ki hogyan teljesített, hanem az, hogy az edzéseken mit mutat, hogyan dolgozik.

Volt olyan pillanat, amikor legszívesebben hazajött volna?
– Amikor a szezon elején folyamatosan jöttek a meccsek, és én még a keretbe sem kerültem be, akkor kicsit elgondolkodtam… Aztán megszereztem az első góljaimat, a Sporting és a Porto ellen, és egyre inkább megtaláltam a helyemet.

CSOBOTH-GÓL A PORTO ELLEN

NEVES BARÁTOK, CSAPATTÁRSAK
Csoboth Kevin elmondta, több csapattársával is közelebbi, baráti viszonyba került a Benficánál. Köztük Rodrigo Conceicaóval, aki az 56-szoros portugál válogatott, a jelenleg a nagy rivális FC Porto vezetőedzőjeként dolgozó Sérgio Conceicao fia, valamint a már a Real Madriddal és a Manchester Uniteddel is hírbe hozott, kiemelkedő tehetségnek tartott Úmaro Embalóval. Csoboth elmondta, kimondottan motiválják a csapattársak, nagyon jó hatással van az ő fejlődésére is, hogy portugál utánpótlás-válogatottakkal, a portugál futball nagy reménységeivel készülhet együtt. David Banda ugyan nem tartozik ebbe a sorba, de angol sajtóhírek szerint a következő idénytől az amerikai popdíva, Madonna fia is a Benfica utánpótláscsapatában futballozhat.

Kik segítették ebben, mivel támogatta a klub?
– Mentális téren egy sportcoach, Zelinka Ildikó (az ismert sportriporter – a szerző) segített, a klub pedig beíratott egy angol-portugál tanfolyamra, aminek köszönhetően most már a nyelvvel is jobban boldogulok. Viszont a klubnál ezen túl nem szokás külön foglalkozni a játékosokkal. Senkinek nem könyörögnek, hogy így csináld, vagy úgy csináld. Az edző elmondja, hogy kitől mit vár, aki megfelel az elvárásoknak, az játszik, aki nem, az nem. Én az elején kaptam egy kisebb figyelmeztetést, hogy nem elégedettek velem, ha ezek után nem tudtam volna változtatni, akkor már nem kellene visszamennem a nyári felkészülésre.

Ez a szezon abból a szempontból is újdonság lehetett, hogy már nem kimondott csatárként, hanem többnyire szélsőként szerepelt. Megtalálták az igazi posztját? Miben kell a legtöbbet fejlődnie?
– Balszélsőt, jobbszélsőt és középső, támadó középpályást is játszottam, de valóban többnyire a szélen, főleg a bal oldalon futballoztam. A legtöbbet talán fizikailag kell előrelépnem. Vannak is ezt a célt szolgáló, erősítő edzéseink. Célzottan mindig egy-egy izomcsoportot erősítünk, a terhelés azonban fokozatos, az én korosztályomban még nem akkora, mint az idősebbeknél.

FEJES GÓL AZ OEIRAS ELLEN

Milyen fogadtatásban részesült Lisszabonban az U17-es Eb után, amelyen két góllal és egy gólpasszal segítette a magyar csapatot? Úgy tudni, különleges meglepetésben volt része.
– Igen, ugyanis a Benfica utánpótlás-igazgatója, Nuno Gomes jött ki elém a repülőtérre, ő gratulált elsőként a játékomhoz. Nagyon megtisztelő és jóleső érzés, hogy így figyelnek rám. Nuno Gomes kiemelkedő futballista volt, igazi klubikon a Benficánál. De persze a csapattársaim is gratuláltak.

Hogyan tervez a jövőt illetően, mi lehet a következő lépcsőfok?
– Július tizenegyedikén megyek vissza, akkor már az U19-es csapattal kezdem a munkát, nyolc eddigi csapattársammal együtt kerülünk az idősebb korosztályhoz. Ez nagy ugrás lesz számomra, hiszen itt már egy évvel idősebb, 1999-es születésű játékosokkal is meg kell küzdenem. Mindig célokat tűzök ki magam elé. A következő cél az, hogy ebben a korosztályban is beverekedjem magam a kezdőcsapatba. Az U19-ből már a portugál másodosztályban szereplő Benfica kettőhöz is fel lehet kerülni, erre a legutóbbi szezonban is volt példa. Ott pedig már bármi megtörténhet, onnan már van átjárás az első csapathoz is, de erről most még tényleg korai beszélni. Először a nyári felkészülés során kell bizonyítanom, július huszadikán például már Dél-Afrikába megyünk edzőtáborozni, majd még egy külföldi edzőtábor következik, aztán kezdődik is a szezon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik