Csapatot váltanának a padot koptató légiósaink

Vágólapra másolva!
2009.12.14. 17:01
Címkék
Múlt héten azokról az NB I-es játékosokról közöltünk összeállítást, akiknek télen jó esélyük van arra, hogy új csapathoz szerződjenek, ezúttal a légósainkkal foglalkozunk. A külföldön játszó, klubváltásra esélyes futballisták többsége a kevés játéklehetőség miatt szeretne váltani, míg Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland azért cserélhet csapatot, mert eladásukkal a PSV, illetve az Anderlecht is sokat kereshet.

 

Szabics Imre (középen) tíz meccsen játszott ősszel az Augsburg színeiben, de csak két találkozót játszott végig (Fotó: Imago)
Szabics Imre (középen) tíz meccsen játszott ősszel az Augsburg színeiben, de csak két találkozót játszott végig (Fotó: Imago)

A nyáron több mint egy csapatra való játékos tért haza a Soproni Ligába különböző országokból, míg itthonról csupán egy futballista, Köteles László szerződött nyugat-európai első osztályba (ő a belga Genkhez került, de még egy bajnokin sem lépett pályára). Télen újabb légiósok térhetnek haza vagy válthatnak klubot gyengére sikerült őszi szezonjuk után.

HAZATÉRHET AZ AUGSBURGI LÉGIÓ

Torghelle Sándor a legutóbbi idényben még alapembere volt a német másodosztályú Augsburgnak, 27 meccsen hét gólt szerzett, az ősszel tíz találkozó jutott neki, de csak kétszer volt kezdő, s bár egyetlen meccset sem játszott végig, így is lőtt két gólt. A 27 éves csatárnak a nyáron lejár a szerződése.

„Érdekes, hogy az Augsburg vezetői nemrég azt mondták, nem szeretnék elengedni Torghellét. Ennek ellenére az a célunk, hogy olyan csapathoz kerüljön, amelyben állandó lehetőséget kap. Ha érkezik érte konkrét ajánlat, akkor alighanem megváltozna a németek álláspontja. Magyarországon több csapat is szívesen látná, de nem biztos, hogy itthonról meg tudná őrizni a helyét a válogatottban, ezért elsősorban a külföldi lehetőségeket vesszük figyelembe" – nyilatkozta a futballistát képviselő Stars and Friends menedzseriroda részéről Vörösbaranyi József, aki hozzátette, ő is értesült azokról a pletykákról, hogy a támadó szóba került a Ferencvárosnál, de semmilyen hivatalos megkeresésről nem tud.

Torghelléhez hasonló cipőben jár az Augsburg másik magyarja, Szabics Imre is – szintén tíz meccs jutott neki, neki is nyárig szól a szerződése, és az ő neve is felvetődött a Ferencvárosnál –, azzal a különbséggel, hogy ő jelenleg szalagszakadással küzd, januárban edzhet legközelebb, így sérülése jelentősen korlátozhatja klubcseréjét.

KIKOPNAK A MAGYAROK AZ ANGOL ELSŐ ÉS MÁSODOSZTÁLYBÓL?

Az angol másodosztályban és az élvonalban két-két olyan futballista játszik, aki a reméltnél kevesebb lehetőség miatt válthat a télen.

Fülöp Márton tavasszal a sérülése után visszatérő Craig Gordonnal szemben is megőrizte helyét a Sunderland kezdőcsapatában, ám az ősszel az új menedzsernél, Steve Bruce-nál ismét a skót kapus élvezte a bizalmat, és a magyar futballista csak riválisa sérülésének köszönhette, hogy a legutóbbi öt meccsen ismét ő állhatott a gólvonal előtt, így a több játéklehetőség reményében ő is új csapathoz kerülhet. Ez azért is lenne fontos számára, mert csak akkor kerülhet vissza a nemzeti csapatba, ha állandóan játszik.

Angol sajtóhírek szerint a válogatott kapusnak Németországból van komoly kérője. Édesapja, Fülöp Ferenc (aki egyben a menedzsere is) a Nemzeti Sport Online kérdésére elismerte, hogy korábban a Bundesligából megkeresték a Sunderlandet fiával kapcsolatban, de arról nem tud, hogy konkrét ajánlat érkezett volna érte. A német lehetőség mellett a The Independent arról számolt be, hogy az Aston Villa is szerződtetné Fülöp Mártont, akinek a szerződése 2012-ig szól a Sunderlandnél. A játékospiacon mértékadónak számító transfermarkt.de internetes oldal 2.6 millió euróra taksálja a kapus kivásárlási árát.   

Egy másik kapus, az élvonalban a 15. fordulóban a West Hamben a Manchester United ellen bemutatkozó 21 éves Kurucz Péter szintén új együttesben folytathatja, januártól kölcsönbe kerülhet, elmondása szerint másod- vagy harmadosztályú gárda jöhet szóba. Bizonytalan a jövője a szintén első osztályú Boltonnál Bogdán Ádámnak, akit az ősszel rövid időre kölcsönadtak a negyedosztályú Crewe Alexandrának, amelyben egy bajnokin játszott.

Szintén Anglia, szintén Premier League: Halmosi Péter egyetlen bajnokin sem lépett pályára a Hull Cityben, annak ellenére, hogy a vezetők többször is elmondták: számítanak rá. A középpályás a Nemzeti Sportnak kifejtette, nem akar elhamarkodott döntést hozni, januárig még biztosan kivár, de ha továbbra sem lép pályára, akkor sor kerülhet váltásra, ám nem szeretne hazajönni.

A középpályás esetében is a válogatott lehet a döntő, hiszen Erwin Koeman szövetségi kapitány kijelentette: „Fennáll a lehetősége, hogy aki nem élvezi klubedzője bizalmát, a jövőben nem kap meghívót."

Az angol másodosztályban két magyar védővel kapcsolatban kerülhet szóba a klubcsere lehetősége. Tímár Krisztián már a nyáron is távozni akart a Plymouthtól, végül maradt, de teljesítményével nem tudta meggyőzni a szakvezetőket. Húsz meccsből hétszer lépett pályára, összesen 565 perc jutott neki a Championshipben utolsó előtti helyen álló csapatnál. Gyepes Gáborral tavasszal szerződést hosszabbított a Cardiff City, de az ősszel mindössze 180 perc jutott neki. Mindkét játékosnak Filipovics Vladan a menedzsere, aki elmondta, el tudja képzelni, hogy még a télen új csapathoz szerződik a két korábbi ferencvárosi labdarúgó, de szeretnének Angliában maradni.

Szalai Ádám az előző szezonban 16 gólt lőtt a spanyol harmadosztályú Real Madrid Castilla színeiben, a jelenleg zajló idényben háromnál tart, viszont az elmúlt néhány fordulót bokasérülése miatt kihagyta. A csatár nem titkolt szándéka, hogy magasabb osztályban futballozzon, legutóbb a második ligás Castellón kereste meg a „királyi gárdát" a magyar támadóval kapcsolatban, de nem tudtak megegyezni.

Spanyolországban bizonytalan Vadócz Krisztiánnak, az Osasuna középpályásának jövője is, aki az első osztályban ebben a szezonban mindössze két meccsen léphetett pályára, ezért az ő esetében sem lenne meglepetés a váltás.

És akkor térjünk át azokra a futballistákra, akik nem felejthető őszi szezon után válthatnak, hanem elsősorban jó teljesítményüknek köszönhetően.

AKIKKEL JÓ ÜZLETET CSINÁLHAT A KLUBJUK

Koman Vladimir az U20-as világbajnokságon keltette fel több menedzser figyelmét. A hírek szerint felvetődött a neve a Liverpoolnál, de arra is van esélye olasz sajtóhírek szerint, hogy a télen visszatérjen klubjához, a Sampdoriához. Jelenleg kölcsönben játszik Bariban, ahol öt bajnokin 230 perc jutott neki, egy gólpassz fűződik a nevéhez. Friss hír vele kapcsolatban, hogy az olasz Tuttosport napilap olvasói szerint ő az év harmadik legjobb 21 éven aluli játékosa.

Az egyiptomi torna után Németh Krisztiánnal kapcsolatban arról számoltunk be, hogy Olaszországból kinézte magának a Fiorentina, de a csatár azóta elmondta, jól érzi magát az AEK Athénnál, ahol kölcsönben futballozik, és ha klubja, a Liverpool el akarná őt adni, akkor végleg is szívesen igazolna görögökhöz. A támadó hét meccsen 486 percet játszott a görög első osztályban, három gólt szerzett.

A két legértékesebb magyar légiós Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs, az ő eladásukkal anyagilag is nagyon jól járhat klubjuk.

„Úgy értesültem, hogy most már a belgák sem ragaszkodnak annyira Juhász Rolandhoz, mert szeretnének belőle pénzt csinálni, és mivel közöltük a klubvezetőkkel, hogy Roland 2011-ben lejáró szerződését biztosan nem hosszabbítjuk meg, most télen vagy a jövő nyáron kaphatnak még jó pénzt érte" – fogalmazott a védővel kapcsolatban menedzsere, Filipovics Vladan, aki szerint most nagyobb eséllyel válthat klubot a válogatott játékos, mint néhány hónappal korábban. A kivásárlási ára a hírek szerint a hatmillió eurót is elérheti, de ha valóban pénzt akar látni érte az Anderlecht, ebből az összegből alighanem engedni fog. Juhász egyébként csapata mind a 18 bajnokiját végigjátszotta, és három gólt szerzett.

A spanyol Marca szerint a Real Madrid által kiszemelt, 16 bajnokin (csak hármat nem játszott végig) nyolc gólt jegyző Dzsudzsák Balázs kivásárlási ára a 12 millió eurót is elérheti, de a PSV vezetősége kijelentette, a télen egyetlen kulcsjátékosuktól, így a magyar középpályástól sem kívánnak megválni. Ennek ellenére a futballista ügyeit intéző egyik menedzser, Vörösbaranyi József elmondta, van az a pénz, amelyért Dzsudzsák már télen is elvihető Eindhovenből…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik