THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.06.15 23:58 Frissítve: 2019.06.17 00:03

Búcsú blues – Thury Gábor jegyzete

 

Tiszta sor, Nikolics Nemanja az év végén befejezi chicagói pályafutását – annak ellenére, hogy korábban szó volt 2017 elején kötött hároméves szerződése meghosszabbításáról. Hogy hol folytatja, nem tudni, még az is lehet, hogy januártól korábbi klubja, a Vidi futballistája lesz.

Nem megy különösebben jól a Chicago Fire együttesének, részben azért, mert Nikó sem a legjobb formáját futja. Márpedig Amerikában, ahol a hagyományos európai labdarúgás a góloktól reméli a felzárkózást a tengerentúli major sportágakhoz, mindig kihegyezett állapotban kell játszani. Ilyenkor különösen kellemetlen, hogy a korábbi négyszeres kupagyőztest a jelenlegi kiírásban egy másodosztályú együttes búcsúztatta, s talán mondani sem kell, hogy nem a döntőbe jutásért. A bajnoki rájátszásba még bekerülhet a Chicago – Nikolicsnak nem maradt más, mint hogy ehhez hozzásegítse klubját.

 

 
Nikolics nem hosszabbít szerződést Chicagóban

A zentai születésű labdarúgó nem tart a jövőtől, mert lehetőségei szerint maradhat külföldön, de a Vidi is képbe kerülhet. Harminckét évesen magyarországi sikerei színhelyére is visszatérhet. A 27-szeres válogatott átigazolásának leglényegesebb pontja, hogy lejárt szerződésű futballista, tehát nem kell fizetni érte decemberben – az értéke egyébként hárommillió euróról négymillióra emelkedett –, csak vele kell megállapodni. A Magyarországon háromszoros, Lengyelországban és az Egyesült Államokban egyszeres gólkirállyal készült interjú keretes írása jó kiindulópont, ebből kiderül, mire is számíthat a vevő. A Videotonban, a Legia Warszawában és a Chicago Fire-ben nagyjából hasonló mérkőzés per gól átlagot ért el. S azt se feledjük, hogy tavaly nyáron a szurkolók szavazatai alapján ő lett az MLS legjobbja, ezért érdemelte ki az ESPN több kategóriában kiosztott patinás ESPYS-díját, a sportolói Oscar-díjat. Olyan hírességekkel került egy lapra, mint Cristiano Ronaldo, Roger Federer, Alekszandr Ovecskin vagy LeBron James. Ám azt se hallgassuk el, hogy válogatottbeli szereplése tulajdonképpen torzó, mert az együttes és Nikó pályája kevés ponton találkozott, ennek is volt betudható, hogy Georges Leekensnél lemondta a válogatottságot, s Marco Rossi érkezése után sem változtatta meg döntését, mondván: továbbra is tengerentúli karrierjére összpontosít. Nos, az utóbbira a blueszene egyik bölcsőjének számító városban már csak az év végéig van lehetősége.

Nikolics 2019 utolsó napján tölti be 32. évét, s nem azt mondom, hogy ebben az életkorban előtte az élet, de nem várt lehetőségeket is rejthet magában. Majd meglátjuk.

2020.07.30 12:31:48

Légiósok P. K.

„Szeretek kockáztatni a pályán, mert így tudom megmutatni, nem félek senkitől és semmitől.”

2020.07.26 14:20:53

Légiósok BOROS MIKLÓS (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A Sepsiszentgyörgy ezzel visszacsúszott a 11. helyre, de előnye még így is öt pont az osztályozós Poli Iasival szemben.

2020.07.25 21:41:58

Légiósok THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Pályafutása során a negyedik kontinensen rúgja a labdát.