Barca: Tajti beférhet - állítja a Salzburgba szerződött csapattárs

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2014.05.01. 18:40
null
A több poszton is bevethető Patik Márton (fehérben) szép jövő előtt áll (Fotó: mlsz.hu)
Februárban beszámoltunk róla, hogy U16-os válogatott labdarúgónk, Patik Márton a Ferencvárostól a Red Bull Salzburgba szerződött. A fiatal játékost a kinti körülményekről, külföldre igazolásának negatív visszhangjairól és korábbi csapattársáról, Tajti Mátyásról kérdeztük.

 

– Mintegy négy hónapja kint vagy Salzburgban, sikerült már megszokni a kinti életet?
– Egyre jobban kezdek belejönni. Sikerült beilleszkedni a csapatba, és a német nyelvet is egyre jobban megértem. Eleinte nagyon nehéz volt, de Salzburgban mindenki rengeteget segített, csapattársak, edzők, kollégiumi társak, szóval mindenki. Külön mentorom van, aki csak nekem segít a beilleszkedésben. Rendszeresen német órára járok a külföldi csapattársaimmal, hogy minél hamarabb megértsük a nyelvet. Érdekes, hogy itt mindenki biciklivel közlekedik a városban, és ha kinézek az ablakon, havas hegycsúcsok vesznek körül. Persze edzésen sem ritka, hogy esőben vagy akár hóesésben dolgozunk.

– Nem ijesztő ilyen fiatalon egyedül nekivágni egy idegen országnak? Mennyire van honvágyad?
– Először nagyon ijesztőnek tűnt, de most már kezdem egyre otthonosabban érezni magam. A honvágy természetesen nem múlt el, hiszen otthon hagytam a családomat, a barátnőmet. De tőlük is rengeteg támogatást kapok, és ez nagyon sokat segít. Ezen túl sem könnyű elszakadni mindentől, ami eddig az életem volt. Hiányzik Magyarország és Budapest, a barátok, az osztálytársak és természetesen a volt csapattársak, az edzők a Fradiból. Mindig jó, ha haza tudok jönni egy-két napra, és visszacsöppenhetek a régi életembe, ha csak rövid időre is.

Többszörös U-válogatott játékos (Fotó: mlsz.hu)
Többszörös U-válogatott játékos (Fotó: mlsz.hu)

– Mennyi lehetőséget kapsz odakint? Rendszeresen játszol?
– Szerencsére kezdőként számolnak velem belső védő poszton, annak ellenére, hogy nagyon sok dologban kell utolérnem a többieket. Eddig minden meccsen az első perctől az utolsóig a pályán voltam, és az edzőnk számít rám. Mindent megteszek, hogy a jövőben se váljon kérdésessé a helyem a kezdőcsapatban, és egyre inkább meghatározó játékos legyek. A szezon végén, júniusban eldől, ki fog beférni jövőre az U18-as csapatba, remélem, sikerülni fog, de ezért még sokat kell dolgoznom.

– Mi a különbség a kinti és az itthoni körülmények között?
– Ausztriában már túl vannak azon a folyamaton, ami otthon csak nemrég kezdődött el. Gyönyörű utánpótlásközpontok és pályák épültek. A labdarúgás, és azon belül is az utánpótlás, kiemelt program lett. Mindenkivel külön foglalkoznak, személyre szabott edzéstervet kapunk, és mindenki meg is csinálja kivétel nélkül. Tudatosan építenek a német Bundesligából elsajátítható tudásra. A gyors, kreatív és technikailag magas színvonalú focit tanítják és várják el. Kevésbé biztonsági a játék, és bátorítják is, hogy vállaljunk több kockázatot a mérkőzések során.

– Salzburgba igazolásod híre a sajtóban is visszhangot kapott, a szurkolók pedig úgy fogalmaztak, hogy újra elherdálunk egy kiemelkedő korosztályos tehetséget. Ezekből a hangokból mennyi jutott el hozzád? Hogyan kezeled ezeket?
– Én is olvastam pár ilyen kommentet és erről szóló blogbejegyzést. Nagyon elkeserít néhány vélemény, és nehéz őket feldogozni, bár megértem, hogy mindenki szeretné, ha a hazai foci gyorsabban visszakerülne megérdemelt helyére.

Egy nap felnőttválogatott lenne  (Fotó: Facebook)
Egy nap felnőttválogatott lenne  (Fotó: Facebook)

– Olyan nevekkel említettek egy lapon, mint Vass Ádám és Futács Márkó, akik szintén fiatalon mentek külföldre, és felnőttválogatottak lettek. Mit szólsz ehhez?
– Természetesen nagyon jól esik, de én még túlzásnak érzem ezt. Szerintem még sokat kell dolgoznom, hogy élni tudjak ezzel a lehetőséggel Salzburgban, és hozzájuk hasonlóan sikeres legyek.

– Mik a jövőbeli céljaid? Külföldi karrier, felnőttválogatottság?
– Szeretnék eljutni a Salzburg első csapatába és nemzetközi szinten is meghatározó játékossá fejlődni. A korosztályos válogatottal Eb-selejtezőket játszunk ősszel, amellyel remélem, hogy sikeresek leszünk. Természetesen a legnagyobb álom a felnőttválogatottban pályára lépni, és jól szerepelni egy világbajnokságon magyar színekben.

– Az utánpótlás-válogatottnál csapattársad Tajti Mátyás, aki Barcelonába tart. Mit tudsz róla elmondani nekünk? Van rá esélye, hogy egyszer majd Lionel Messi oldalán futballozzon?
– Sokat játszottam együtt Matyival. Még a Fradiban együtt szerepeltünk a középpályán, így elég jól ismerem. A válogatottban is jól megértjük egymást. A legutóbbi mérkőzésen a tőle kapott labdából tudtam gólt szerezni. Mindenképpen kiemelkedő tehetség, és azt gondolom, minden esélye megvan rá, hogy akár a Barca első csapatába is bekerüljön.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik