Barca: Egyelőre én még egy senki vagyok – Tajti Mátyás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.31. 20:43
null
Tajti Mátyás vezeti támadásra a Barcelonát (Fotó: facebook.com/tajtimatyi)<br />
Egy év után tért haza Tajti Mátyás. A 17 éves magyar tehetség 2014 nyarán került ki Barcelonába a La Masia akadémiára. A hétvégén a II. Kocsis Sándor-emléktornán vezette csapatkapitányként a Barcelona korosztályos csapatát, amellyel a harmadik helyen végzett. A torna gólkirályi címét elnyerő Tajti Mátyás az M4 Sportnak adott exkluzív interjút.

 

Tajti a Puskás Akadémiáról került ki, egy év elteltével a torna elődöntőjében az egykori játékostársak ellen lépett pályára.

„Vártam ezt a meccset, a találkozást a régi ismerősökkel. Mielőtt kimentem, három évet töltöttem el a Puskás Akadémián, a srácokkal sok időt töltöttem, sokat hülyéskedtünk együtt.”

2014 tavaszán a Barcelona mellett a Real Madrid is hívta az akadémiájára.

„Először a Barcelona hívott, nagyon meggyőzők volt, láttam a katalánokon, hogy tényleg engem akarnak. Utána hívott a Real, nyilván észbe kaptak, de nem tetszett a klub. Mutatták, hogy ők a Real Madrid, és azt várták: ettől majd eldobom az agyamat, de nem. Játszani, focizni, élvezni, ezt szeretem csinálni Barcelonában.”

Tajti, bár mindennap Lionel Messiék mellett edz, nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget.

„Én nem rajongó vagyok. Barcelona számomra jó hely hogy fejlődjek, a legjobb hely.”

Ami a beilleszkedést illeti, nem volt könnyű dolga, elvégre csapatában gyakorlatilag ő az egyedüli külföldi.

„Az első négy-öt hónapban az akadémián laktam, aztán kiköltözött anyukám is, azóta lakásban vagyunk, de gyakorlatilag egész nap bent vagyok az akadémián. Ott tanulok, edzek, ebédelek. Szeretem Barcelonát, jó a hangulat, az emberek nyugodtak, és odafigyelnek egymásra.”

„Az első két hét nagyon nehéz volt, lefogytam négy-öt kilót, mert lelkileg nullán voltam. Idővel aztán kezdtek elfogadni. Kint az edzéseken mindent tökéletesen akarnak csinálni, és ha valamit elrontanak, egyből megy a szidás. Az elején féltem minden egyes labdaérintésemnél, nehogy hibázzak.”

A katalánok játékstílusának átvétele nem ment egyről a kettőre.

„A barcelonai stílus még nem engedte, hogy megnyíljak. Amikor itthon játszottam a Puskásban, akkor azt csinálhattam a pályán, amit akartam. Kint a ritmus teljesen más. Ott mindenki azért megy fel a pályára, hogy beledögöljön abba, amit csinál.”

Céljaival kapcsolatban elég határozott.

„Azért vagyok ott, hogy futballista legyek. Ehhez minden adva van. Természetesen annak örülnék, ha ez a célom a Barcelona felnőttcsapatában valósulna meg. Járom a magam útját, egyelőre én még egy senki vagyok. Itt egy nagy lehetőség, hogy azzá legyek, aki szeretnék lenni. Mindent meg fogok tenni, hogy oda kerüljek, ahová szeretnék.”

Nem Tajti Mátyás az első magyar fiatal reménység, aki külföldön próbál szerencsét, de elődei szinte kivétel nélkül elbuktak a nagy hírnév felé vezető úton. Ez azonban nem foglalkoztatja a 17 éves játékost.

„Nem ismerem őket, nem tudom, mit tettek érte, hogy kijussanak, hogy megtették-e egyáltalán a száz százalékot. Fejlődni szeretnék. Tudom, mit akarok, aztán vagy sikerül vagy nem.”

Azért, hogy Barcelonában, az egyik legjobb akadémián nevelkedhessen, komoly áldozatokat kellett hoznia.

„Ha nem is mindent, de nagyon sokat fel kellett adnom. Barátok, család, satöbbi. Nem tudok eljárni moziba, vagy a McDonald'sba a haverokkal.”

Tajti Mátyás jövőre a Barcelona Juvenil A-ban játszik majd, utána pedig jó teljesítményével bekerülhet egy szinttel feljebb, a Barcelona B-be is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik