SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2016.05.19 07:48 Frissítve: 2016.05.19 09:59

Bajnok lett a PSV-vel az új Dzsudzsák – az ifi BL-ben bizonyíthat

A 17 éves Kun Bertalan tavaly nyáron kapott profi szerződést a holland PSV-től, így már nemcsak az edzéseken és a futsalozások során tudott fejlődni, az U17-es csapatban is pályára léphetett, s a 2015–2016-os szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett. A fiatal középpályás két-három éven belül a felnőttek között is bemutatkozna, de azt tudja, nehéz a feladata, ha – Dzsudzsák Balázshoz hasonlóan – az eindhoveniek első csapatában is pályára akar lépni. Kun Bertalan elmondta azt is, csalódottan vette tudomásul, hogy az U17-es válogatottnál nem vették számításba.

 

Kun Bertalan (kékben) bátran cselez – erre klubjában megkapja a lehetőséget

– Nemrégiben ért véget az első szezonja, amelyben tétmeccseken is játszhatott, ráadásul bajnoki címet szereztek. Elégedett?
– Az első félévben alapembernek számítottam, ám kaptam egy piros lapot, amivel ötmeccses eltiltás járt, így január helyett csak február végétől játszhattam – mondta Kun Bertalan a Nemzeti Sportnak. – Elveszítettem a helyemet a kezdőben, de megküzdöttem a játéklehetőségért, és amikor megkaptam, úgy vélem, jól is ment a játék. Hat gólt szereztem és öt gólpasszt adtam.

Tavaly profi szerződést kötött önnel a PSV, ez jövő júniusban jár le. Milyen célokat tűzött ki maga elé a következő évekre?
– A következő idényt az U19-es korosztállyal kezdem, velük már edzettem korábban. Mivel a PSV felnőttcsapata megnyerte a holland bajnokságot, az U19-es korosztályos együttes is rész vehet a jövő idénybeli U19-es Bajnokok Ligája-sorozatban. Most az a cél, hogy ott jól teljesítsek, majd felkerüljek a másodosztályban szereplő Jong PSV-be, aztán egy év múlva már ott játsszak. Két-három éven belül pedig a felnőttek között is bemutatkoznék, de az a lépcsőfok lesz a legnehezebb, hiszen mintegy hatvan, velem egykorú vagy idősebb saját nevelésű játékossal kell megküzdenem. Az eddigi tapasztalatok szerint évente csak két-három játékosnak sikerül felkerülnie az első csapatba.

Javában tart az U17-es Európa-bajnokság. Magyarország elvérzett a selejtezőben, az ön nevét hiába kerestük a kvalifikációs sorozatban.
– Az U15-ös korosztálytól kezdve mindegyik összetartáson ott voltam, de nagy csalódást okozott, hogy az U17-es Eb-selejtező előtt az utolsó nap közölték velem, hogy a keretszűkítés miatt nem kerültem be a tizennyolc utazó közé.

A videofelvételeken látszik, szeret cselezni, és az egyérintős futball is jól megy – ez a futsalnak is köszönhető?
– Alapvetően mindig is technikás játékos voltam, persze segített, hogy idősebbekkel futballozhattam együtt. Szerencsére a PSV-nél teret engednek a kreativitásnak, addig vezeted a labdát, amíg akarod vagy el nem adod, teljes mértékben hagynak kibontakozni, tudják, hogy csak így nevelhetnek egyéniségeket.

MENNYIRE VOLT NEHÉZ A BEILLESZKEDÉS? VOLTAK-E PROBLÉMÁI A NYELVVEL? MILYEN ÉRZÉS VOLT, HOGY A FIFA SZABÁLYAI MIATT CSAK A PARTVONALON KÍVÜLRŐL NÉZHETTE TÁRSAIT? A TELJES INTERJÚT KERESSE A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN!

 

 

2019.10.19 22:34:42

Légiósok THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Megpróbál egy negyedik bajnokságban is gólkirály lenni.

2019.10.18 20:48:02

Légiósok PIETSCH TIBOR

„A három chicagói év alatt egyetlen edzést és meccset sem mulasztottam el.”

2019.10.04 22:50:25

Légiósok PIETSCH TIBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem tett mást, »csak« szívből futballozott.