Az álom kapujában - Bukrán Erik hiszi, hogy véd majd a PL-ben

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2015.01.15. 10:07
null
Bukrán Erik a Bolton mezét a Hull Cityére <br />cserélte, célja a Premier League (Fotó: pvse.hu)
Bukrán Erik a Premier League kapujában. A magyar kapus – miután betöltötte 18. életévét – profi szerződést írhatott alá a Hull Cityvel, majd interjút adott a Nemzeti Sport Online-nak.

„Már egészen kicsi korom óta arra készültem, hogy focista leszek. Nem csoda, hiszen édesapám, Bukrán Csaba és nagybátyám, Bukrán Gábor is futballozott – mondta Bukrán Erik a Nemzeti Sport Online-nak. – Sokan nem tudják, de nem kapusként kezdtem a pályafutásomat, én is csatár akartam lenni és gólokat lőni.”

Az élet azonban másként rendezte Bukrán Erik karrierjét; mint elmondta, a fordulópont 12 éves korában következett be – már akkor tudatosan készült rá, hogy egy nap profi labdarúgó lesz.

„Volt akkoriban egy kapusedző Pétervásárán, aki meglátta bennem a lehetőséget, és azt mondta, nagyon szeretné, hogy kapus legyek. Egyik napról a másikra jött ez a váltás, de én is beláttam, hogy csatárként nagypályán nincs nagy jövőm, a védést pedig napról napra jobban élveztem.”

2009-ben elhagyta szülővárosát, és az Egri Kapus Akadémián nevelkedett, valamint az Egri FC korosztályos csapatában játszott. Itt jobb körülmények között készülhetett, sokat fejlődött, és megismerkedett az U15-ös válogatott jelenlegi kapusedzőjével, Illyés Dániellel, aki rengeteget segített abban, hogy pályafutása a megfelelő ívben haladjon.

„Nélküle nem tartanék ott, ahol ma vagyok, nagyon hálás vagyok neki. A Honvédban három esztendőt húztam le, Magyarországon jobb helyen nem lehettem volna, de a harmadik évem végén úgy éreztem, váltanom kell, és lehetőleg külföld felé vennem az irányt. Szerencsére három lehetőségem is volt: az Everton, a Wigan és a Bolton is szerződtetett volna, végül utóbbi lett a befutó.”

Bukrán két évre írt alá a Wanderershez, ám a nyáron nem kapott engedélyt a FIFA-tól, hogy továbbra is a Bolton játékosa legyen, mivel maradásához szülői felügyelet kellett volna – ekkor ugyanis még nem volt 18 éves. Nehéz helyzet volt, nem is igazán értette, mi történik, annyit tudott, hogy nem maradhat.

Ekkor szintén Illyés Dániel – valamint a kapusedző angol kollégája, Billy Stewart – ajánlásával a Hull Cityhez került, amely – látva a kapus tehetségét – lakhatást és edzéslehetőséget biztosított Bukránnak. Illyés elmondta, Billyvel végig hittek Erik képességeiben, aki hozzáállásával és teljesítményével a Hull City vezetőségét is meggyőzte. Nem sokkal 18. születésnapját követően így profi szerződést kapott egy Premier League-csapattól!

„Egyelőre nem is akarok a hosszú távú céljaimról beszélni – szögezte le Bukrán. – Szeretnék minél többet védeni az utánpótláscsapatokban, a hozzáállásommal bizonyítani. Az első csapatnál három rutinos kapus van, Allan McGregor, Steve Harper és Eldin Jakupovic, mind a hárman harmincon fölüliek. Nekem most Rory Watsonnal kell megküzdenem azért, hogy az U21-es gárdában védhessek.”

Bukrán elmondta, Steve Bruce-szal, a felnőttegyüttes edzőjével eddig öt-hat mondatot váltott, ám a menedzser szintén figyelemmel követi a teljesítményét, mivel az ő áldása is kellett ahhoz, hogy profi szerződést kaphasson. A magyar kapus hisz benne, hogy egy nap eljut a Premier League-ig – csakúgy, mint Bogdán Ádám.

„A Boltonnál ugyan nem edzettem túl sokszor együtt Ádámmal, ám a pályán kívül rendkívül segítőkész volt, átadta nekem a személyes tapasztalatait. Ha csak egyvalamit elleshetek tőle, az remélem az lesz, hogy elhiszem, nem lehetetlen küldetés kiharcolni a pályára lépést a Premier League-ben. A lehetőségem megvan rá, a hozzáállásommal nem lesz gond, bízom benne, hogy sikerül!”

A kapusért a Honvéd megkapta a nevelési díjat, Illyés Dániel pedig a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, George F. Hemingway, a kispestiek tulajdonosa végig partnernek bizonyult a tárgyalások során. Illyés és Stewart más fiatal magyar kapusoknak is teremtett próbajáték-lehetőséget, akik előtt Bukrán élő példa lehet, hogy tehetséggel és szorgalommal bármi elérhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik