A fiatal magyar, aki hetekig froclizhatta osztrák társait a kettő-nullával

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.16. 12:39
null
Szántó Tamás éppen Maticcsal vív párharcot
Még csak 20 éves, de már játszott a Chelsea ellen, pályára lépett az Európa-ligában, és gólpasszt adott a bécsi derbin. Szántó Tamás, a Rapid Wien játékosa egy héttel ezelőtt volt először kezdő a felnőttcsapatban tétmeccsen az Austria Wien elleni mérkőzésen (4–1-es Rapid-siker). A középpályás a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, úgy érzi, az osztrák bajnokságból bármeddig el lehet jutni, ehhez jó tanácsokkal a játékosként Bajnokok Ligáját nyerő Carsten Jancker látja el.

– Beugratós kérdés: milyen értékes mezzel gyarapodott úgy egy hónappal ezelőtt a gyűjteménye?
– Emlékeim szerint semmilyennel – mondta kis gondolkodás után a Rapid Wien 20 éves magyar középpályása, Szántó Tamás a Nemzeti Sport Online-nak.

VÁLOGATOTT KÉRDÉS

Szántó Tamás legutóbb két évvel ezelőtt lépett pályára korosztályos válogatottban, még Pisont Istvánnál, aki azonban nem hívta meg az U19-es Európa-bajnokság selejtezőtornájára. „A felkészülést végigcsináltam, aztán profi szerződést kaptam a Rapidtól. Edzőmeccset játszottunk, közben a válogatottnak háromnapos összetartást tartottak. Megkértem Pisont Istvánt, hogy tekintsen el a részvételemtől, mert nagyon fontos, hogy bemutatkozzak a bécsi csapatban. Azt mondta, így nem hív meg a selejtezőre. Én viszont akkor ezt fontosabbnak tartottam, ezek után tényleg nem hívott meg, és azt nyilatkozta, hogy lemondtam a válogatottságot. Aztán tavaly tagja voltam Bernd Storck bő keretének az U20-as világbajnokság előtt. Háromnapos edzőtáborban vettem részt, de aztán nem lettem a szűkített keret tagja. Azóta nem hívtak, de bármikor szólnak, örömmel megyek” – jelentette ki a középpályás.

– Pedig a Chelsea ellen léptek pályára, mi több, le is győzték Antonio Conte együttesét…
– Sőt, az volt az első felnőttmeccsem a csapatban! Ráadásul igen erős kezdővel álltak ki az angolok. Ugyanakkor tudjuk, hogy akkor kezdték meg a felkészülést, mi pedig már a célegyenesben voltunk, úgyhogy nem értékeljük túl a győzelmet. Igaz, akkor sem mindennap nyer az ember a Chelsea ellen… A mezekről azért maradtunk le, mert mi még a szurkolókkal ünnepeltünk, amikor ők már elsiettek. De a Maticcsal, Mikellel és Oscarral folytatott párharcok emléke akkor is örök élmény.

– És a másfél héttel ezelőtti mérkőzés az Austria Wien ellen? Mégiscsak először volt kezdő tétmeccsen, városi derbin, gólpasszt adva, kiütéses győzelmet aratva…
– Fantasztikus érzés! Amikor megtudtam, hogy kezdő leszek, rendesen izgultam. Az új edzőnk, Mike Büskens több mint tíz évet húzott le a Schalkéban. Azt mondta, ő hatvanezer ember előtt lépett pályára hétről hétre, és mégis megoldotta valahogy, szóval csak maradjak nyugodt, játsszak egyszerűen és élvezzem a futballt. Az első labdaérintés után tudtam, hogy igaza van. Azóta már az Admira ellen is játszottam kezdőként, négy-nullára nyertünk. Minden egyes játékperccel érzem, hogy egyre jobb leszek.

– A második helyen állnak a tabellán. Nagyon az elején járunk, de mernek a bajnoki címről álmodozni?
– Ez a célunk! Szeretnénk a Salzburgot letaszítani a trónról. Ugyanakkor az Európa-liga legalább ilyen fontos. Már a playoffban járunk, jó lenne bejutni a csoportkörbe.

KIS CSAPAT AZ ÉLEN
Az osztrák Bundesligát meglepetésre az előző kiírás 8. helyezettje, a Rheindorf Altach vezeti veretlenül. A csapat a 2. fordulóban Szántó Tamásékat is legyőzte 1–0-ra.
„Nagyon jól indultak, köszönhetően nagyrészt annak, hogy nekik nincsenek a hét közben nemzetközi kupameccseik. Otthon már az előző szezonban is erősek voltak, de most már idegenben is rendre kijön nekik a lépés. Szervezett csapat, ráadásul a Salzburgtól kölcsönvette a tizennyolc éves svájci Dimitri Oberlint, aki nagyon jó kis csatár, már ötgólos a szezonban. Ettől függetlenül szerintem nem lesznek ott a végelszámolásnál” – elemezte az éllovast Szántó.

– A Debrecent kiejtő Torpedo Zsogyinón keresztül jutott el a Rapid idáig.
Az első meccsen mi sem bírtunk a fehéroroszokkal. Védekező csapat, nem akart futballozni, egy vonalban védekezett. Ha talált volna egy gólt, bajba kerülhettünk volna. Gól nélküli döntetlen lett, majd otthon már simán nyertünk. Csak részleteket láttam a Debrecen párharcából a videoelemzés során, de a Loki biztosan jobb csapat. Én is szívesebben játszottam volna a honfitársaim ellen…

– A következő ellenfelüknek is van magyar tapasztalata, hiszen a lengyel Legia Warszawa Nikolics Nemanja góljával küldte a BL-ből az El-be a szlovák bajnok Trencínt…
– Az volt a párharc egyetlen gólja, vagyis borzasztóan kemény feladat előtt állunk. Örülök, hogy Bécsben rendezik a visszavágót. Kint nem szabad kikapni, és akkor továbbjuthatunk.

– Ennyire bíznak a hazai pályában?
Igen, ez itt valódi katlan. Új a stadion, mostanában mindig telt házzal. Ez a nemzetközi kupákban huszonnégy, a bajnokságban huszonnyolc ezer embert jelent. Óriási élmény minden egyes mérkőzés.

HETEKIG MENT A ZRIKA

A középpályás csapattársaival közösen nézte meg az egyik edzés után a Magyarország–Ausztria csoportmérkőzést az Európa-bajnokságon – természetesen neki volt oka örömre a találkozó után.

„Képzelhetik, mennyit hallgatták tőlem, hogy kettő-nulla, nemcsak a meccs végén, hanem utána még jó néhány hétig.”

– És az edzések? Olyan világsztártól tanulhat, a csapat másodedzője, mint a Bayern Münchennel játékosként BL-győztes Carsten Jancker!
Igazi német maximalista. Az egyik edzésen a minap kapura lőttünk. Mindenkinek nyolc lehetősége volt. Hatszor találtam be egymás után, a hetediket elrontottam. Egyből mondta, hogy mit kellene másképp csinálnom, dicséretet nem kaptam. Nem szid le, de azonnal megpróbálja javítani a hibát.

– Megéri hallgatni rá! Meddig lehet – az ő segítségével is – eljutni az osztrák Bundesligából?
– Ha itt tényleg stabilan tudok játszani, ami azért nem könnyű, akkor bármeddig. Most vettek tőlünk három játékost a német Bundesligába, ketten a Werder Bremenhez kerültek. Ha bejutunk az El-be és jól játszunk, akkor felhívhatjuk magunkra a figyelmet – de néhány évig még biztosan itt kell bizonyítanom.

SOPRONBÓL BÉCSBE

Szántó Tamás Sopronban óvodásként kezdett el futballedzésre járni. 14 éves volt, amikor a Rapiddal edzőmérkőzést játszott. Jól szerepelt, meg is keresték a találkozó után. A család úgy döntött, igent mond a hívó szóra. Futballedző édesapja, Szántó Csaba (aki labdarúgóként a Rába ETO és a Soproni LC színeiben összesen 76 NB I-es mérkőzésen lépett pályára) nem kis áldozatot hozva hordta minden egyes nap Sopronból az ausztriai edzésekre. Tamás már az U18-as csapat tagja volt, amikor a bécsi kollégiumba került – eleinte nem ment könnyen a beilleszkedés.

„Az volt a probléma, hogy nem beszéltem még elég jól németül. Mindenkinek azt tanácsolom, aki külföldi karrierről álmodozik, hogy már most tanuljon nyelveket, borzasztóan fontos! Aztán persze a pályán sem árt bizonyítani…” – így a 20 éves játékos.

A középpályás úgy érezte, hatalmas volt a különbség az edzéseken, ami nem csoda, hiszen Sopronban nem akadémiai szinten futballozott.

„Azt nem tudhatom, hogy egy hazai akadémiához képest mennyire más az itteni képzés. Az biztos, hogy pörgős edzéseket tartanak, rengeteg nemzetiségű játékossal. Akkoriban még nem a csapatérdekek számítottak, mindenki a saját célját helyezte előtérbe, hogy minél jobb legyen. Akinek sikerült, az ment feljebb, de ezért folyamatosan harcolni kellett. Csak a kemény munka és a teljesítmény számított, semmi más” – tudjuk meg Tamástól.

A kemény munkáját a leginkább két évvel ezelőtt hálálták meg, amikor ötéves, 2019-ig szóló profi szerződést írt alá a klubbal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik