A Benfica-edző javasolja a magyar tehetség szerződtetését!

Vágólapra másolva!
2017.05.02. 09:29
null
Csoboth Kevin jó formában futballozik a tavasszal (Fotó: facebook)
A héten rajtoló U17-es Eb előtt korábban már kiemelten foglalkoztunk a csapatkapitány Szoboszlai Dominikkal, akit Salzburgban lestünk meg, ezúttal pedig a korosztályos válogatott másik ígérete, a Benficában pallérozódó Csoboth Kevin kerül fókuszba. A Record portugál sportnapilap magyar gyakornoka, Kamocsai Rita Lisszabonban készített interjút Csoboth edzőjével. Renato Paiva beszélt a kezdeti nehézségekről, elárulta, el kellett beszélgetnie a magyar tinivel, akiről az első néhány hónap után lemondott volna, de most úgy véli, az első csapatig is eljuthat.

Csoboth Kevin kilenc hónapja, a nyár végén szerződött Lisszabonba, a Benfica U17-es csapatához. Szakmai szemmel hogyan ítéli meg az azóta eltelt időszakot, a fejlődését?
– Fejlődik, de nem olyan gyorsan, mint vártuk – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak adott interjút Renato Paiva, a Benfica U17-es csapatának trénere. – Amikor megérkezett, voltak vele problémák, mert gyakran gyerekesen viselkedett az edzéseken. Akkor nagyon aggódtunk az előrelépését illetően. Aztán cselekedtünk, és a klub vezetőivel együtt beszéltünk az édesapjával. Leültünk a családjával, és elmagyaráztuk neki, hogy min kell változtatnia. Azóta aztán nagyon okosan viselkedik, jobban koncentrál az edzéseken, érettebben viselkedik. És mivel tehetséges, már azon a szinten játszik, amelyen akkor, amikor felfedeztük. Nagyon örülök, mert úgy két hónapja Kevin elkezdett egyre fontosabb szerepet játszani a klub életében. Remek teljesítménye most igazolja a jövőjével kapcsolatos várakozásainkat. Az én elvárásom vele szemben, hogy tartsa meg ezt a mentalitást, dolgozzon továbbra is így, és akkor a Benfica jövőjének nagyon fontos futballistája lehet.

„APA SIKERE MOTIVÁL”

Csoboth Kevin még múlt héten, Lisszabonban, azt megelőzően nyilatkozott az NSO-nak a közelgő U17-es Eb-ről, hogy hazautazott volna a válogatotthoz.

„Nagyon sokan üzentek, gratuláltak az Eb-selejtezők után, ami nagyon jó érzés. Szoros meccseket játszottunk. Mivel az utolsó percekben lőttük a gólokat, végig izgalmasak maradt a játék. Aztán csupán egy-két nap pihenésre volt időm, szinte azonnal repültem vissza a Benficához, ahol nap mint nap nagy kihívások várnak rám. Lisszabonban azért küzdök, hogy bekerüljek a kezdőcsapatba az U17-esek között, és ott jó teljesítményt nyújtsak" – mondta Csoboth Kevin, aki nem sokkal az Eb-selejtezők elitköre után már gólt lőtt a Sporting elleni rangadón.


„Nagy dolog, hogy kijutottunk az Eb-re. A játékosoknak, edzőnek és mindenkinek, aki velünk dolgozott ezért a sikerért, nagy lehetőség ez a részvétel. Persze, már sokat gondolok az előttünk álló meccsekre. Ami az esélyeket illeti, úgy vélem, Franciaország a legerősebb a csoportunkban, de a második helyre, ha mindenki a legjobb tudását adja, akkor odaérhetünk, vagyis azt várom, hogy továbbjussunk a csoportból” – folytatta lelkesen a támadó.


Édesapja, Csoboth Róbert számára ismerős lehet ez az izgalom, hiszen ő maga is eljutott a 19 éven aluliaknak szervezett tornára, sőt, meg is nyerte azt Bicskei Bertalan csapata 1984-ben. Kevin számára ő a példakép és nagyon szeretne a nyomdokaiba lépni.


„Büszke vagyok édesapámra, aki már elnyerte a csapatával az Európa-bajnoki címet. Nálunk mindennapos téma a foci, apa nagyon sok jó tanáccsal lát el. Nagyon szigorú is velem, ha lazítok, de be kell látnom, hogy igaza van: sikert csak fegyelemmel és kemény munkával, akarattal lehet elérni. Az ő sikere is motivál. Most mindenkinek, a volt edzőimnek és azoknak, akik segítették a pályafutásomat, be szeretném bizonyítani, hogy nemzetközi szinten is megállom a helyemet! Óriási megtiszteltetés, hogy a magyar válogatott és a Benfica mezét is magamra húzhatom!”

– Tehát mostanra sikerült nagyjából beilleszkednie. Mi a szerepe a csapatban a pályán?
– Kevin tehetséges játékos, aki több poszton is bevethető. Ez a tulajdonsága a csapatnak és neki is nagyon jó. Ennek örülök, bár ez igaz a többi játékosomra is. Külföldiként is hamar befogadták a társai a személyisége miatt. Nagyon nyitott, hamar eléri, hogy megkedveljék az emberek. Ezt a tulajdonságát eltanulhatják tőle a többiek is. Leginkább szélsőt játszik, de néha középcsatárként is szerepet kap.

Most már volt ideje kiismerni őt, megismerni a képességeit, az erényeit. Mik az erősségei és miben kell a legtöbbet fejlődnie?
– Az első, amit fejlesztenünk kellett, amikor megérkezett, az a védekezés volt. Azt hiszem, azért mert olyan jó játékos, korábban, az edzések és a meccsek alatt nem kellett olyan mértékben részt vennie a védekezésben, mint itt, a portugál futballban. Hosszú hónapokon keresztül dolgoztunk ezen, a pályán is minden öt percben magyarázni kellett neki. De aztán elkezdte megérteni a játék védekező részét és sokat fejlődött ezen a téren. Egyébként Kevin nagyon gyors, és még annál is erősebb, nagyon jó az egy egy elleni szituációkban. És amikor a technikáját és gyorsaságát egyszerre tudja kihasználni, a védőknek nagyon nehéz dolguk van ellene. Játék közben a döntései szinte mindig a csapat javára válnak. Ezenkívül pedig igazi góllövő, sok találatot szerez, de ahogy nő, fejlesztenie kell még a technikáját és továbbra is dolgoznia kell az erőnlétén. Ezen vagyunk és Kevin becsülettel teszi a dolgát, hiszen jó futballistává akar válni.

Mindig nehéz, ha az embernek új, idegen országba kell költöznie, különösen ilyen fiatalon, tizenhat évesen. Hogyan tudja megértetni magát a csapattársaival? Hogy halad a portugál nyelv tanulásával?
A nyelv volt a legnagyobb problémánk a kezdetben, mivel Kevin csak magyarul beszélt. Az én magyartudásom meglehetősen szegényes, és ugyanez volt igaz Kevin angoljára is, pedig ezen a nyelven próbáltam kommunikálni vele. Szóval az első hónap nagyon nehéz volt és a nyelv miatt nem tudta olyan gyorsan felvenni a ritmust, mint szerettük volna. Aztán a klub elkezdett portugál- és angolórákat adni neki egy tanár segítségével. Igaz, hogy a futballnak van egy nemzetközi nyelve, de néha nagyon fontos elmagyarázni a részleteket. És volt egy másik gondunk is: Kevin mindenre azt felelte, hogy igen és azt ismételgette, értem, értem. Aztán a gyakorlatban láttam, dehogy érti. Eleinte a nyelv miatt is nagyon aggódtunk, de kapott némi kedvezményt a klubtól. Van például egy másik külföldi játékosunk, Marko, egy horvát fiú, ő jól beszél angolul, ezért gyorsabban be is illeszkedett. Mióta azonban túlléptünk ezeken a problémákon, a csapat és Kevin is gyorsabban fejlődik. Mostanában igyekszünk annyit portugálul beszélni vele, amennyit csak lehet, hogy tanulja ezt is. Az edzéseken és a meccseken portugálul adok utasításokat, hogy próbálja megérteni és válaszolni rájuk. Néhány hónap alatt sokat fejlődött a nyelvtudása.

Renato Paiva lát esélyt arra, hogy Csoboth Kevin az első csapatig is eljusson (Fotó: Twitter)
Renato Paiva lát esélyt arra, hogy Csoboth Kevin az első csapatig is eljusson (Fotó: Twitter)


Csoboth egyelőre csak kölcsönben szerepel a Benficánál. Ön mit gondol, meg fogja tartani a klub?
– Ha erre öt hónapja kellett volna válaszolnom, azt mondtam volna, nem hiszem. De nem ítélhetünk meg egy játékost mindössze tíz-tizenkét edzés vagy néhány meccs alapján; különösen ilyen speciális esetben, ha egy másik országból, kultúrából, életmódból érkezett. Most már, ennyi idő után nincs kétségem afelől, a klub végleg át fogja igazolni. De én csak egy edző vagyok, nem szerződtethetek senkit a Benficához, ez a vezetőség dolga. Én csak javaslatot tehetek, és ez az lesz, hogy tartsuk meg.

Ezek szerint gondolkodott már a jövőjéről. Milyen szerepet szán neki a későbbiekben?
– Azt gondolom, el tudja érni az első csapatunkat is. Minden feltétel adva van számára ehhez. Ez csak az ő munkáján és akaratán múlik. Ő egyike azon játékosoknak, akik jövőjével kapcsolatban nagyon bizakodó vagyok. Hiszem, hogy ha folytatja ezt a fejlődést, könnyen a Benfica B-csapatában találhatja magát, ahonnan már minden lehetséges. És őszintén, ezt nem azért mondom, mert egy magyar újságíróval beszélgetek. Kevin folyamatosan megmutatja az U17-esek meccsein, hogy mit tud, egyre inkább kiemelt figyelemmel követjük. Sok jót láttunk már tőle, és még csak a karrierje elején jár.

CSOBOTH GÓLJA AZ ARSENAL ELLEN



Támadójuk a magyar válogatottal nemrég kivívta a szereplést az U17-es Európa-bajnokságon, ami szerdán kezdődik Horvátországban. Hogyan áll a klub a válogatottbeli szerepléshez, hiszen a torna idejére le kell mondaniuk róla?
– Az ő érdekeit nézzük, tudjuk, hogy a nemzeti csapatban szerepelni talán a legnagyobb dolog egy labdarúgó számára – különösen ha részt vehet egy Európa-bajnokságon. Tehát ez egy nagyon lépcsőfok az életében, a karrierjében. Megdolgozott érte a csapattársaival, és én lennék az utolsó ember a világon, aki azt mondaná, nem, Kevin, nem lehetsz ott. Remélem, jó tornája lesz, és minél tovább kint maradhat. Egyértelmű, hogy Benfica-edzőként szomorú vagyok, hiszen ha a csapatomra nézek, látom, egyre fontosabb szerepet játszik. De ha most nem lesz köztünk, játszik helyette más. És ha esetleg a dolgok nem úgy alakulnak majd, ahogy ő szeretné, várjuk vissza, hogy együtt fejezzük be a bajnokságot.

MOSTANÁBAN NAGYON MEGY A GÓLGYÁRTÁS

Csoboth Kevinnel egyébként veretlen a bajnokságban a Benfica korosztályos csapata, mi több, amikor a magyar játékos pályára lépett, minden alkalommal győzelemnek örülhettek a lisszaboniak. A 16 éves játékos 11 mérkőzésen 438 percet játszott, fellépésein pedig összesen öt gólt szerzett.

Többnyire csereként lép pályára, utóbbi két bajnokiját azonban kezdőként játszotta végig. Április 25-én a Benfica 2–1-re legyőzte a Portót, Csoboth (a mezőny egyetlen légiósa!) a 23. percben volt eredményes, ezzel szerezte meg csapatának a vezetést.

Bő egy hónappal ezelőtt a Sportingot verték meg, a fiatal magyar támadó a 83. percben állította be a 3–1-es végeredményt.

A Porto ellen lőtt gólja:

AZ U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA

A-csoport: Horvátország, Spanyolország, Törökország, Olaszország
B-csoport: Skócia, Franciaország, MAGYARORSZÁG, Feröer
C-csoport: Németország, Írország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina
D-csoport: Hollandia, Anglia, Norvégia, Ukrajna

A magyar válogatott programja
Május 3.: Magyarország–Franciaország, Nagygorica, 14 óra
Május 6.: Magyarország–Skócia, Zágráb,16 óra
Május 9.: Magyarország–Feröer, Zágráb, 16 óra

AZ U17-ES MAGYAR VÁLOGATOTT 21 FŐS BŐ KERETE
KAPUSOK: Ásványi Balázs
(Puskás Akadémia), Kovács Péter (DVSC), Oroszi István (FTC)
VÉDŐK: Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Opavszky Balázs (Vasas), Mocsi Attila (ETO FC Győr), Arday Dominik (Vasas), Bolla Gergő (Illés Akadémia), Majnovics Martin (Mattersburg – Ausztria), Horgosi Donát (Szolnok)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Csonka András (FTC), Szoboszlai Dominik (Salzburg – Ausztria), Daróczi Zoltán (Puskás Akadémia), Schön Szabolcs (Ajax – Hollandia), Kiss Tamás (Illés Akadémia)
TÁMADÓK: Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Csoboth Kevin (Benfica – Portugália), Timári Norman (Puskás Akadémia), Bencze Márk (Vitesse – Hollandia), Szendrei Norbert (Honvéd-MFA), Torvund Alexander (Vasas)

A Nemzeti Sport Online a magyar válogatott összes Európa-bajnoki mérkőzéséről élő, szöveges tudósítással jelentkezik!

A torna adatbankját itt tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik