A Barcelona ifjú magyarja Neymar nyakát már elkapta

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.18. 15:38
Több mint két évvel ezelőtt felkapott hír volt a hazai sajtóban, hogy egy magyar kisfiú felvételt nyert a Barcelona futballiskolájába. A tizedik életévét nemrég betöltő ifjabb Mari Zoltán azóta is a katalán klub kötelékébe tartozik, és azon dolgozik, hogy bekerülhessen a La Masiára, a gránátvörös-kékek akadémiájára.

Barcelonai látogatásunk alkalmával szerettünk volna interjút kérni Mari Zoltántól és cikket írni tízéves kisfiáról, akiről megtudtuk, a sikeres felvételi óta továbbra is az FC Barcelona futballiskolájában sajátítja el a labdarúgás alapjait – a videofelvételek alapján rendkívül sikeresen.

A kis Mari Zoltán Messiék nyomdokain jár, már csak az a kérdés, 
meddig jut el (Fotó: Facebook)
A kis Mari Zoltán Messiék nyomdokain jár, már csak az a kérdés, meddig jut el (Fotó: Facebook)

A magyar kisfiú ügyében megkerestük a katalán klubot is, de kérésünket határozottan elutasították, mondván, a Barca szabályai szerint a futballiskola egyetlen edzője és játékosa sem adhat interjút és szerepelhet semmilyen újságcikkben. Hiába mondtuk, hogy nem szeretnénk interjút készíteni a kisfiúval, mindössze helyzetjelentést adnánk a gránátvörös-kékek jelenlegi egyetlen magyar játékosáról, a klub hajthatatlan volt. Sőt ifjabb Mari Zoltán édesapjának is külön a lelkére kötötték, hogy nem beszélhet a fiáról a sajtónak.

Ennek ellenére azért néhány részletet sikerült kiderítenünk az ifjú tehetségről. Az interneten megtalálható videók alapján Zoli már nagyon technikásnak tűnik, tízéves kora ellenére elképesztő dolgokat művel a labdával, és láthatóan meccsszituációkban is ügyesen mozog, jól lát a pályán, kiválóan lő kapura.

Nem vagyunk szakértők, de nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy kijelentsük: a tehetség megvan a kisfiúban, és minden bizonnyal az akarat is, hiszen rendkívül nehéz lehetett beilleszkednie az idegen közegbe egy olyan városban, ahol nem is egy, hanem rögtön két nyelvet kell elsajátítania az embernek: a katalánt és a spanyolt.

A Barca focisulijában heti két edzést tartanak a gyerekeknek, de, mint a Mari Zoltán közösségi oldalán posztolt képekből és bejegyzésekből kiderült, az édesapa további tréningeket is tart a fiának, és úgy tűnik, nem eredménytelenül. Ráadásul a motivációban sem lehet hiány a kisfiú számára, a videók alapján ott volt például Neymar bemutatásakor a Camp Nou gyepén, és meg is szorongatta a brazil csillag nyakát 57 ezer szurkoló előtt, amikor a nyári szerzemény odament üdvözölni a gyerekeket.

VIDEÓN MARI ZOLTÁN CSELEI, GÓLJAI (Forrás: YouTube)

A következő néhány év vízválasztó lesz a Mari család életében: egyrészt a szülőknek tovább kell finanszírozniuk a barcelonai életet, hiszen a klub – ahogy az spanyol forrásokban olvasható – senkinek sem szponzorálja a katalóniai letelepedést, legyen szó bármilyen tehetségről is, erre csak a gyerekek 16 éves kora után van lehetőség a Barca politikája alapján.

Emellett Zolinak tovább kell fejlődnie, hogy bekerülhessen a La Masiára, a Barcelona akadémiájára, ahonnan olyan kiválóságok kerültek ki, mint Josep Guardiola, Carles Puyol, Gerard Piqué, Sergio Busquets vagy éppen Lionel Messi. Ha ezt az akadályt is sikerrel veszi, akkor már jó esélye lesz arra, hogy profi labdarúgó legyen – ki tudja, talán éppen a Barcelona első csapatában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik