Vb 2010: az írek panaszt nyújtottak be, és újrajátszást kérnek

Vágólapra másolva!
2009.11.19. 15:59
Címkék
Az Ír Labdarúgó-szövetség hivatalos panaszt nyújtott be a FIFA-hoz a francia–ír vb-pótselejtező visszavágót eldöntő, szabálytalanság után született hazai gól miatt, és a találkozó újrajátszását kéri.

 

 

Gallas, Anelka és Henry: nagyon vicces... (Fotó: Reuters)
Gallas, Anelka és Henry: nagyon vicces... (Fotó: Reuters)

Az írek szerint mind a FIFA-ellenőr, mind a játékvezető-ellenőr, mind pedig maga a kezező Thierry Henry elismerte a szabálytalanságot.

A FIFA már jelezte: mivel műhiba nem történt, a visszavágót nem ismételtethetik meg. Ennek ellenére csütörtökön este bejelentették, megvizsgálják az írek újrajátszásra vonatkozó kérését.

A találkozó a politikára is hatással volt: csütörtökön már Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter is követelte a találkozó újrajátszását.

Danny Jordaan, a 2010-es labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának dél-afrikai tagja szerint a videovisszajátszásokkal sem tudnák elejét venni a játékvezetői hibáknak, ettől függetlenül együttérzéséről biztosította az íreket.

Csütörtöki nyilatkozatában Jordaan arra tett utalást, hogy az ilyen elemek hozzátartoznak a futballhoz, és el kell fogadni, hogy minden héten történnek ehhez hasonló sajnálatos események.

Jordaan szerint a játékvezetők segítségére azért nem ajánlatos videovisszajátszásokat igénybe venni, mert azok véleményezése ugyanúgy emberi döntést igényel, mint a mérkőzéseken az adott helyzetek mérlegelése.

HENRY KEZEZÉSE, GALLAS GÓLJA

Írország hosszabbításos találkozón búcsúzott az európai pótselejtezők során Franciaországgal szemben, a túlórában a visszavágót és így a továbbjutást eldöntő gól előtti beadásnál Thierry Henry kézzel avatkozott játékba, majd adott gólpasszt William Gallasnak.

„Őszintén válaszolok: kézzel tettem magam elé a labdát, de nem én vagyok a játékvezető. Tisztán láttam a lehetőséget az indításnál, mentem a labdáért, megpróbáltam megjátszani, a bíró nem vette észre" – mondta Henry a BBC-nek.

 A FRANCIA TESTNEVELŐK TILTAKOZNAK

 A francia testnevelőtanárok szervezete teljes mértékben elítéli azt a módot, ahogy a francia labdarúgó-válogatott kivívta a 2010-es vb-n való részvétel jogát. Mint ismert, az írek elleni pótselejtező visszavágóján Franciaország 1-0-s hátrányban volt, amikor Thierry Henry a hosszabbításban kézzel szelídítette meg a labdát, amit középre adása után William Gallas a hálóba továbbított, beállítva az 1-1-es végeredményt, amely a franciáknak kedvezett. A testnevelők szerint Raymond Domenech csapata egyértelmű csalással jutott ki a világbajnokságra, egyúttal elítélik a szövetségi kapitány és a válogatott játékosainak azon álláspontját, amely szerint a sportban a legfontosabb dolog a győzelem.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik