Uruguayi jelen, avagy égszínkék csapatportré

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.05.12. 21:40
null
Uruguay jelenlegi csapata nem számít esélyesnek, de a csoportból továbbjuthat (Fotó: Action Images)
„Van egy mondás nálunk, amely szerint Uruguay nem a labdarúgás történetének, hanem a labdarúgás őstörténetének része – világított rá a helyi nép gondolkodására Tabárez. – Az átlagszurkoló még mindig világraszóló győzelmeket vár a csapattól, amelynek aktuális teljesítményét az 1924-es, 1928-as, 1930-as és 1950-es diadalokhoz méri. Pedig be kell látnunk: a világ azóta nagyot fordult."

Az Ausztrália elleni 2005-ös kudarc egyértelművé tette, hogy teljesen új csapatot kell építenie Jorge Fossati kapitány utódjának, Óscar Tabáreznek. A „kenguruk" ellen a Carini – Diogo, Montero (M. Sosa), Lugano, G. Rodríguez, D. Rodríguez – Varela, Pablo García, Regueiro (Estoyanoff) – Recoba (Zalayeta), R. Morales összeállítású, tapasztalt európai légiósokkal tömött csapat vallott kudarcot, a 2007-es Copa Américán viszont egészen az elődöntőig menetelt a Carini – Fucile, Lugano, D. Rodríguez (N. González, 46.), Maxi Pereira – Scotti, D. Pérez (Gargano, 75.), Pablo García, Cristián Rodríguez – Recoba (Abreu, 46.), Forlán legénység, ám a brazilok ellen ismét beletörött a bicskájuk a tizenegyespárbajba. Az első világbajnoki selejtezőkön még csak óvatosan „adagolta" az új embereket Tabárez, de a Costa Rica elleni pótselejtezőre letisztult a kép, lásd az idegenbeli 1–0-s győzelmet kiharcoló Muslera – Victorino, Lugano, Godín – Á. González, Á. Fernández, Eguren, Á. Pereira – Lodeiro (J. Rodríguez, 61.) – Forlán, Suárez (S. Fernández) csapatot.

KELLEMETLEN KAPUSGONDOK

Amióta kiderült, hogy az egykoron szupertehetségként beharangozott Fabián Carini nem tudja befutni azt a pályát, amit elvártak tőle, és kiszorult a vb-selejtezők alatt a keretből is, a Deportivo Caliban légióskodó Juan Castillo (32 éves lesz a világbajnokság nyitányán) és a laziós Fernando Muslera (23) vetélkedik az 1-es mezért. Közülük a selejtezők végére Muslera került előnybe, azaz a kezdőbe.

EGYGÓLOS VÉDELEM

Alapvető gondok nem voltak az uruguayiak hátsó sorával, hiszen a selejtezők során 20 mérkőzésen 21-szer kapituláltak, ráadásul a kapott gólok majd felét a brazil, argentin párostól kapták. E sor alapembere a „belül" bevethető, igencsak megbízható Diego Lugano (29, Fenerbahce), aki jól összeszokott párost alkot a villarrealos Diego Godínnal (24). Helyettesük a rutinos Andrés Scotti (34, Colo Colo) volt a selejtezők alatt, de ő nem került be a bő vb-keretbe. A védelem összes posztján bevethető a Barcelona által a Juventusnak kölcsönadott, egész tavasszal sérüléssel bajlódó  Martín Cáceres (23), míg a jobbon Maxi Pereira (25, Benfica) és a portói Jorge Fucile (25) küzd meg egymással; átellenben utóbbi klubtársa, Álvaro Pereira (24) lett alapember 2009-re (Fucile itt is bevethető).

DÉL-AMERIKAI UTÓNÉVSZÓTÁR

A középső csapatrészben tipikus dél-amerikai nevekkel és egy-két nagy ígérettel találkozhatunk. A legtöbb kvalifikációs mérkőzést a portói bal oldali támadó középpályás, a vb-ről végül kétmérkőzéses eltiltása miatt lemaradó Cristián Rodríguez (24), a monacói futógép, Diego Pérez (30), valamint poszttársai, a napolis Walter Gargano (25), és a nemrégiben még a Villarrealt erősítő Sebastián Eguren (29, AIK) kapta e sorból. A két szélen a két Pereira is jól oldja meg feladatait, akárcsak a sokoldalú Álvaro González (25, Nacional). Irányítóban viszont nincs nagy választék: Jorge Rodríguez (25, River Plate Montevideo) és Diego Forlán (30, Atlético Madrid) fordult meg ezen a poszton. Középen érzi jól magát, de a széleken is hasznos a legújabb Tabárez-felfedezett, Álvaro Fernández (24, Universidad de Chile), akinek a labdaszerzés a fő feladata. A Costa Rica elleni párharcra került be a kezdőbe az Ajax balszélsője, Nicolás Lodeiro (21), és hogy megelőzzük az olvasóban feltoluló kérdést: a parádés képességű Álvaro Recoba, aki a télen igazolt haza a Danubióba, utoljára 2007-ben szerepelt a válogatottban.

A BŐSÉG ZAVARA

„Bárcsak klasszis középpályásból lenne ennyi!" – vakarhatja fejét a kapitány a behívók kiküldésekor, amikor arról kell döntenie, kiket szólítson magához a támadók közül. A még mindig kiváló formában lévő Forlán mellett biztos hellyel rendelkezik a legújabb uruguayi ígéret, az ajaxos Luis Suárez (23). Előbbi hét, utóbbi öt gólt szerzett a selejtezők alatt, és szintén ötig jutott az örökifjú, már a 2002-es vb-n is látott Sebastián „Őrült" Abreu (33, Botafogo). Rajtuk kívül a Catania házi gólkirálya, Jorge Martínez (27), de legfőképpen a Chelsea, az Inter, a Manchester United és a Juventus által is „megkívánt" Edinson Cavani (23, Palermo) teszi fényesebbé a választékot.

 SOROZATUNK EDDIG MEGJELENT RÉSZEI

1. rész: Mexikó

2. rész: Dél-Afrika

4–4–2-RE ÍTÉLVE?

Mint láthattuk, bizonyos posztokon több kiváló játékos vetélkedik egymással, máshol nemzetközi szinten nem túl magasan jegyzett játékos is odafér a kezdőbe. Ezzel a kerettel nehéz is lenne más hadrendben hatékonyan futballozni, mint a jó öreg 4–4–2-ben, amelynek a jó öreg Tabárez egyébként is nagy barátja. Amúgy sem valószínű, hogy felbukkanna a hátralévő időben egy olyan tehetség, mint anno Recoba, aki miatt érdemes lenne megbontani a megszokott felállást. Mint említettük, nincs igazi karmestere a célestének, de a kőkemény, rengeteget futó középpályások, a támadójátékot hatékonyan támogató szélsőhátvédek és mindenekelőtt a Forlán, Suárez támadókettős miatt továbbjutásra esélyesnek tartják a szakemberek.


Egy selejtezők alattit aktikai felállás. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik