Szlovák top 4

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.05.31. 01:50

Marián MasnyMarián Masny

A csehszlovák válogatottban a szlovák nemzetiségűek közül az 1950-ben született szélső szerepelt legtöbbször: 75 alkalommal. 18 gólt is vágott ezen alkalmakkor, bár egyetlen nagy tornán sem talált be (1876-ban Európa-bajnok lett, négy év múlva bronzérmes, és pályára lépett az 1982-es világbajnokságon is). A besztercebányai FC Dukla Banská Bystricában kezdte profi karrierjét, amelyet a Petrzalkában fejezett be 1982-ben, tucatnyi idénnyel később. Fénykorát a Slovan Bratislavában élte, amellyel sokszoros bajnok és kupagyőztes lett (Szlovák és Csehszlovák Kupa-győztes is, lévén akkoriban a cseh és a szlovák sorozatot külön rendezték meg, ennek győztesei csaptak össze a nemzeti trófeáért). 1969-ben óriási meglepetésre KEK-győztes is lett a Slovan, a fináléban a Barcelonát legyűrve. 1976-ban a France Football Aranylabda-szavazásán bekerült az első tízbe; holtversenyben kilencedik lett a két nyugatnémet világbajnokkal, Rainer Bonhoffal és Gerd Müllerrel.

 

Marek Mintál

A kiváló támadó, mielőtt különösebb indoklás nélkül, SMS-ben le nem mondta a válogatottságot 2009 tavaszán, 45/14-es mérleggel dicsekedhetett a nemzeti csapatban. Az 1977-es születésű ék mégsem ennek köszönheti listánkon elfoglalt helyét, hanem annak, hogy a Zilina színeiben kétszeres szlovák gólkirály lett, a Nürnberggel pedig először a Bundesliga II, majd a német első osztály aranycipőse. A Nürnberg színeiben 2009-ben is a második vonal gólkirálya lett, ennek ellenére sem vesz részt a 2010-es világbajnokságon. A hazájában csak „A Klub"-ként becézgetett egylet 2003 nyarán bomba üzletet kötött vele, hiszen mindössze 150 ezer euróért vette meg.

 

Stanislav Varga

A kőkemény középhátvéd már nem aktív, mivel a dél-afrikai világbajnokság idején 37 esztendős lesz. A szlovák válogatottban  1997 és 2006 között 54-szer lépett fel. Nem akármilyen klubkarriert tudhat maga mögött, hiszen a Tatran Presov, a Slovan Bratislava, a Sunderland, a West Bromwich és a Celtic után a Burnley-ből vonult vissza 2008 nyarán. Fénykorában hazája legismertebb labdarúgója volt, 33 éves korában még 1.6 millió eurót fizetett érte a Sunderland a Celticnek. Így unikumként már másodízben fizettek érte, hiszen a Slovannak 2000-ben 1.25 milliót utaltak át játékjogáért!

 

Peter Dubovsky

Az önálló szlovák futball legnevesebb alakja egyértelműen a parádés képességekkel rendelkező csatár, aki megfordult a Real Madridban is. 2000 óta sajnos csak múlt időben beszélhetünk róla, ekkor szenvedett halálos balesetet thaiföldi nyaralása alatt (fényképezni próbált egy szakadék szélére merészkedve, de megcsúszott, és lezuhant). Az 1972-ben, Pozsonyban született ék kétszeres csehszlovák gólkirályként és 14-szeres csehszlovák válogatottként került 1993-ban a Real Madridhoz, de ott nem ment neki igazán, el is adták a Real Oviedónak. Az első Év játékosa Szlovákiában-díj nyertese itt már sokkal jobb formában játszott, egészen tragikus haláláig. A szlovák válogatottban 33 találkozón 12-szer rezgette meg az ellen hálóit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik