Színes bőrű játékos lehet a sógorok új csillaga

Vágólapra másolva!
2009.10.15. 18:40
Címkék
A Bayern München amatőrcsapatában szereplő 17 éves David Alaba lett minden idők legfiatalabb osztrák válogatott labdarúgója, miután tegnap csereként tíz percet játszott a franciák elleni világbajnoki selejtezőn.
Alaba (10) az U21 után a felnőttválogatottban is bemutatkozott (fotó: Imago - archív)
Alaba (10) az U21 után a felnőttválogatottban is bemutatkozott (fotó: Imago - archív)

David Alaba történelmet írt szerdán Párizsban: 17 évesen, három hónaposan és 20 naposan minden idők legfiatalabb osztrák válogatott játékosa lett. A tehetség a hétvégén még a „sógorok" U21-es válogatottjának Azerbajdzsán ellen elért 2–1-es győzelméhez tette hozzá a maga részét, de Didi Constantini szövetségi kapitány az utolsó meccs előtt meghívta a 17 éves középpályást az osztrák nagyválogatott keretébe.

A fülöp-szigeteki anyától és nigériai apától Bécsben született játékos ráadásul lehetőséget is kapott a Stade de France-ban rendezett meccsen, a 80. percben állt be Christian Fuchs helyett. Alaba igen szorgosan veszi a lépcsőfokokat, hiszen korábban az U21-es válogatottban is csupán háromszor lépett pályára – debütálása alkalmával például győztes gólt szerzett Skócia ellen.

Szinte hihetetlen, hogy a színes bőrű játékos mennyivel érettebb a koránál. Alaba már most besegít a Bayern München U11-es csapatának edzésein, azaz már most gondol a jövőjére, pedig még szinte a játékospályafutását sem kezdte el.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kaphat szerepet a bajorok első csapatában, hiszen csak tavaly került Münchenbe az Austria Wientől. A harmadik ligában szereplő Bayern II-ben idén eddig hat mérkőzésen kapott lehetőséget, ezeken egy gólt szerzett, három találatot pedig előkészített.

„Nagyon jó érzés volt pályára lépni a válogatottban. Már az is meglepett, hogy a kapitány behívott a keretbe, és most nagyon örülök, hogy pályára is léphettem" – nyilatkozta a mérkőzés után a ballábas Alaba, aki Hans Buzek rekordját adta át a múltnak.

A szövetségi kapitány is elégedetten nyilatkozott a mérkőzés után, de számára az volt a legfontosabb, hogy Alaba így már nem léphet pályára más válogatottban. „A lényeg, hogy most már csak osztrák színekben szerepelhet" – mondta Constantini. Ez azért fontos, mert a hírek szerint több ország (köztük Németország) futballszövetségének vezetői is szerették volna „magukhoz csábítani" a tehetséget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik