Pontokért utaznak délre az északiak

Vágólapra másolva!
2010.05.20. 00:46
null
Az algériai csapatnak a pontszerzés lehet a célja (Fotó: Action Images)
Az algériai labdarúgó-válogatott éppen akkor járt utoljára világbajnokságon, amikor a magyar, így aztán a jókora kényszerszünet miatt most óriási a várakozás az észak-afrikai országban. Mindenesetre kellemes szájízzel utazhatnak Dél-Afrikába, hiszen a sorsdöntő pótselejtezőn az örök rivális Egyiptomot győzték le.

A LA RECHERCHE...

1986 óta több mint húsz szövetségi kapitány próbálkozott meg a madzseri sikerek megismétlésével, mindhiába. „A szövetség végül, mivel sokadszorra sem találta meg a csapatot anno Mexikóba kijuttató kapitány, Rabah Szadan méltó utódját, egy huszárvágással a már 61 éves edzőlegendát hívta vissza 2007-ben" – írhatnánk fennkölten, ha az egykori nagy siker után néhány alkalommal csúnyán le nem bőgött volna maga a nagy Szadan is. Aki nem mondható éppen rutintalannak: ötödször ül már a nemzeti csapat, a „sivatagi rókák" kispadján.

GAUAUI A KAPUBAN, SAUSI A KISPADON

A világbajnoki selejtezők alatt az első számú portás címével Lunesz Gauaui dicsekedhetett (32 éves lesz a világbajnokság nyitányán, klubja az ASO Chlef), ám az Egyiptom elleni párharcot és az Afrikai Nemzetek Kupáját vakbélgyulladása miatt ki kellett hagynia. Helyettese, Favzi Sausi (25, ES Sétif) egyáltalán nem vallott szégyent, így aztán főhet Szadan feje, hogy ki legyen a No. 1 a világbajnokságon. A védelemben afrikai szinten kifejezetten neves labdarúgókkal büszkélkedhetnek az algériaiak: a balhátvéd Nadir Belhadzs (27) a Portsmouth, a középső védő Madzsid Bugerra (27) a Rangers, két poszttársa, Anter Jahja (28) és Rafi Hallis (23) a Bochum, illetve a Benfica profija.  A legutóbbi kontinenskupán a 28 éves Abdelkader Laifaui (ES Sétif) és klubtársa, a már 34 esztendős Szlimana Raho fordult meg a védelem jobb oldalán, akik közül utóbbi végül nem került be a bő vb-keretbe.

ZIANI AZ Ő ZIDANE-JUK

Ahogyan egykoron az algériai származású Zinedine Zidane-on állt vagy bukott a francia válogatott kreativitása, úgy függ most a zöld-fehérek előre játékának ötletessége Karim Zianitól. A középpálya bármely részén boldoguló, 27 éves támadó játékos a Wolfsburggal és korábban a Marseille-jel a Bajnokok Ligájában is bizonyított már. Ziani tudását mi sem fejezi ki érzékletesebben, mint az érte karrierje során kiadott több mint 17 millió euró. Ziani mellett balról jobbra haladva Dzsamel Meszbahtól (25, Lecce), Murad Meghnitől (26, Lazio) és Karim Matmurtól (24, Borussia Mönchengladbach) számíthatunk váratlan megoldásokra, Jazid Manszuri (32, Lorient) és Haszan Jebda (26, Benfica) elsősorban a mezőnymunkáról gondoskodik.

HOL VAN MÁR RABAH MADZSER?

A gyakran egyetlen csatárral felálló algériaiak egyszemélyes támadósorát az ANK-n általában Abdelkader Ghezzal (25, Siena) alkotta. Nem hemzsegnek mellette csatártitánok a keretben, „mindössze" Rafik Szaifi (35, Istres), Rafik Dzsebbur (25, AEK Athén) és Amri Sadli (Kaiserslautern) alkotja a választékot.

4–2–3–1-RE ÍTÉLVE?

Amikor nem az algériaiak a mérkőzés esélyesei (márpedig a világbajnokságon rendre ez lesz a helyzet), akkor a négyvédős–kétszűrős–három támadó középpályásos–egyékes, manapság egyre népszerűbb felállást alkalmazza Szadan mester. Az ANK-n láttunk tőlük 3–4–2–1-es variációt is, kérdés, hogy az Egyiptom elleni 0–4 után meri-e ezt még egyszer alkalmazni a kapitány. Az algériaiak Achilles-sarka csatársoruk „ütőképtelensége" és nemzetközi szinten súlytalannak tűnő védelmük lehet, és nem valószínű, hogy munkás középpályásaik, illetve kreatív szélsőik kompenzálni tudnák ezt csapatszinten.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik