Koreai trükkök: északon a kapusokkal, délen a mezszámokkal kavarnak

Vágólapra másolva!
2010.06.03. 10:14
null
Pak Dzsi Szung mezszámváltozásai hetestől a tizenkilencesig (Fotó: Reuters)
A dél-koreai és az észak-koreai labdarúgó-válogatott is érdekes húzásokkal él a labdarúgó-világbajnokság előtt: Pak Dzsi Szungék a mezszámokkal trükköznek a megfigyelőket összezavarandó, míg a KNDK-sok kapusnak neveztek egy csatárt.

A vb előtt Ausztriában készülő dél-koreaiak meccsről meccsre teljesen összekeverik a mezszámokat, hogy némileg megnehezítsék a riválisok megfigyelőinek dolgát. A csapat legnagyobb sztárja, Pak Dzsi Szung a válogatottban megszokott 7-es száma helyett 19-est viselt Fehéroroszország ellen, a Monacóban játszó Pak Csu Jung pedig a szokásos 10-es dressze helyett 15-ösbe bújt – és a számozást a koreaiak állandóan változtatják, a spanyolok elleni vb-főpróbájukon is „összekeverik a paklit".

Kim Jong Von, határozottan mezőnyjátékosként (Fotó: Action Images)
Kim Jong Von, határozottan mezőnyjátékosként (Fotó: Action Images)

Északon sem kell félteni a válogatottat: mint arról már beszámoltunk, az észak-koreai csapat szakmai vezetése az Amrokgang csatárát, Kim Mjong Vont kapusként nevezte be a világbajnokságra.

Mivel a FIFA szabályzata szerint három kapust kötelező jelölni a 23-as keretbe, ez azt jelenti, hogy Kim Dzsong Hun szövetségi kapitány mindössze két igazi kapussal (Ri Mjong Guk és Kim Mjong Gil) készül a tornára. Úgy tűnt, hogy Kim Mjong Von mezőnyjátékosként szerepelhet a vb-n, de ha baj van (azaz egyik kapus sem bevethető), beállhat a kapuba – persze ennek kicsi a valószínűsége.

A FIFA aztán megvizsgálta az esetet és lépett: csütörtökön bejelentette, hogy Kim csak kapusként szerepelhet!

„Megvizsgáltuk a kérdést, és arra jutottunk, hogy a kapusként nevezett labdarúgók kizárólag kapusként játszhatnak a világbajnokságon. Hogy válaszoljunk konkrétan a kérdésre: Kim Mjong Vonnak nem engedélyezzük, hogy mezőnyjátékosként szerepeljen" – hangzott a FIFA kommünikéje.

A FIFA vb-szabályzatának 26.3-as cikkelye irányadó a kapusok nevezésére, 1934 óta szokás három kapust elvinni a tornára – igaz, kapuscserére meccs közben először 1974-ben került sor (a zairei Mwamba Kazadi és Tubilandu Dimbi a két főszereplő). A vb-történetben összesen négy csapat kényszerült arra, hogy mindhárom kapusát játszassa a tornán: Franciaország (1978), Belgium (1982), Csehszlovákia (1982), illetve Görögország (1994).

Az észak-koreaiak reménykednek abban, hogy nem ők lesznek az ötödikek, mert nem biztos, hogy jól járnának egy „vészkapussal"...

NSO vb-adatbank: Dél-Korea

NSO vb-adatbank: Észak-Korea

DÉL-KOREA 23 FŐS KERETE
Kapusok: Kim Jong Kvang (Ulszan), Li Vun Dzse (Szuvon), Dzsong Szong Rjong (Szongnam)
Hátvédek: Kang Min Szu (Szuvon), Kim Dong Dzsin (Ulszan), Kim Hjong Il (Pohang), O Bom Szok (Ulszan), Li Jong Pjo (al-Hilal), Li Dzsong Szu (Kashima Antlers), Csa Du Ri (Freiburg), Cso Jong Hjong (Dzsedzsu)
Középpályások: Ki Szong Jong (Celtic), Kim Bo Kjong  (Oita), Kim Nam Il (Tom Tomszk), Kim Dzse Szong (Pohang), Kim Dzsong Vu (Kvangdzsu), Li Csong Jong (Bolton), Pak Dzsi Szung (Manchester United)
Csatárok: Pak Csu Jong (Monaco), An Dzsung Hvan (Dalian Shide), Li Szüng Jol (Szöul), Jom Ki Hon (Szuvon),  Li Dong Guk (Csonbuk)
ÉSZAK-KOREA 23 FŐS KERETE
Kapusok: Ri Mjong Guk (Pjongcsang City), Kim Mjong Gil (Amrokgang
Hátvédek: Csa Dzsong Hjok (Amrokgang), Nam Szong Csol (April 25), Pak Csol Dzsin (Amrokgang), Pak Nam Csol (Amrokgang), Ri Dzsun Il (Szobekszu), Ri Kvang Cson (April 25), Ri Kvang Hjok (Kjonggongop)
Középpályások: An Jong Hak (Omija Ardija), Dzsi Jun Nam (April 25), Kim Kjong Il (Rimjongszu), Kim Jong Dzsun (Pjongcsang City), Mun In Guk (April 25), Pak Nam Csol (April 25), Pak Szong Hjok (Szobekszu), Ri Csol Mjong (Pjongcsang City)
Csatárok: An Csol Hjok (Rimjongszu), Csve Küm Csol (Rimjongszu), Hong Jong Dzso (FK Rosztov), Dzsong Te Sze (Kawasaki Frontale), Kim Küm Il (April 25), Kim Mjong Von (Amrokgang, kapusként nevezték a tornára)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik