Elkészítették a vb-döntő kiemelési kalapjait

Vágólapra másolva!
2009.12.02. 11:34
null
A kalapok már készen várják a pénteki fokvárosi sorsolást (Fotó: Action Images)
Címkék
A december 4-i sorsolásra készülve a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségben (FIFA) elkészítettek a 2010-es dél-afrikai világbajnokság csoportszakaszának kiemelési rendjét.

Az első kalapban lévő nemzetekhez az erősorrend miatt kétség sem férhet, ott tényleg a sportág legjobbjai szerepelnek – kiegészítve a házigazda dél-afrikaiakkal. Őket élből az A jelű kvartettbe tették,  vagyis rendezőként megkapták azt a kedvezményt, hogy legalább a csoportmeccsek során nem kell farkasszemet nézniük egy favorittal. Más kérdés, lesz-e erre egyáltalán lehetőségük a folytatásban, azaz továbbjutnak-e a csoportjukból?

A második kalapban ázsiai válogatottakat találunk, valamint a CONCACAF-zóna képviselőit és az 1982 után második vb-döntőjére készülő Új-Zélandot. A harmadik kalap az afrikai és a dél-amerikai csapatoké, már amelyikük nem fért oda az elsőbe. A negyedik kalap a további európai nemzeteké.

Az erőviszonyok ismeretében összejöhet akár egy Brazília, Egyesült Államok, Elefántcsontpart, Franciaország csoport is, de semmivel sem tűnik gyengébbnek a Spanyolország, Mexikó, Ghána, Portugália négyes sem. Viszont a Dél-afrikai Köztársaság, Új-Zéland, Chile, Szlovénia összeállítás nem igazán tűnik ütősnek.

A sorsoláskor mindössze két kritériumot kell figyelembe venniük az illetékeseknek: a dél-afrikaiak a harmadik kalapból csak dél-amerikai ellenfelet kaphatnak, míg az ugyancsak az első kalapban található két dél-amerikai favorit, Brazília és Argentína ugyanezen okból kifolyólag a harmadik kalapból csupán afrikai országgal kerülhet szembe a csoportkörben.

Az európai válogatottaknál nem lehet „megúszni”, hogy ne tegyenek azonos kontinensbelieket egy csoportba, de ez a korábbi tornák során is így volt.

2010, DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG 
1. KALAP: Brazília, Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Németország, Argentína, Anglia, Dél-afrikai Köztársaság
2.  KALAP: Ausztrália, Japán, Koreai Köztársaság, Koreai NDK, Honduras, Mexikó, Egyesült Államok, Új-Zéland
3. KALAP: Algéria, Kamerun, Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Chile, Paraguay, Uruguay
4. KALAP: Dánia, Franciaország, Görögország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik