Dél-Afrikában már „nem ér” a cseles büntető

Vágólapra másolva!
2010.05.19. 10:00
null
Ezentúl tilos lesz megállni a labda elrúgása előtt (Fotó: Action Images)
A világbajnokság előtt három héttel jelentős változást vezet be a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályalkotó testülete (IFAB). Ezentúl a tizenegyesek előtt megtorpanó futballisták hiába találnak a kapuba, góljukat érvénytelenítik a játékvezetők.

 

 „Többször is láttunk olyan esetet, amikor a büntetőt rúgó játékos nekifut a labdának, ám amikor odaér, megtorpan, és emiatt a kapus elindul az egyik irányba. Ekkor a tizenegyest lövő játékosnak már könnyű a dolga. Ez teljesen sportszerűtlen" – indokolta a döntést Patrick Nelson, az IFAB tagja.

Jérome Valcke, a FIFA főtitkára elismerte: „Az új szabály eléggé nagy változás lesz, de a 2010-es világbajnokság jó főpróbája lehet ennek az előírásnak."

Abban az esetben, ha egy futballista elköveti ezt a hibát, a játékvezető sárga lapos figyelmeztetésben köteles részesíteni őt, és természetesen a gólt is érvénytelenítenie kell. Azt ellenben továbbra is elnézik, ha futás közben torpan meg a büntetőt végrehajtó labdarúgó (tehát nem közvetlenül az elrúgás előtt áll meg).

A brazil bajnokságban már-már szokássá vált, hogy a lövés előtt megáll a tizenegyest elvégző játékos (portugálul csak paradinhának, azaz kicsi megállásnál nevezik az így elvégzett büntetőket). A IFAB emiatt is látta elérkezettnek az időt arra, hogy lépéseket tegyen a kapusok kiszolgáltatottsága ellen.

NEYMAR (SANTOS) TIZENEGYESGÓLJA A GUARANÍ ELLEN

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik