A tomboló algériaiak Marseille-ben okoztak káoszt

Vágólapra másolva!
2009.11.15. 17:15
Címkék
Teljes káoszt okoztak Marseille egyes negyedeiben a válogatottjuk egyiptomi, 2–0-s vereségét nagyon nehezen viselő algériai szurkolók. Az algériai labdarúgó-válogatott három percre volt attól, hogy 1986 után ismét kijusson a világbajnokságra, de a „Fáraók" kierőszakolták a harmadik meccset – szerdán erőszaktól tartanak a hatóságok.
Éjszakai csendélet, Marseille (Fotó: Reuters)
Éjszakai csendélet, Marseille (Fotó: Reuters)

A szombati selejtező, mint arról beszámoltunk, nem múlt el incidensek nélkül. Az egyiptomi fanatikusok megtámadták az algériai csapatbuszt, a vendégek tiltakoztak az őket ért atrocitások ellen. A két válogatott 1989-es, sorsdöntő selejtezője szintén hatalmas balhéval zárult, előzménye tehát volt bőven az ellenségeskedéseknek.

Míg Kairóban óriási tömeg ünnepelte az egyiptomi sikert, Marseille-ben az algériai bevándorlók tomboltak a vereség után. Ötszáz rendőrnek kellett megfékeznie az őrjöngő drukkereket, akik kirakatokat törtek be, megdobálták az intézkedő rendőröket, ráadásul legalább hat csónakot felgyújtottak a kikötőben is – közülük kettő elsüllyedt. A csónakokat füstbomba borította lángba. Nyolc huligánt őrizetbe vettek.

A két csapat szerdán a semleges Szudánban csap össze – mivel a hazai drukkerek többsége Egyiptommal szimpatizál, a „Fáraók" szinte otthon érezhetik magukat.

„Valószínűleg a közönség Egyiptom mögé áll a két ország közötti történelmi kapcsolatok miatt. Nem véletlenül kérte semleges színhelynek Egyiptom Szudánt" – nyilatkozta az Ennahar Online-nak a legnagyobb szudáni napilap sportszerkesztője.

Az algériai drukkerek valósággal megrohamozták az Air Algeria irodáit, tízezren is ott lehetnek a lelátón – elég magas rizikójúnak tűnik a sordöntő meccs, és ezzel a szudáni hatóságok tisztában vannak – tartanak is az erőszaktól.

„Legalább nem kövekkel fogadnak minket, nem kell megküzdenünk az egyiptomi drukkerek gyűlöletével" – nyilatkozta az algériai rádiónak a helyi szövetség elnöke, Mohamed Rauraua.

A szudáni rendőrség kiemelten figyeli a szerdai mérkőzést, a két válogatott vasárnaptól Kartúmban készül.

VB 2010
KONTINENTÁLIS PÓTSELEJTEZŐ, AFRIKA
Algéria–Egyiptom
November 18. (szerda), 20.30, Omdurman (Szudán)
A továbbjutás sorsa ezen a találkozón dől el, döntetlen esetén 2x15 perc hosszabbítás, majd 11-esek következnek

 

Éjszakai csendélet, Kairó (Fotó: Reuters)
Éjszakai csendélet, Kairó (Fotó: Reuters)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik