Kisorsolták a 2010-es világbajnokság csoportjait

Vágólapra másolva!
2009.12.04. 17:54
Címkék
Helyi idő szerint 16, magyar idő szerint 18 órakor a focirajongók Fokvárosra figyelnek: a nap fő eseménye a 2010-es labdarúgó-világbajnokság sorsolása. Tekintse meg adatbankunk segítségével a résztvevők részletes adatlapját (minden csapatnév kattintható), útjukat a vb-re – és kövesse nyomon a sorsolást folyamatosan frissülő cikkünk segítségével!

A vb egyik
A vb egyik
A vb egyik „sztárja" lesz: a vuvuzela (Fotó: Reuters)
A vb egyik
A vb egyik

 

Az első kalapba kerültek a házigazda dél-afrikaiak mellett a tényleges kiemeltek.

A másodikban az óceániai (OFC), ázsiai (AFC), valamint közép-amerikai és karibi (CONCACAF) zóna kijutói szerepelnek, a harmadikban az afrikaiak (CAF) és a dél-amerikaiak (CONMEBOL) – már azok, amelyek nem kerültek be az elsőbe. A negyedik kalap a nem kiemelt európai válogatottaké.

A ceremónia (melyet az m1 élőben közvetít) 18 órakor kezdődött, magára a sorsolásra várhatóan 18.50 óra körül kerül sor, Charlize Theron vezetésével.

A CSOPORTOK

Dél-Afrika tehát már ott van az A-csoport 1. kiemeltjének helyén, az is biztos, hogy a johannesburgi Soccer Cityben a házigazda játssza a nyitómérkőzést. Ki is húzták őket elsőként. Meglepő. A B-csoportba Argentína kerül az első kalapból, a C-be Anglia, a D-be Németország. Magyarul az angolok és a németek már a 16 között összekerülhetnek. Hollandia és Olaszország után a G-csoportba Brazília kerül, a H-ba Spanyolország. Ha egyikük első, másikuk második lesz a csoportjában, egymásnak feszülhet a selecao és a selección a nyolcaddöntőben.

Dél-Afrika nem kap könnyű ellenfelet a 2. kalapból, Mexikó játszik vele a nyitómérkőzésen. Dél-Korea az argentinok csoportjába kerül, az Egyesült Államok pedig Anglia mellé. 1950-ben a Team USA a vb-történet egyik legnagyobb meglepetését szerezte a háromoroszlánosok ellen. Németország mellé Ausztrália kerül. Az elődöntőbe vágyó japánok a hollandok kvartettjébe kaptak besorolást. A világbajnok olaszok megkapták a viszonylag könnyű ellenfélnek ígérkező új-zélandiakat, akik 1982 után másodszor jutottak ki. Brazília tesztelheti, mennyire fegyelmezett a betonvédelmű Észak-Korea, Honduras Spanyolországhoz kerül. Két kalapon túl vagyunk.

A 3. kalapból elsőnek Nigériát húzzák ki. Mennek a B-csoportba, hiszen Dél-Afrika mellé nem kerülhetnek. Elefántcsontpartot nem valószínű, hogy bárki szeretné, a brazilok a „szerencsés nyertesek" – rendkívül látványos meccs lehet!

A drámai meccsen kijutó Algéria Anglia és az Egyesült Államok mellé kerül. Uruguay Dél-Afrika és Mexikó ellen küzdhet, ez sem túl kedvező a hazaiaknak. Németországnak és Ausztráliának sem Ghána, Essienéknek senki sem örül… Kamerun a hollandokhoz és a japánokhoz „csapódik", lehet, hogy vége a japán elődöntős álmoknak. Az olaszok még mindig jól állnak a szerencsével, megkapták Paraguayt, a H-csoport hivatalos nyelve meg a spanyol lesz, mert Chile csatlakozik az Európa-bajnokhoz és Hondurashoz.

Európai csapatok a 4. kalapban, Franciaország a dél-afrikaiak csoportjában. A házigazda továbbjutására nem tennénk nagy pénzt. Görögország megy a B-be, Nigériával és Argentínával 1994-ben már találkoztak. Szlovénia a C-csoportba kerül. Szerbiát kapja a német-ausztrál-ghánai csoport, nagyon kemény ez a kvartett.

A csoportunkat megnyerő Dánia a kiegyensúlyozott E-csoportba kap besorolást, első meccsük a hollandok ellen lesz. Az olaszok az abszolút újonc Szlovákiával „ismerkedhetnek", a világbajnok csoportja egyáltalán nem tűnik nehéznek.

Portugália Brazília és Elefántcsontpart mellett, az „elefántok" már megint kifogják a brutálisan nehéz ellenfeleket, mint 2006-ban. A svájciak kerülnek a „latin" csoportba Honduras, Chile és Spanyolország társaságába.

A SORSOLÁS

A műsor megkezdődött, Fokvárosban mintegy 15 ezer drukker gyűlt össze, hogy óriáskivetítőkön nézze az eseményt. Természetesen vuvuzelákkal felszerelkezve.

Ugyan már a fényképek tegnap nyilvánosságra kerültek, de mégis ma volt a hivatalos bemutatója a vb labdájának, a Jabulaninak (fotó jobbra). Nelson Mandela köszöntője után a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke, Jacob Zuma és a FIFA-elnök Sepp Blatter érkezik. Utóbbi nagy álma volt az afrikai rendezés – reméljük, tényleg álomszerű lesz a torna.

„Nagy megtiszteltetés, hogy Dél-Afrika lett az első afrikai rendező ország a világbajnokságok történetében. Kitűnő rendezésre kell törekednünk, biztosítva, hogy mindeközben az ország népének javára szolgál a torna" – üzente a 91 éves Mandela.

Az olaszok (pontosabban Giancarlo Abate, a FIGC elnöke) visszahozták a trófeát, de nyilvánvalóan nem szeretnének hosszú időre megválni tőle… A kupa „végigjárja" Afrikát, mielőtt visszakerülne a házigazdákhoz. A kupaátadás után a szervezők remek összeállítást mutattak a világbajnokságok történetéből, majd – hogy teljen kissé az idő – egy kis FIFA-promóció, no meg újabb műsorszám is belefért a programba.

VÉLEMÉNYEK A SORSOLÁS ELŐTT

A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke, Jean-Pierre Escalettes aranyat vár a vb-re hatalmas kínok (és játékvezetői hiba) segítségével kijutó nemzeti csapattól.

„Ami azt illeti, a hátsó ajtón surrantunk be a vb-re, de a főbejáraton akarunk távozni, méghozzá aranyéremmel" – nyilatkozta Escalettes.

„Hazatelefonáltunk, és teljesen megőrült az ország. Elképesztő, hatalmas a várakozás" – a hondurasi szakvezető, Reinaldo Rueda most saját bőrén tapasztalhatja a vb-re ritkán kijutó csapatok kellemes gondjait.

„Érdekes módon a szurkolók Dél-Afrikát tartják a leggyengébbnek. A kilencvenhatos Afrikai Nemzetek Kupáján is leírtak minket, aztán megnyertük, ez motiváció lehet minden esélytelen csapatnak" – „Doctor" Khumalo, a házigazdák egykori kiválósága az esélyekről. Mondjuk akkor rajta kívül még ott volt Mark Fish, John „Shoes" Mosheu vagy Phil Masinga – az egy erősebb dél-afrikai csapatnak tűnt.

„Kicsit ideges vagyok, de a chilei válogatott mindenki ellen képes ugyanazt játszani. Van okunk álmodozni, sokáig juthatunk" – Iván Zamorano a piros-kékekről.

„Angliával akarunk játszani, ez hatalmas nézettséget hozna otthon. Reméljük, a kijutás segít az ország labdarúgóéletének erősítésében minden tekintetben" – Brian Turner, az új-zélandiak segédedzője.

„Nagy esemény a sorsolás manapság. Emlékszem, amikor hatvanhatban kisorsolták a csoportunkat, mindenki esélytelennek tartott minket. Csak akkor kezdtek ránk felfigyelni, miután megvertük a magyarokat és a brazilokat is" – Eusébio, a portugálok legendája.

„Mindegy, milyen csoportba sorsolnak minket, a cél az elődöntő" – a japán kapitány, Okada Takesi eléggé magabiztos…

„Nagy esemény lenne az életemben, ha a németek ellen kellene vezetnem a válogatottat, különleges élmény. Inkább a csoportmeccsek során szeretnék velük szembenézni, ha kell" – mondta Ottmar Hitzfeld svájci kapitány, akit a helvétek és a németek is mélyen tisztelnek.

A brazilok szakvezetője, Dunga közben bejelentette: a vb után mindenképpen távozik posztjáról. Nyilván ezt világbajnok szövetségi kapitányként tenné szívesen (ha meg nem nyernének, úgyis elsöpörné a népharag...). Bővebben itt olvashat Dunga döntéséről!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik