Négy REAC-meccs gyanús, kettővel kellett kikapniuk S. Balázséknak

Vágólapra másolva!
2012.02.15. 15:59
null
A Tampere United pályája már sok mindent megélt a futballban: ha mesélni tudna... (Fotó: uefa.com)
Címkék
Igaznak bizonyultak a Nemzeti Sport korábbi információi, amely szerint újabb személyt állítottak elő a fogadási botrány kapcsán Magyarországon: S. Balázst, a másodosztályú Eger jelenlegi, a Vasas, a REAC és a Szigetszentmiklós volt labdarúgóját hallgatták ki az illetékesek. A Központi Nyomozó Főügyészség által kiadott közleményből kiderül, hogy a labdarúgó a megalapozott gyanú szerint négy REAC-mérkőzés eredményének manipulálásában vett részt – ezekért alkalmanként 2500 eurót kaphatott.

 

 

Mivel a labdarúgó nem játszott azokban a klubokban, amelyek az eddig napvilágra kerülő információk alapján érintettek voltak az ügyben, a mai előállítás azt sejteti: immár újabb mérkőzés és együttes kapcsán jutottak el a konkrétumokig a hatóságok.

S. Balázs a 18., gyanúba keveredő labdarúgó Magyarországon a fogadási botrányban.

S. Balázs a finn Tampere Unitednél volt kint H. Gáborral együtt, próbajátékon és Ligakupa-meccsen is szerepelt. A súlyos anyagi nehézségekkel küzdő klubot fedőcégek segítségével tulajdonképpen a szingapúri fogadási maffia működtette. Erről S. Balázs korábban a Blikknek nyilatkozott.

A Vastapallo finn szakblog a következőt írta az esetről

„A Tampere ügyvezetőjét, Deniz Bevautdint a Scandic Hotelbe invitálták. Itt bemutatták három új játékosnak, S. Balázsnak, H. Gábornak és a brazil Leonardo Pires de Mirandának. Korábban ilyen még nem történt, az ügynökök e-mailen ajánlották a játékosokat, most meg egyenesen Finnországba vitték őket. Elég szokatlan megoldás ismeretlen futballistáknál… Bevautdin visszaemlékezése szerint a szállóban ott volt a szingapúri befektető, az Exclusive Sports PTE Ltd képviselője is. Az ügyvezetőt meghökkentette, hogy meghívás nélkül hoznak neki játékosokat.”

Mint korábban részletesen beszámoltunk róla: az említett Exclusive Sports PTE Ltd. vezetője a most finn börtönben ülő Wilson Raj Perumal, a szingapúri fogadási maffia egyik kulcsfigurája.

A Nemzeti Sport értesüléseit később a Központi Nyomozó Főügyészség is megerősítette. A szervezet közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a ma előállított S. Balázs a megalapozott gyanú szerint négy REAC-mérkőzés eredményének manipulálásában vett részt. A játékos meccsenként 2500 eurót kaphatott. Alább a főügyészség hivatalos sajtóközleményét olvashatja.

A KÖZPONTI NYOMOZÓ FŐÜGYÉSZSÉG KÖZLEMÉNYE

Az MLSZ feljelentése nyomán vesztegetés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen 2009 decemberében a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt indult és a Fővárosi Főügyészség által felügyelt büntető ügyet – a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok 2011 áprilisában történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változásokra is figyelemmel – 2011 májusában a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta, és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki. A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodával szoros együttműködésben folytatja.


Ezen nyomozás keretében a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a mai napon Egerben őrizetbe vették, majd gyanúsítottként kihallgatták S. Balázs futballistát.

 

S. Balázzsal szemben négy rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja merült fel.

A megalapozott gyanú lényege szerint S. Balázs, mint a REAC akkori labdarúgója, 2007 szeptembere és 2008 májusa közötti időszakban, a REAC által játszott négy labdarúgó-mérkőzés kapcsán elfogadta az eddig be nem azonosított személy azon ajánlatát, hogy fejenként legalább 2500 euro – az egyik esetben legalább 100 ezer forint – ellenében, további játékostársaival együtt, részt vesz a mérkőzések eredményének olyan befolyásolásában, hogy két góllal elveszítik az adott meccseket.

 

A mérkőzések eredményének befolyásolása érdekében S. Balázs az ismeretlen személy megbízásából az anyagi ellenszolgáltatás fejében több játékostársát – köztük H. Gábort – is beszervezte.

 

Mivel a négyből három esetben a mérkőzésen a kívánt eredmény született, ezért a mérkőzés után S. Balázs H. Gábornak két alkalommal 2500 eurót adott át, míg S. Balázs egy esetben egy eddig ismeretlen személytől 100 ezer forintot vett át.

Mivel a negyedik mérkőzésen nem a kívánt eredmény, hanem döntetlen született, ezért az ígért jogtalan előny kifizetésére nem került sor.

 

S. Balázs az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt nem jelentett be, majd pedig vallomást tett. A gyanúsított jelenleg őrizetben van.

 

Az ügyben eddig összesen 18 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként.

A gyanúsítottak közül jelenleg négy fő előzetes letartóztatásban, három fő házi őrizetben van, illetve egy fő lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

 

A mai napon közölt gyanúsítással együtt 20-ra nőtt a manipulációval érintett futballmérkőzések száma.

Budapest, 2012. február 15.
Dr. Keresztes Imre
főügyész

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik