NB III: „A könnyeinkkel küszködtünk a meccs után" – súlyos gondok Nyírbátorban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.11. 15:29
A labdarúgó NB III Keleti csoportjának előző, 26. fordulójában tizenöt perces késéssel kezdődött a Nyírbátori FC–Putnok FC találkozó, mivel a szabolcsiak játékosai a feléjük fennálló tartozás miatt fel akarták hívni a figyelmet a kialakult helyzetre. A szon.hu megyei portál szerint a labdarúgók és az edzők hónapok óta nem kapnak költségtérítést, és kérdéses, hogy kiállnak-e a vasárnapi, Tiszaújváros elleni bajnokira. Máté Antal polgármester szerint a klubnál a háttérben hónapok óta dolgoznak azon, hogy rendeződjön a helyzet, folyamatosan tárgyalnak az MLSZ-szel és reményei szerint május végére le tudnak zárni mindent.

A megyei portál információi szerint a súlyos anyagi problémák azért alakultak ki, mert a Magyar Labdarúgó-szövetség tavaly januárban kizárta a klubot a TAO-támogatási rendszerből, emellett az NB III-as csapatokat segítő működési támogatást is megvonta.

Ebben a bajnokságban már nem is az egyesület indult a bajnokságban, hanem az egyesület által létrehozott kft. Az elszámolási problémák az egyesületben vannak, de az indulási jogot az egyesület adta át a kft.-nek, ezért az MLSZ nem választja külön a kettőt. A futballisták és az edzők hónapok óta nem kapnak pénzt, a kifizetésekkel kapcsolatban folyamatosan új határidőre kaptak ígéretet – a legutóbbi április végén volt –, ám továbbra sem történt semmi.

„Elkeseredettségünkben azt sem tudjuk, hogy mit csináljunk – mondta még a Putnok elleni 3–2-es vereséggel végződő mérkőzés után Szilágyi Krisztián, a nyírbátoriak edzője. – Kilátástalan a helyzetünk. Minden tiszteletem a játékosoké, alázattal futballoztak, küzdöttek egymásért és megmutatták, milyen tartás van bennük így is. A könnyeinkkel küszködtünk a meccs után. A közönségünknek is köszönjük, végig mellettünk voltak az egész meccsen és állva tapsoltak meg bennünket.”

A klubnál a háttérben hónapok óta dolgoznak azon, hogy rendeződjön a helyzet. Nyírbátor polgármestere, Máté Antal elmondása szerint az NB III-as csapatok éves büdzséje 30–50 millió forint között mozog, ebből az MLSZ-támogatás 25 millió forint. A TAO-s pénzek megvonásával ez azt jelenti, hogy nagyjából semmilyen bevétele nincs a klubnak. Az elöljáró szerint továbbra is folyamatosan tárgyalnak az MLSZ-szel.

„Önkormányzatilag segítünk a klubnak, ezzel párhuzamosan megpróbáljuk rendbe rakni az elszámolásokat – ecsetelte a megyei portálon Máté Antal. – Nem vagyunk ennek a végén, ezért bizonyos forrásokhoz már hozzájutottunk, bizonyosokhoz még nem, máig vannak tartozások a játékosok felé. Ennek rendezésére folyamatosan tárgyalunk az MLSZ-szel, különböző szponzori és egyéb kérdésekről is egyeztetünk – kérdés, hogyan folytassa a klub a működését, jöjjön-e létre új egyesület és a kft. maradjon-e fenn. Néhány elszámolási tételt egészen biztosan nem lehet rendezni, de azt nem tudni, hogy ebben milyen döntést fog hozni a szövetség. Nem tartom kizártnak, hogy visszafizetési kötelezettség is lesz.”

„Azt gondolom, május végére mindent le tudunk zárni. Szeretném kiemelni, hogy a játékosok és az edzők maximálisan helytálltak eddig is, és kiálltak a csapatért, a városért, ez az eredményeken is látszik. Nyilván a türelem véges. Azt mondtam a játékosoknak is, hogy nem neheztelek rájuk emiatt, jogos az igény a részükről, hogy szeretnének hozzájutni ahhoz, ami nekik jár. Továbbra is mindent el fogunk követni azért, hogy azt megkapják.”

A kialakult helyzetben kérdésessé vált, hogy a 43 ponttal a bajnokság 6. helyén álló csapat elutazik-e a vasárnapi, Tiszaújváros elleni idegenbeli bajnokira.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik