NB III: 12 pontos levonás, költözés és káosz – mi lesz az Ózddal?

FÜZESI BÁLINT, DOROS LÁSZLÓFÜZESI BÁLINT, DOROS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2019.10.25. 19:52
null
A Jászberény elleni szeptemberi bajnokin ikszelt az Ózd, ma még sincs pontja (Fotó: Pesti József/Új Néplap)
Újabb hat pontot levont a Magyar Labdarúgó-szövetség versenybizottsága a labdarúgó NB III Keleti csoportjában szereplő Ózdi Kohász SC-től, mivel a Bozsik-program kötelező rendezvényén az U7-es és az U9-as csapat nem tudott kiállni három alkalommal. Emellett a csapat az infrastrukturális hiányosságok miatt nem játszhatja az ózdi stadionban hazai mérkőzéseit, vasárnap a Gyöngyöst Hatvanban fogadja majd. A klub közleménye szerint a kialakult helyzet miatt a felnőttcsapat az elkövetkező időszakban – határozatlan ideig – nem Ózdon készül majd, de a szakmai munkáért továbbra is Várhidi Péter felel, és a mérkőzéseket mindenképpen lejátsszák, hogy az NB III-as tagságot megtartsák, és a bajnokság tisztaságát garantálják.

Másfél hete számoltunk be róla, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség versenybizottsága hatpontos levonással büntette az NB III Keleti csoportjában szereplő Ózdot, amiért a Bozsik-program kötelező rendezvényén az U11-es és az U13-as csapata sem tudott kiállni, immáron harmadszor.

Azóta a versenybizottság újabb határozatot hozott, amelynek értelmében a felnőttcsapat újabb hatpontos levonásban részesült, mivel a Bozsik-program kötelező rendezvényén az U7-es és az U9-as csapat sem tudott kiállni, immár harmadik alkalommal. Így az ózdiaktól összesen tizenkét pontot vontak le, tehát mínusz két ponttal állnak, persze ez nem lehetséges – mínusz pontszámmal nem szerepelhet egyik csapat sem, így az együttes neve mellett a táblázaton jelenleg nulla pont áll, de ha további pontokat szerez, a fennmaradó négy pontot is levonják.

Hogyan fajulhatott idáig a helyzet?

Gál László, a klub elnöke a héten a Nemzeti Sport Hajrá, Foci! mellékletének elmondta, hogy a nemrégiben megalakuló Hétvölgy Focisuliból sorra „lopkodják” el a gyerekeiket, ezért nem tudták kiállítani a Bozsik-tornákon a csapatokat.

„Lehetetlen helyzetbe hoztak minket – kezdte Gál László, az Ózdi Kohász elnöke. – Tavasszal megnyertük a megyei bajnokságot, felkerültünk a harmadik vonalba, és a bajnokság kezdetére kialakítottuk a szükséges létszámú csapatokat, de a Hétvölgy Focisuliból megkeresték a szülőket, és sorra lopkodják el a gyerekeinket, ezért nem tudtunk kiállni a Bozsik-tornákra. A távozó fiatalok egyébként továbbra is a mi játékosainknak számítanak, és azért kaptuk a büntetést, mert nem jelentek meg a rendezvényeken. Szeptember közepén már láttuk, hogy nagy lehet a baj, ezért a pótlást elkezdtük, ötven gyermeket leigazoltunk, persze a szükséges procedúrák miatt ők eddig nem tudtak pályára lépni. Természetesen fellebbeztünk a pontlevonás ellen, és akár az UEFA-ig is elmegyünk jogorvoslatért.”

Gál a Nemzeti Sport Online-nak hozzátette, hogy a nehézségeiket idejében jelezték az MLSZ-nek, a szövetségtől azonban válaszra sem méltatták őket. Az elnök szavait viszont az MLSZ cáfolta, mint megtudtuk, a klub kapott választ tőlük, amelyben egyértelművé tették, hogy az MLSZ versenyszabályzatában leírtak az irányadók az ő esetükben is, amelynek nem felelnek meg. Ráadásul a fellebbezésük nem volt szabályszerű, ezért a szövetség nem is foglalkozott vele.

Az elnök által említett Hétvölgy Focisuli kilencven gyerekkel dolgozik. Farkas Zsolt alapító tag a boon.hu megyei portálon elmondta, szívesen dolgoztak volna együtt az ózdi egyesülettel, de egyetlen megkeresést sem kaptak tőlük, sőt ahol lehet, keresztbe tesznek nekik, így a viszonyuk elmérgesedett. A focisuli indítására a szülők ösztönözték őket, mert szerintük gyermekeik nem kapták meg a szükséges figyelmet, és a szakmai munkában is hiányosságok mutatkoztak a Kohásznál. Szerinte ők nagyságrendileg ötven olyan fiatalnak adtak lehetőséget, akik azt fontolgatták, hogy máshol folytatják a pályafutásukat, vagy abbahagyják a labdarúgást.

Az Ózdi Kohásznál nemcsak a pontlevonás jelent problémát, hanem az is, hogy az NB III-as felnőttcsapat már nem játszhatja az ózdi stadionban hazai mérkőzéseit, mivel a létesítményben szeptember 30-ig nem készültek el a szükséges fejlesztések, többek között a kétszáz fős fedett lelátó. Az Ózdi Kohász október 12-én az Egert már nem Ózdon, hanem Jászberényben látta vendégül, október 27-én, vasárnap pedig a Gyöngyöst Hatvanban fogadja.

Gál László ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy dokumentumokkal tudják bizonyítani (amelyeket közzé is tettek a klub Facebook-oldalán), hogy a 2017/2018-as idény sportfejlesztési programjában adták be a centerpálya lelátójának felújítását, de ezt az MLSZ nem támogatta, tehát erre soha nem is kaptak pénzt sem. Egy idénnyel később módosították a műszaki tartalmat a pályázatban, ekkor a cél az 1-es edzőpálya NB III-as mérkőzésekre alkalmassá tétele volt, mobil lelátóval és megfelelő öltözőépülettel. Ehhez idén februárban kérték az önkormányzat, mint tulajdonos hozzájárulását, de ezt nem kapták meg, pedig a pályázat önrészét is magára vállalta a klub. Végül a csapat NB III-as tagságának megszerzését követő héten kérték az önkormányzatot, hogy biztosítsa az MLSZ által előírt infrastrukturális feltételeket a hazai mérkőzések megrendezéséhez, de a polgármester ekkor a klubra próbálta hárítani a stadion felújításának ügyét.

„Mindezek mellett tavaly decemberben a stadion tulajdonosa, a városi önkormányzat vezetése az addigi negyvenötszörösére akarta felemelni a bérleti díjat, mi pedig ebbe nem mentünk bele – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Gál László. – Úgy vélem, a stadiont az önkormányzat el akarja adni, nem véletlenül alakított ki a létesítményen belül tanpályát, ahol vezetői jogosítványt szerezni akaró egyének gyakorolhatnak. Árulkodó, hogy Ózd városának tudomásom szerint nincs sportkoncepciója, így a sporttörvény vonatkozó passzusának nem felel meg.”

Másként látja a helyzetet Fidrus Péter, ő az elmúlt időszakban sportért is felelős alpolgármesterként dolgozott.

„Az önkormányzat még kétezertizenhétben hozzájáruló nyilatkozatával lehetőséget teremtett a klubnak, hogy taoberuházás keretében műfüves pályát építsen, lelátót és öltözőt újítson fel – mondta Fidrus. – A szövetségtől erre a célra kétszázötvenmillió forintot nyert az Ózdi Kohász, de egyáltalán nem hajtott végre fejlesztést, ráadásul a pénzzel sem számolt el. A következő évben már nem adtunk hozzájárulást újabb közpénzek lehívására. Az MLSZ eljárást indított a klub ellen, és kamatokkal együtt követeli vissza a jogosulatlanul felhasznált pályázati összeget. Ezért nincs most a városban NB III-as mérkőzések lejátszására alkalmas stadion, az ügy vesztesei pedig a helyi fiatalok és szurkolók.”

A legfrissebb fejlemény, hogy Gál László az ózdi klub elnökeként közleményt adott ki, e szerint a helyi futball körül kialakult helyzet miatt a felnőttcsapat az elkövetkező időszakban – határozatlan ideig – nem Ózdon készül majd, de a labdarúgók a jövőjüket továbbra is Ózdon képzelik el. A szakmai munkáért szakmai igazgatóként továbbra is Várhidi Péter felelős, aki vállalta a kialakult helyzettel járó nehézségeket. A közlemény szerint a mérkőzéseket mindenképpen lejátsszák, hogy az NB III-as tagságot megtartsák, és a bajnokság tisztaságát garantálják. Az utánpótlás-együttesek (az U14-es, az U15-ös, az U17-es és az U19-es csapatok) ezentúl is Ózdon készülnek a bajnoki mérkőzésekre Huszák Géza, Farkas Simon és Lipcsei Imre edzők irányításával.

Mindezek után már csak az a kérdés, hogy mi lesz az Ózdi Kohásszal...

A KELETI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Füzesgyarmati SK 11 9 2 23–11 +12 27
2. Debreceni EAC 11 7 2 2 25–12 +13 23
3. Ceglédi VSE 11 7 2 2 20–16 +4 23
4. Jászberényi FC 11 6 4 1 24–13 +11 22
5. Tiszaújváros 11 6 2 3 21–13 +8 20
6. ESMTK 11 4 5 2 18–12 +6 17
7. Balassagyarmat 11 4 4 3 19–17 +2 16
8. Sényő FC 11 3 6 2 21–18 +3 15
9. Debreceni VSC II 11 3 3 5 20–22 –2 12
10. Gyöngyösi AK 11 3 3 5 16–22 –6 12
11. FC Hatvan 11 3 1 7 15–22 –7 10
12. Eger SE 11 3 1 7 11–22 –11 10
13. Putnok FC 11 2 4 5 13–15 –2 10
14. Tállya KSE 11 2 3 6 11–15 –4 9
15. Diósgyőri VTK II 11 1 2 8 8–27 –19 5
16. Ózdi Kohász SC* 11 8 3 8–16 –8 0
*az Ózdtól tizenkét pontot levontak

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik