NB II, osztályozók: kikapott és kiesett a Sopron és a Szeged

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.15. 18:55
null
A szegediek elbúcsúztak az NB II-től (Fotó: <a href="http://www.delmagyar.hu/" target="_blank"><strong>delmagyar.hu</strong></a>)
Szombaton bonyolították le az NB II-es tagságért az osztályozók visszavágóit, amelyen a nap legnagyobb meglepetését a Soproni VSE és a Szeged 2011 szolgáltatta, előbbi hazai pályán kikapott a Dunaújváros Pálhalmától, utóbbi a Kisvárdától, így úgy tűnik, jövőre csak harmadosztályú csapata lesz a két városnak.

Sokáig emlékezetes nap marad a mai az NB II-es labdarúgás történetében, ugyanis több helyszínen is óriási feszültséget és elképesztő eseményeket hoztak az NB II-es osztályozók visszavágói.

A Sopron – a dunaújvárosi 1–1 után – hazai pályán képtelen volt olyan eredményt elérni a biztosan feljutó és nyugodtan játszó Dunaújváros Pálhalma ellen, amely által NB II-es tagságát megtarthatta volna. A vendégek a 32. percben szerezték meg a vezetést Sitku Illés góljával, és bár a soproniak ezután elkeseredetten rohamoztak, kevés helyzetüket elhibázták. Sőt, Sitku a 67. percben akár kétgólosra növelhette volna a vendég előnyt. A 77. percben Baranyai Norbert második sárga lapja után megkapta a pirosat is, míg a 88. percben Fazakas Géza jutott a kiállítás sorsára könyöklés következtében. A Soproni VSE lélektelen játékának „köszönhetően” két éven belül másodszor esik ki a másodosztályból, így az NB II-es tagság ügyében a klub ismét csak az MLSZ Versenybizottsága döntésében bízhat.

A soproninál még elképesztőbb jelenetek zajlottak le Szegeden, ahol a Kisvárda már a 8. percben vezetést szerzett Miskolczi László révén. Kisvártatva Tóth Imre utánrúgása miatt emberhátrányba került a Szeged, sőt, a 25. percben Ulvicki könyöklése után kilenc emberre fogyatkozott a hazai együttes. Ezt a hazai tréner, Gálhidi György is nehezen viselte; reklamálás miatt a játékvezető elküldte a kispadról. A vérmes szegedi szurkolóknál ekkor telt be a pohár, és a pályán próbáltak elégtételt venni a „játékvezető okozta” sérelmeken. Kisebb közjáték után a találkozó folytatódott, sőt a hazaiak megpróbálták a lehetetlent – egyenlíteni mínusz két emberrel. A 64. percben Bekim Kapic öngólja után azonban minden remény elszállt, a hazai kemény mag pedig ismét „látogatást” tett a pályán. Ekkor úgy tűnt, Németh Ádám játékvezető lefújja a mérkőzést, de miután az egyenruhások rendet tettek, lepereghettek a hátralévő percek – az ekkor megszületett harmadik kisvárdai gól az utolsó szöget jelentette a Szeged koporsójában.

Határozottan kezdett a mínusz háromról induló Soroksár Cegléden, és két gyors találattal izgalmassá is tette a párharcot. Utána a Cegléd rendezte sorait, és kapuja elé szorította a fővárosiakat, akik szabálytalanságokkal próbálták tördelni a játékot. Az idő azonban a ceglédieknek dolgozott, akik az első félidő végén sokadik lehetőségüket kihasználták, a szünet után pedig a mezőny egyik legjobbja, Tarczy Pál sem menthette meg a vendégeket a vereségtől.

A Szolnok az egy héttel ezelőtti soványka, 1–0-s győzelme után gólfesztivált rendezett a Felsőtárkány ellen. A Tisza-partiak úgy lőttek tíz gólt, hogy amennyiben nem véd jól Illyés Dániel, még súlyosabb vereségbe is belefuthatott volna a vendégcsapat.

Hiába fogadkozott, csak az első tatabányai gólig játszott jól a Budaörs, Móri Tamás találata pedig végleg lerendezte a továbbjutás kérdését. A gól után végig mezőnyfölényben futballozott a Tatabánya, így végül kényelmesen harcolta ki jövő évi NB II-es tagságát. A hajrában Sánta Attila büntetőből szerzett gólja csak szépségtapaszt jelenthetett a hazaiak számára.

Ünnepi hangulatban fogadta a továbbjutás kérdését már a első mérkőzésen elrendező Szigetszentmiklós a Dorogot, és Zoran Kuntics együttese az első félidőben Takács Tamás közeli lövésével vezetést is szerzett. A dorogiak azonban nem adták fel és szívósan játszva kiharcolták a megérdemelt döntetlent.

A nyártól induló, egycsoportos, 16 csapatos NB II mezőnye tehát kezd összeállni: Siófok FC (NB I 15. helyezett), Vasas (NB II, Kelet, 2.), Békéscsaba (NB II, Kelet, 3.), Balmazújváros (NB II, Kelet, 4.), Nyíregyháza Spartacus (NB II, Kelet, 5.), Szolnoki MÁV (NB II, Kelet, 6. – osztályozóval), Ceglédi VSE (NB II, Kelet, 9. – osztályozóval), Kozármisleny (NB II, Nyugat, 2.), Gyirmót FC Győr (NB II, Nyugat, 3.), Zalaegerszegi TE FC (NB II, Nyugat, 4.), FC Ajka (NB II, Nyugat, 5.), Duna FC Tatabánya (NB II, Nyugat, 6. – osztályozóval), Szigetszentmiklósi TK (NB II, Nyugat, 7. – osztályozóval), Dunaújváros PASE (NB III, Dráva, 1. – osztályozóval), Várda SE (NB III, Tisza, 1. – osztályozóval)

De melyik lesz a 16. NB II-es csapat?

Nem egyszerű a helyzet. Mint ismert, a másodosztályú licenc nélküli Egri FC megüresedett NB II-es helyét be kell tölteni. Az MLSZ feltöltési szabályzata szerint első lépésként „a legjobb százalékos eredménnyel végző, osztályozón vesztes NB III-as csapattal” töltik fel az egycsoportos másodosztályt.

Az osztályozón vesztes négy NB III-as csapat (Budaörs, Dorog, Felsőtárkány, Soroksár) közül a Dorog százalékos eredménye a legjobb, de a Dorog nem kapott NB II-es licencet, így a dorogi csapat nem jöhet szóba a feltöltésnél.

A Dorog után a Felsőtárkány százalékos eredménye a legjobb az NB III-asok közül (mindössze néhány ezreddel jobb, mint a Budaörsé), ám a feltöltési szabályzat második pontja szerint „a legjobb százalékos eredménnyel végző, osztályozón vesztes NB II-es csapat” a következő kedvezményezett.

Ha ezt vesszük figyelembe, akkor az osztályozón vesztes két NB II-es csapat, a Szeged 2011 és a Soproni VSE eredményét kell összevetni. A Sopron 46, a Szeged 42 pontot szerzett a bajnokságban (ugyanannyi, 30 mérkőzésen), az osztályozón mind a két együttes egy-egy pontot gyűjtött – a Soproni VSE százalékos teljesítménye jobb, mint a Szegedé, így a két NB II-es gárda közül az SVSE a kedvezményezett.

Az MLSZ versenybizottsága hétfőn dönt, ha minden igaz, a Felsőtárkány és a Soproni VSE között.

OSZTÁLYOZÓK AZ NB II-ÉRT, VISSZAVÁGÓK

SZOLNOKI MÁV–FELSŐTÁRKÁNY SC 10–1 (30)
Szolnok, Tiszaligeti Stadion, 800 néző. Vezette: Oláh G. (Kispál, Kormányos II. G. )
SZOLNOK: Pokorni Vári, Balogh P., Mile, Fritz Sipeki (Antal, 70.), Grúz (Lengyel B., 54.) Bohner, Busai A., Rokszin B. Tóth (Szepessy, 70.). Vezetőedző: Kis Károly
FELSŐTÁRKÁNY: Illyés Vágó, Nagy Cs., Elek, Szűcs Á. Kaszás Busai B., Balogh D., Romhányi, Kovács Sz. (Dér, 66.) – Baji (Sápi, 76., Dorogi, 83.). Vezetőedző: Vígh Ferenc
Gólszerző: Rokszin (1–0) a 28., Bohner (2–0) a 29., Vári (11-esből, 3–0) a 43., Busai A. (4–0) 63., Mile (11-esből, 5–0) a 66., Balogh P. (6–0) a 71., Balogh P. (7–0) a 75., Rokszin (8–0) a 80., Vágó (8–1) a 84., Bohner (9–1) a 87., Antal (10–1) a 89. percben
MESTERMÉRLEG
Kis Károly: – Esélyeshez méltó játékkal tettük fel a pontot az i-re, nagyszerű tavaszi teljesítményünk után magabiztosan harcoltuk ki a bennmaradást. Úgy érzem, látványos, gólra törő játékunkkal kiszolgáltuk nagyszerű közönségünket.
Vígh Ferenc: – Nem az eredmény mondatja velem, hiszen a Szolnok jobb csapat, mint a mienk, de véleményem szerint egy bajnoknak nem illik osztályozót játszani. Sajnos elfogytunk és elfáradtunk a hajrára, az egész tavaszt tizenkét-tizenhárom játékossal futballoztuk végig, s ez felőrölte a csapatot.
NB II-es maradt:
a Szolnoki MÁV kettős győzelemmel, 11–1-es összesítéssel

SOPRONI VSE–DUNAÚJVÁROS PASE 0–1 (0–1)
Sopron, 4000 néző. Vezette: Andó-Szabó (Bozó, Szalai D.)
SOPRON: Ilizi – Bognár Zs., Baranyai N., Seper, Balázs R. (a szünetben), Mészáros M. – Fazekas – Fazakas, Horváth A. (Laczkovich, 60.) Varga G. – Szabó L. (Balla Á., 75.), Bali. Vezetőedző: Bücs Zsolt
DUNAÚJVÁROS: Milinte – Villám, Beleuc, Farkas V., Csehi T. – Lázár Zs., Szalai T., Böőr (Kocsis G., 87.) – Sitku (Soron, 90.), Godslove, Ato (Perovics, 60.). Szakmai igazgató: Dobos Barna
Gólszerző: Sitku (0–1) a 32. percben
Kiállítva: Baranyai N. (második sárga lap után) a 80., Fazakas (második sárga lap után) a 90. percben
MESTERMÉRLEG
Bücs Zsolt:
– Itt is jobban futballoztak az újvárosiak. Szégyellem magam, sajnos a bajnokság végére elfogytunk. Hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudom…
Dobos Barna: – Fölényben játszottunk, akár nagyobb különbséggel is győzhettünk volna.
NB II-es lett:
a Dunaújváros PASE 2–1-es összesítéssel

CEGLÉDI VSE–SOROKSÁR SC 3–2 (1–2)
Cegléd, 700 néző. Vezette: Radványi (Varga Zs., Márkus)
CEGLÉD: Miski – Robson, Miklósvári, Makrai, Farkas I. – Kenderes, Koncz Zs. – Rebrik (Medgyesi, 71.), Balog M. (Kiss T., 58.), Markó – Kormos (Nagy L., 84.). Vezetőedző: Ványi Zsolt
SOROKSÁR: Tarczy – Vass Zs., Pandur P., Urbán P., Tóbiás – Lannert – Kincses P., Lisztes (Mészáros A., 72.), Csepregi (Kiss K., 67.) – Márkus, Bölcsföldi (Pölöskei P., a szünetben). Vezetőedző: Varga Attila
Gólszerző: Urbán P. (0–1) a 4., Márkus (0–2) a 8., Balog M. (1–2) a 43., Kormos (2–2) a 61., Kiss T. (3–2) a 82. percben
Kiállítva: Vass Zs. (második sárga lap után) a 66. percben
MESTERMÉRLEG
Ványi Zsolt:
– Azt kértem, ne feszítsük tovább a húrt, mint azt a bajnokság során többször is tettük. Ettől függetlenül ezt a mérkőzést is sikerült izgalmassá tennünk.
Varga Attila: – Amit az első félidőben nyújtott a csapat, az ember feletti volt, nem véletlenül vezettünk két góllal is. A kiállítás után már nem volt esélyünk a bravúrra.
NB II-es maradt:
a Ceglédi VSE kettős győzelemmel, 6–2-es összesítéssel

SZEGED 2011–VÁRDA SE 0–3 (0–1)
Szeged, 3000
néző. Vezette: Németh Á. (Viszokai, Farkas B.)
SZEGED: Belecsan – Tóth I., Petrók, B. Kapic (Borbély, 64.), Farkas M. – Kis R., Ulviczki, Sz. Markovics, Farkas Z. (Geiger, 59.) – Timm (Kéri T., 26.), Varga B. Vezetőedző: Gálhidi György
VÁRDA: Petranics – Lakatos I., Hegedűs T., Oláh D., Tóth Gy. – Kornutyak – Farkas M. (Koi, 87.), Iván A., Fodor A. (Spekker, 87.), Miskolczi (Bagin, 68.) – Soós T. Vezetőedző: Révész Attila
Gólszerző: Miskolczi (0–1) a 8., B. Kapic (öngól, 0–2) a 61., Soós T. (0–3) a 82. percben
Kiállítva: Tóth I. (megrúgta Iván Attilát) a 15., Ulviczki (könyöklésért) a 23. percben
MESTERMÉRLEG
Gálhidi György:
– Amit a pályán néhányan elkövettek, gyalázat. Tönkretették egy fél év munkáját és Szeged labdarúgását.
Révész Attila: – Nem mindennapi mérkőzést játszottunk, amelyen jobban kezeltük a nyomást. Vezető gólunk után a hazaiak buta szabálytalanságokkal könnyítették meg dolgunkat.
NB II-es lett:
a Várda SE, 4–1-es összesítéssel

SZIGETSZENTMIKLÓSI TK–DOROGI FC 1–1 (1–0)
Szigetszentmiklós, 500
néző. Vezette: Varga L. (Kelemen A., Varga G.)
SZTK: Szabó K. – Milos, Kornis, Ducic – Barna, Kvekveskiri – Khous, Beszterczei (Cziráki, 58.), Zsivóczky N. (Urbán G. 64.), Kollega (Fekete Á., 76.) – Takács T. Vezetőedző: Zoran Kuntics
DOROG: Frank T. – Fürjes Á., Kinyik (Bakos B., 19.), Máj G., Lajer – Mészáros Á., Ambrus T. (Janetka 70.), Tóth Z. – Sándor P. (Papes, 61.) Skita, Sebestyén. Vezetőedző: Miskei Attila
Gólszerző: Takács T. (1–0) a 14., Tóth Z. (1–1) az 56. percben
MESTERMÉRLEG
Zoran Kuntics:
– Örülök a bent maradásnak, a dorogiak mutatott teljesítményét pedig elismerem.
Miskei Attila: – Szinte egyedülálló, hogy a bajnoknak osztályozót kell játszania. A mai napon visszaállítottuk becsületünket, úgy gondolom, egyenlő felek voltunk ezen a mérkőzésen a Szigetszentmiklósnak.
NB II-es maradt:
a Szigetszentmiklósi TK 7–1-es összesítéssel

BUDAÖRSI SC–FC TATABÁNYA 1–3 (0–1)
Budaörs, 500
néző. Vezette: Szabó Zs. (Medovarszki, Buzás)
BUDAÖRS: Németh V. – Pleván, Lőrincz (Sajbán, 52.), Márton, Rajnay – Csobánki – Balogh B. (Brkic, 65.), Lattenstein, Papp G., (Herczeg L., a szünetben), Sánta A. – Tüske. Vezetőedző: Bekő Balázs
TATABÁNYA: Dombai A. – Almási, Hegedűs N., Böjte (Tóth G., 8.), Törtei – Oláh G., Huszák – Móri, Kis Sz., (Skriba, 60.), Ferkó Cs. – Weitner (Wágner, 86.). Vezetőedző: P. Nagy László
Gólszerző: Móri (0–1) a 31., Weitner (0–2) a 48., Weitner (0–3) a 85., Sánta (11-esből, 1–3) a 88. percben
Kiállítva: Oláh G. (második sárga lap után) a 87. percben
MESTERMÉRLEG
Bekő Balázs:
– A mérkőzés előtt reméltem, hogy van esélyünk a párharc megnyerésére, de sajnos nem a hitet, sem a futballt nem éreztem ma a csapatomban. Nem késztettük komoly erőbedobásra a Tatabányát.
P. Nagy László: – Nagyon jó csapat ellen nyertünk, a Budaörs már Tatabányán is megnehezítette a dolgunkat.
NB II-es maradt:
az FC Tatabánya kettős győzelemmel, 7–3-as összesítéssel

 

 

OSZTÁLYOZÓK AZ NB III-ÉRT, VISSZAVÁGÓK
Veresegyház VSK (Pest 1.)–Rákosmente KSK (Mátra 5.) 3–1 (Bogdán 6., Kovács B. 20., Bánhalmi 94., ill. Mohácsi 52.)
Összesítésben:
5–4, a Veresegyház javára

Létavértes (Tisza 5.)–Tiszafüredi VSE (Jász-Nagykun-Szolnok 1.) 14–0 (Kertész 4., 13., 75., Kelemen 31., 44., Király 34., 52., Burics 43., Hajdu 58., Nagy T. 67., Kinyik 74., Albert 82., Gömze 84., Suskó 89.)
Összesítésben:
17–0, a Létavértes javára

Cigánd SE (Tisza 4.)–Tápé ESK (Csongrád 1.) 2–0 (Roszel 59., Vicickó 90.)
Összesítésben:
5–0, a Cigánd javára

FC Tiszaújváros (Tisza 3.)–Szikszó-Tomor-Lak (Borsod 1.) 9–2 (Kovács P. 21., 59., 61., 86., Molnár 31., 81., Dávid 39., 55., Zádori 71., ill. Borsos 2., Komjáti 25.)
Összesítésben:
13–4, a Tiszaújváros javára

Dunaharaszti MTK (Alföld 4.)–Markaz FC (Heves 1.) 5–0 (Dobesch 4., Mészáros D. 47., 62., Wágner 51., Dallos 81.)
Összesítésben:
7–2, a Dunaharaszti MTK javára

SE Kemecse (Szabolcs-Szatmár-Bereg 1.)–Tököl VSK (Alföld 5.) 0–2
(Radnics 47., Paluska 51.)
Összesítésben:
3–0, a Tököl javára

MTK II (Mátra 4.)–Kiskunfélegyházi TK (Bács-Kiskun 1.) 9–0
(Huller 11., 32., Gera 41., Batizi 43., 50., 66., 81., Asztalos 54., Baki 65.)
Összesítésben:
19–0, az MTK II javára

Úrkút SK (Veszprém 1.)–Jászapáti VSE (Duna 5.) 2–4 (Korpos 42., 87., ill Kovács M. 34., Kotula 46., Csőke 49., 72.)
Összesítésben:
9–4, a Jászapáti javára

Kőszegi SK (Vas 1.)–Nagyatád FC (Dráva 3.) 0–5 (Nikolics 13., 56., 58., Bezdi 61. – öngól, Csongár 86.)
Összesítésben:
7–0, a Nagyatád javára

Szentlőrinc SE (Dráva 4.)–Pécsvárad Spartacus SK (Baranya 1.) 1–0
Összesítésben:
4–2, a Pécsvárad javára

Diósdi TC (Duna 3.)–Ikarus BSE (Budapest 1.) 10–0 (Mojzer 3., 18., 60., 83., 85., Hegybányai 34., Fekete 50., Fletih 74., 90., Flórián 79.)
Összesítésben:
16–2, a Diósd javára

NKSE Balatonszárszó (Somogy 1.)–Balatonfüredi FC (Bakony 4.) 0–4 (Babics 60., Krén 71., Benedek 85., Boromissza 89.)
Összesítésben:
10–0, a Balatonfüred javára

PMFC-Matias II (Dráva 5.)–Velence (Fejér 1.) 0–2 (Pál 8., Kovács N. 59.)
Összesítésben:
3–3, NB III-as a PMFC-Matias, idegenben szerzett több góllal

HG Logistic Győrszemere (Győr-Moson-Sopron 1.)–Videoton FC II (Duna 4.) 2–2 (Nyári 19., 33., ill. Molnár 18., 24.)
Összesítésben:
6–3, a Videoton II javára

Zalaszentgróti VFC (Zala 1.)–Újbuda FC (Bakony 5.) 0–2 (Kun 63., Kovács D. 83.)
Összesítésben:
4–1, az Újbuda javára

Mosonmagyaróvár (Bakony 3.)–Majosi SE (Tolna 1.) 2–2 (Kovács Zs. 18., Schmatovich 90., ill. Tálas 13., 43.)
Összesítésben:
3–3, NB III-as a Majosi SE, idegenben szerzett több góllal

Várfürdő-Gyulai Termál FC (Alföld 3.)–Méhkeréki SE (Békés 1.) 7–0 (Laurinyecz 10., 37., Cigan 35., 43., 78., Kovács T. 46., Kondoros 88.)
Összesítésben:
9–0, a Várfürdő javára

Körmendi FC (Bakony 6., legjobb hatodik)–Ebes KKSE (Hajdú-Bihar 1.) 0–3
(Bácsi 53., Töth L. 57., 71.)
Összesítésben:
4–1, a Ebes javára

Kecskéd KSK (Komárom-Esztergom 1.)–Maglódi TC (Mátra 6., második legjobb hatodik) 2–2
Összesítésben: 10–2, a Maglód javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik