NB II: Csank a pillanatnyi elmezavarról és a kihívásokról

Vágólapra másolva!
2015.06.11. 09:49
Csank János szerint az NB I-ből az NB III-ba visszasorolt csapatok helyzetét valamelyest enyhíti az MLSZ új bajnoki kiírása, amelynek köszönhetően egy éven belül visszakerülhetnek a másodosztályba, amelyben aztán nagyon kemény 2016–2017-es idény vár a csapatokra. Így új együttesére, a Zalaegerszegre is, amely miatt azért hagyta el a Vácot, mert középtávon ott lát esélyt az NB I-be jutásra.

„Lehet, hogy pillanatnyi elmezavar is kellett ahhoz, hogy Vácra szerződjek, de csodálatos két évet töltöttem el ott, úgymond láttam a labdarúgást alulnézetből – mondta Csank János a DIGI Sport Reggeli Start műsorában. – A légkört kellett úgy alakítani, hogy profinak érezzék magukat a játékosok, a feltételek megvoltak, felfelé lógtunk ki az NB III-ból. Sokat köszönhettünk az angol tulajdonosnak, mert ha nincsenek ilyen körülmények, sok játékos magasabb osztályba szerződött volna.” Csank János a DIGI Sport Reggeli Start műsorában. – A légkört kellett úgy alakítani, hogy profinak érezzék magukat a játékosok, a feltételek megvoltak, felfelé lógtunk ki az NB III-ból. Sokat köszönhettünk az angol tulajdonosnak, mert ha nincsenek ilyen körülmények, sok játékos magasabb osztályba szerződött volna.”

Csank János feljuttatta a Vácot az NB II-be, de ezt követően a szintén NB II-es Zalaegerszeghez szerződött, amelynél 2008 és 2011 között szintén volt már vezetőedző. Csank kiemelte, eddig háromszor juttatott fel csapatot az NB II-ből az élvonalba, a ZTE lehet a negyedik.

„Hogy miért váltok? Ez nagyon összetett kérdés, három éven át voltam Zalaegerszegen, más a légkör, több a néző, nagyobb a vágy az NB I iránt, a város is többet tud segíteni, mint Vácon – mondta Csank. – Vácon nem reális a feljutás, sőt, a tizenhat csapatos bajnokságban a biztos bennmaradás a cél, ami kemény kihívás lett volna. Zalaegerszegen is lesz kihívás. Ha egyből fel akar kerülni, nem megyek oda. Azért vállaltam el, mert elfogadják, hogy több évig tart a munka, de középtávon a feljutás a cél.”

Csank János szerint a Váchoz hasonló helyzetbe kerülő, az NB I-ből az NB III-ba „visszasorolt” klubok számára könnyebb lesz az újraépítkezés, mint a Duna-parti csapatnak volt.

„A bajnokságot úgy szervezték, hogy gyorsan talpra állhassanak az NB I-ből kikerülő klubok, hiszen az NB III-ból az első évben két-két csapat juthat fel minden csoportból. Igaz, az új NB II utána nagyon kemény lesz. Edzői szempontból a legfontosabb feladat, hogy most lesz egy olyan év, amely alatt el kell hitetni a kerettel, hogy van értelme a munkának – folytatta Csank János. – Ilyenkor sajátos technikát kell alkalmazni a figyelem megtartása érdekében. Volt, hogy én is mesterséges feszültséget keltettem, amit meg kellett csinálni, mert a sok győzelemtől elkényelmesedtek, elvesztették a fókuszt a játékosok.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik