FÜZESI BÁLINT, CSERHÁTI ANDRÁS 2020.07.30 09:33 Frissítve: 2020.07.30 16:13

NB II: a szakértők szerint a DVSC és a Vasas a favorit

A szombaton kezdődő bajnoki küzdelmeket felvezető sorozatunk negyedik részében olyan szakvezetőket kérdeztünk az esélyekről, akik korábban jelentős tapasztalatot gyűjtöttek a labdarúgó NB II-ben.

A győriek és a siófokiak is minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ne a Loki és a Vasas diadalmenetét hozza a bajnokság (Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld)

 

Kétségtelen, egyelőre felettébb nehéz elképzelni, hogy ne a Debreceni VSC és a Vasas harcoljon az első helyért a szombaton rajtoló NB II-ben. Kíváncsiak voltunk, hogy néhány, korábban a második ligában is dolgozó szakember miként vélekedik az esélyekről.

„Persze, mindenki a Vasast és a Debrecent tartja favoritnak, de egyértelmű esélyes sosincs – mondta lapunknak Várhidi Péter, korábbi szövetségi kapitány, aki a másod­osztályban legutóbb Mosonmagyaróváron dolgozott. –  Ne feledjük, az NB II teljesen más, mint az élvonal, egy osztállyal lejjebb sokkal kevesebb a futball, sokkal inkább a harc domborodik ki. Kiszámíthatatlan az NB II, a legtöbb együttes nem irányítja a meccset, inkább kontrákra rendezkedik be. Ívelésekből nincs hiány, így próbálják átjátszani a pályát, nem úgy, hogy járatják a labdát. A játékoskeret alapján a Loki és a Vasas a legfőbb esélyes, a legtöbb mérkőzést kézben is tartják majd, s illene a meccsek legalább nyolcvan százalékán nyerniük. Az átjárás sajnos nagyon nehéz a két osztály között, kevés futballista jut el az NB I-ig, de ha sikerül is egy-kettőnek, nem ragadnak meg, nem tudnak meghatározó szerepet betölteni.”

Csank János egyetért Várhidi Péterrel abban, hogy a DVSC és a Vasas az esélyes.

EMELKEDŐ NÉZETTSÉG

A másodosztályban több tradicionális klub indul a 2020–2021-es idényben, a Debrecen és a Vasas mellett a Békéscsaba, az ETO FC Győr, a Nyíregyháza, a Pécsi MFC és a Szombathelyi Haladás is ebbe körbe sorolható.

„Lehet, a másodosztály nézettségének éppen az tesz jót, hogy ennyi nagy hagyománnyal büszkélkedő együttes találkozik egymással – mondta lapunknak Szabados Gábor sportközgazdász. – Jó néhány mérkőzésen magasabb nézőszám várható, mint az élvonalban, de összességében aligha lesz magasabb átlagnézőszám az NB II-ben. Kezdetben lesznek kiugróan látogatott meccsek, de harmincnyolc forduló rettentően sok, s ha a két legesélyesebb klub, a Debrecen és a Vasas korán elrendezi a feljutást, csökkenhet az érdeklődés. Persze minden a pályán dől el, a feljutás és a kiesés is, annak ellenére, hogy a magyar futball jelenlegi fura modellje piaci finanszírozás helyett kapcsolati tőkére épül.”

A sportközgazdász szerint a 12 csapatos élvonal húzza magával az erős másodosztályt, ez a színvonalnak nyilván nem tesz rosszat.

„A két klub játékosainak kell annyira igényesnek lenniük magukkal szemben, hogy nem lehet más elfogadható nekik, kizárólag a feljutás  – mondta lapunknak Csank János, korábbi szövetségi kapitány, aki a másodosztályban legutóbb Zalaegerszegen dolgozott. – Kétségtelen, az NB II-ben nem a futball áll a középpontban, mint inkább a küzdelem, biztos vagyok benne, sok éles csörtét láthatunk majd. Kíváncsi vagyok a csapatokra, az lenne az ideális, ha nem dőlne el a feljutás mondjuk tizenöt forduló után, az lenne jó, ha a végsőkig kitartana a harc. Érdekel, mire lehet képes a Haladás és a kieső Kaposvár, ezek a csapatok veszélyesek lehetnek, beleszólhatnak a feljutásért folytatott küzdelembe. Sajnos ebben az osztályban is látszik, hogy a gyerekekből korán kiölik a kreativitást, kevés az olyan játékos, aki kitűnik. Direkt nem szoktam megnézni az összeállításokat, ki kicsoda, inkább megjegyzem a mezszámot, kinek a játéka tetszett, s a végén megnézem, hogy hívják az illetőt. Érdeklődve várom az NB II-es meccseket, biztosan feltűnök majd néhány helyszínen.”

Dajka László edzői pályája során több NB II-es csapatnál is eredményesen dolgozott. Legnagyobb másodosztályú sikere, hogy 2001-ben a BKV Előrével megnyerte az NB I B Keleti csoportját (igaz, az NB I-es szereplést végül nem vállalta a klub)- Legutóbb 2017 tavaszán a középmezőnyben végzett szülővárosa, a Nyíregyháza együttesével.

„Az erősítéseket figyelembe véve biztos vagyok benne, hogy a Vasas és a DVSC a legnagyobb esélyes a feljutásra – mondta Dajka László, aki jelenleg a Honvédnál edző és szakmai koordinátor. –  Azonban végig összeszedetten kell futballozniuk, hogy elérjék a céljukat. Az NB II évek óta kiegyensúlyozott bajnokság, amelyben semelyik pályán nem lehet biztosra menni – még akkor sem, ha egy adott együttes játékosállománya jelentősen jobb, mint a többieké. Mivel sok jó futballista játszik az NB II-ben, nem zárom ki, hogy lesznek, akik meglepetést szereznek. Úgy vélem, előbb-utóbb szétszakad a mezőny, csak néhány csapat lesz az élmezőnyben, lesz egy stabil középmezőny és egy hátsó régió. Edzői oldalról nézve a mostani NB II-ben felkészült, többségében jó nevű trénerek dolgoznak, ezért döntő lesz a rendelkezésükre álló játékosállomány erőssége. Örömteli, hogy az utóbbi években a másodosztályban is sok klub stabilizálódott anyagilag, és a körülmények is sokat javultak.”

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ

Augusztus 1. (szombat)

20.00:
Kaposvári Rákóczi FC–Nyíregyháza Spartacus (Tv: M4 Sport)
Augusztus 2. (vasárnap)

17.30:
Soroksár–Debreceni EAC
17.45:
Debreceni VSC–Budaörs (Tv: M4 Sport)
19.00:
Pécsi MFC–Dorogi FC
19.00:
FC Ajka–ETO FC Győr
19.00:
Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Békéscsaba 1912 Előre
19.00:
Gyirmót FC Győr–Aqvital FC Csákvár
19.00:
Szolnoki MÁV FC–Szentlőrinc
19.00:
BFC Siófok–Szombathelyi Haladás
20.00:
Vasas FC–Kazincbarcika SC (Tv: M4 Sport)  

Tekintse át táblázatainkat csapatonkénti bontásban!

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ FC AJKÁNÁL
Érkezők: Deczki Máté (Veszprém – kölcsönből vissza), Irimiás Gergő (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Rétyi Róbert (Vasas FC – kölcsönbe), Tóth Péter (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Zvara Levente (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Zsolnai Richárd (Diósgyőri VTK – kölcsönbe)
Távozók: Horváth Péter (?), Illés Dávid (MTE 1904), Köles János (szlovákiai, ?), Markó Róbert (?), Pavlitzky Balázs (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BÉKÉSCSABÁNÁL
Érkezők: Bidzilya Anton (ukrajnai, MTK – kölcsön után ismét kölcsönbe), Bora György (BFC Siófok), Hodonicki Márk (Békéscsaba II), Kitl Miklós (Dorog), Paudits Patrik (Dorog)
Távozók: Burai Erik (DVSC II kölcsönből vissza), Dávid Zoltán Gergő (Kazincbarcika), Faragó Tomás (szlovákiai, ?), Gréczi Márton (Szeged-Csanád), Ilyés Tamás (Körösladány – kölcsönbe), Lustyik Levente (MTK Budapest kölcsönből vissza), Mácsai László (Körösladány), Polényi Gábor (?), Zahorán Balázs (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAÖRSNÉL
Érkezők: Horváth Roland (Budafok), Petneházi Márk (III. Kerület), Petró Balázs (Sárvár), Kovács Péter (Debreceni VSC – kölcsön után végleg), Sajbán Miklós (Mezőkövesd – kölcsön után végleg)
Távozók: Bakos Szabolcs (III. Kerületi TVE), Fehér-Kaplár Zsombor (Biatorbágy – kölcsönbe), Forgács András (?), Medgyes Sinan (Budafoki MTE), Molnár Bence (Érd – kölcsönbe), Ódé Norbert (Vác FC), Stieber András (Újpest), Tóth Keve (BVSC – kölcsönbe)


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A CSÁKVÁRNÁL
*
Érkezők: Koch Attila (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), László Noel (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), Magyar Zsolt (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), Nándori Botond (Puskás Akadémia – kölcsönbe), Papp Milán (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), Marko Vukaszovics (montenegrói-magyar, szabadon igazolhatóként – legutóbb ETO FC Győr), Zelizi Patrik (Bicske)
Távozók
: Galambos Ádám (Nyíregyháza), Hermány Bence (?), Kiprich Dávid (?), Pratsler Benjamin (?), Sipos Zoltán (?), Szabó Norman (Balassagyarmat)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI EAC-NÁL
Érkezők: Acsádi Bence (DVSC), Belényesi Csaba (DVSC), Székely Dávid (Füzesgyarmat), Takács Péter (Dorog)
Távozók: Krajcsó Krisztián (Körösladány)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Bévárdi Zsombor (Kaposvári Rákóczi – kölcsönből vissza), Korhut Mihály (Arisz Szaloniki, görög – szabadon igazolhatóként), Pintér Ádám (Kaposvári Rákóczi – kölcsönből vissza), Poór Patrik (Paks, szabadon igazolhatóként), Sós Bence (Puskás Akadémia), Tischler Patrik (Kisvárda), Varga József (Puskás Akadémia), Zöldesi Illés (Kisvárda – kölcsönbe)
Távozók: Barna Szabolcs (MTK Budapest), Babatunde Adeniji (nigériai, ?), Belényesi Csaba (DEAC), Haruna Garba (nigériai, ?), Jurij Habovda (ukrán, ?), Kovács Péter (Budaörs – kölcsön után végleg), Luka Milunovics (szerb, ?), Nikola Trujics (szerb, Lárisza – Görögország), Nagy Sándor (Bp. Honvéd)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DOROGNÁL
Érkezők: Beliczky Gergő (Siófok), Fürjes Ádám (Taksony – kölcsönből vissza), Kovács Máté (MTK, kölcsönbe), Szerencsi Miklós (MTK, kölcsönbe), Tóth Barnabás (Tiszakécske), Tulipán Ákos (Taksony), Zabari Dávid (Iváncsa), Zuigeber Ákos (MTK, kölcsönbe) 
Távozók: Borsos Vilmos (Paksi FC – kölcsönből vissza), Forró Gyula (ETO FC Győr), Földi Botond (Mezőkövesd – kölcsönből vissza), Kitl Miklós (Békéscsaba), Paudits Patrik (Békéscsaba), Sitku Illés (visszavonult), Takács Péter (Debreceni EAC)

 NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ETO FC GYŐRNÉL
Érkezők: Forró Gyula (Dorog – szabadon igazolhatóként), Gundel-Takács Bence (Mol Fehérvár – kölcsönbe), Kerkez Milos, Ruisz Barnabás, Szabados Attila, Szabó Tamás, Sipőcz Bence (mindannyian Fehér Miklós Akadémia), Király Botond (Vasas), Lipták Zoltán (Gyirmót FC Győr), Májer Milán (Budapest Honvéd), Szuhodovszki Soma (MTK – kölcsönbe), Temesvári Attila (Budapest Honvéd – kölcsönbe), Vankó Imre (Szeged)
Távozók:
Nemanja Andrics (szerb-magyar, ?), Marius Charizopulos (szlovák-magyar, ?), Dobos Áron (Fortuna Sittard – Hollandia, kölcsönből vissza, onnan Szeged?), Gaál Bálint (?), Gengeliczki Gergő (Soroksár), Horváth Zoltán (Kisvárda), Horváth Tamás (?), Kun Bertalan (ZTE), Lovrencsics Balázs (Soroksár), Rengel Péter (?), Simon András (Haladás), Simon Ádám (Szeged-Csanád GA), Tömösvári Bálint (Bp. Honvéd – kölcsönből vissza, onnan BFC Siófok, kölcsönbe)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYIRMÓT FC GYŐRNÉL
Érkezők: Hajdú Ádám (Vasas), Herjeczki Kristóf (Bp. Honvéd – kölcsön után végleg), Juhász Zsombor (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Major Martin (Mol Fehérvár II, kölcsönbe), Szatmári István (MTK Budapest), Szegi Vince (Mosonmagyaróvár – kölcsönből vissza), Réti Patrik (BFC Siófok)
Távozók: Lipták Zoltán (ETO FC Győr), Koltai Tamás (befejezte pályafutását), Májer Milán (Bp. Honvéd – kölcsönből vissza), Sandal Dominik (szlovákiai, Lipót), Szabó Lukas (szlovákiai, ?), Tóth Bence (?), Varga Péter (szlovákiai, ?), Villám Balázs (?)

 NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Csilus Tamás (BFC Siófok), Kovalovszki Máté (Lipót Pékség – kölcsönből vissza), Mocsi Attila (Mol Fehérvár FC), Simon András (ETO FC Győr)
Távozók: Balogh Ferenc (MTE 1904 – kölcsönbe), Bokor Bence (MTE 1904 – kölcsönbe), Gyurján Márton (ZTE), Jagodics Márk (Mezőkövesd), Tóth-Gábor Kristóf (Budapest Honvéd)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAPOSVÁRI RÁKÓCZINÁL
Érkezők: Földi Botond (Mezőkövesd, kölcsönbe), Szarka Ákos (szabadon igazolhatóként – legutóbb Szuvon FC, dél-koreai), Varjas László (Mezőkövesd, kölcsönbe), Varjas Zoltán (Mezőkövesd, kölcsönbe)
Távozók: Ádám Martin (Paks), Bévárdi Zsombor (Debreceni VSC – kölcsönből vissza), Farkas Aurél (Nyíregyháza Spartacus), Fodor Marcell (visszavonult), Hegedűs Dávid (Eger), Nagy Richárd (Paks), Antun Palic (horvát, ?), Pintér Ádám (Debreceni VSC – kölcsönből vissza), Igors Tarasovs (lett, ?), Dinko Trebotic (horvát, Dinamo Minszk – Fehéroroszország), Zsiga Ervin (CS Municipal Satu Mare – Románia), Andriy Yakimiv (ukrán, ?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAZINCBARCIKÁNÁL
Érkezők: Ádám Ferenc (Putnok – kölcsönből vissza), Dávid Zoltán Gergő (Békéscsaba), Lakatos Miklós (Putnok – kölcsönből vissza), Tóth László (Vasas FC – kölcsönből vissza)
Távozók: Fekete Ádám (?), Gábor Lukács (Jászberény), Géringer Tamás (Diósgyőri VTK – kölcsönből vissza), Harangozó Bence (Sopron)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Farkas Aurél (Kaposvári Rákóczi), Galambos Ádám (Csákvár), Jánvári Gábor (BFC Siófok), Kalocsai László (Mezőkövesd-Zsóry II), Kulcsár Hunor (Tiszaújváros – kölcsönből vissza), Motkó Benjamin (Tállya – kölcsönből vissza), Papucsek Barna (szabadon igazolhatóként, legutóbb Balmazújváros), Vasziljevics Nikola (Szeged-Csanád GA U19), Yasin Hamed (szudáni-magyar, szabadon igazolhatóként, legutóbb Sepsi OSK)
Távozók: Forgács Dávid (Paks, onnan Szentlőrinc, kölcsönbe), Pejovics Danilo (szerb-magyar, ?), Szekszárdi Tamás (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PÉCSI MFC-NÉL
Érkezők: Bartha László (Paksi FC), Óvári Zsolt (DVTK), Preklet Csaba (Tiszakécske), Króner Martin (Budafok), Batizi-Pócsi Balázs (Tiszakécske), Vukman Donát (MTK Budapest)
Távozók: Egyed Balázs (Sajóbábony), De Oliveira Ayrton (brazil, ?), Szabó Dominik (Kozármisleny)

 

 NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BFC SIÓFOKNÁL
Érkezők: Benke András (Hévíz – kölcsönből vissza), Csibra Dániel (Hévíz – kölcsönből vissza), Hutvágner Gergely (Sampdoria – Olaszország, kölcsön után végleg), Kecskés Tamás (Paksi FC), Lapos Máté (Bicske – kölcsönből vissza), Tömösvári Bálint (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Török Dávid (Bicske – kölcsönből vissza), Deutsch Bence (MTK Budapest – szabadon igazolhatóként)
Távozók: Beliczky Gergő (Dorog), Benke András (II. Kerület UFC), Bora György (Békéscsaba), Csilus Tamás (Haladás), Horváth Attila (Tiszakécske), Jánvári Gábor (Nyíregyháza Spartacus), Kővári Róbert (Paksi FC – kölcsönből vissza), Lorentz Márton (Paksi FC), Molnár Péter (?), Remili Mohamed (III. Kerületi TVE), Réti Patrik (Gyirmót FC Győr)


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SOROKSÁRNÁL*
Érkezők: Gengeliczki Gergő (ETO FC Győr), Kópis Róbert (Soroksár U19), Lovrencsics Balázs (ETO FC Győr), Magyari Szilárd (FK Csíkszereda/FK Miercurea Ciuc – Románia), Vida Kristóf (Ferencváros – kölcsönbe)
Távozók: Lőrinczy Attila (Budafoki MTE), Molnár Róbert (Szentlőrinc), Pál András (Tiszakécske), Völgyi Dániel (Nyköping – Svédország)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SZEGED-CSANÁD GA-NÁL
Érkezők:
Gréczi Márton (Békéscsaba), Orosz Márk Erik (Hódmezővásárhely – kölcsönből vissza), Ódor Máté (Szeged-Csanád GA U19), Simon Ádám (ETO FC Győr), Varga Bence (MTK Budapest)
Távozók: Alekszics Branimir (szerb-magyar, ?), Andorka Péter (befejezte pályafutását), Koszó Balázs (?), Kuti Krisztián (?), Kóródi Nándor (Debreceni VSC – kölcsönből vissza), Szántai Levente (befejezte pályafutását), Tóth Máté (Mezőkövesd – kölcsönből vissza), Vankó Imre (ETO FC Győr), Zvara Dávid (?)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SZENTLŐRINCNÉL
Érkezők: Dulló Martin (Vác), Forgács Dávid (Paks – kölcsönbe), Kapronczai Gergely (MTK – kölcsönbe), Kovács Dávid (Tiszakécske), Lehoczky Roland (MTK – kölcsönbe), Molnár Róbert (Soroksár), Nagy Barnabás (MTK – kölcsönbe), Sinkovits Dávid (Topolya), Sili Luka (III. Kerület – kölcsönbe), Törőcsik Péter (MTK – kölcsönbe)
Távozók: 

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SZOLNOKNÁL
Érkezők:
Bárdos Bence (Diósgyőri VTK – kölcsön után ismét kölcsönbe)
Távozók: Annus Árpád (Monor), Albert Ádám (Jászberény), Simon Attila (Taksony), Szabó Péter (?), Szabó Richárd (Füzesgyarmat)

 

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL
Érkezők: Bánfalvi Dániel (Kubala Akadémia), Kalmár Olivér (ETO FC Győr – kölcsön után végleg), Litauszki Róbert (Újpest FC), Pekár László (Mezőkövesd), Radó András (ZTE, szabadon igazolhatóként), Silye Erik (Ferencváros, legutóbb Mezőkövesd – kölcsönben), Sztojka Dominik (Újpesti TE – a VKLA szerződtette, de profi szerződést kötött)
Távozók: Bősz Levente (?), Hajdú Ádám (Gyirmót FC Győr), Király Botond (ETO FC Győr), Lakatos Csaba (Kisvárda, szabadon igazolhatóként), Nagy Zoárd (Balatonfüred – kölcsönbe), Rétyi Róbert (FC Ajka – kölcsönbe), Szmola Bálint (Balatonfüred – kölcsönbe), Torghelle Sándor (?), Tóth László (Kazincbarcika – kölcsönből vissza)

*Azoknál a csapatoknál, amelyeknek NB I-es partnerklubjuk van, csak akkor soroljuk fel a kölcsönjátékosokat, ha visszatérnek anyaegyesületükhöz, vagy másik gárdához kerülnek, ill. ha most érkeztek kölcsönbe.

2020.10.20 12:47:53

Labdarúgó NB II MÁDI JÓZSEF

Győzelmével a harmadik helyre ugrott a Gyirmót, amely korai góllal nyert Szegeden.

2020.10.18 22:59:31

Labdarúgó NB II PUM ANDRÁS

Medgyes Zoltán góljára Vitális Milán hatalmas bombával válaszolt.

2020.10.18 00:40:46

Labdarúgó NB II RÁDIN MÁRKÓ

A születésnapos Bódi Ádám duplázott, majd Pintér Ádám alakította ki a 3–0-s végeredményt.

2020.10.16 21:44:42

Labdarúgó NB II PATAI GERGELY

Második győzelmét ünnepelhette a Vasas Schindler Szabolcs vezetésével, Radó duplája mellett Hinora és Vernes volt eredményes.

2020.10.16 23:14:00

Labdarúgó NB II MÁDI JÓZSEF

Újabb hazai sikert aratott a Szeged-Csanád GA, amely a győztes találatot a hajrában szerezte meg.