Kiss László: Ez az eset a honi labdarúgás paródiája

Vágólapra másolva!
2011.03.17. 08:59
null
Kiss Lászlónak ajtót mutatta Pécsett (fotó: Mirkó István – archív)
Címkék
Hétfőn robbant a bomba – mindenkit meglepett, amikor olvasta a hírt, mely szerint Kiss Lászlóra, az NB II Nyugati csoportját vezető Pécsi MFC vezetőedzőjére nem tart igényt Matyi Dezső tulajdonos. Hogy mi történt pontosan? Hogy éli meg a történteket legérintettebb személy? Erre kerestük a választ.

 

– Ön a hibás mindenért!
– Miért?! – kérdezett vissza meglepetten Kiss László, a Pécsi MFC hétfőn menesztett vezetőedzője.

A TULAJDONOS INDOKLÁSA
Matyi Dezső, a Pécsi MFC labdarúgócsapatának tulajdonosa a pmfc.hu-nak nyilatkozva elmondta: azért kezdeményezte az edzőváltást az NB II Nyugati csoportban élen álló csapatnál, mert nem látta biztosítottnak a feljutást az együttes mutatta játékkal. A PMFC-nél Kiss Lászlót Mészáros Ferenc váltotta a kispadon.
„Úgy gondoltam, az NB I érdekében meg kell tennem [az edzőváltást]. Mert bár irtózatos mennyiségű munkát végzett el a csapat, egyetlen egy valami kimaradt – a futball. Hiába futottak megállás nélkül a játékosok, taktikának, összjátéknak, megtervezett figuráknak a nyomát sem lehetett látni. Márpedig ilyen játékkal nem lehet biztosra venni a feljutást. Ezért nem akartam addig halogatni a döntést, amíg már késő lesz. Róth Antal esetében ugyanis ez történt két évvel ezelőtt, mert ha csak egy meccsel is korábban bontok vele szerződést, még felkerülhettünk volna az első osztályba" – vélekedett a tulajdonos.
„A játékosok a tavaszi meccseken annyit futottak, mint a gép, és azt játszották, amit begyakoroltattak velük. Hogy az mire volt elég, azt itthon a Kozármisleny ellen mindenki láthatta, hiszen közünk nem volt a meccshez. És előtte Tatabányán még ezt is sikerült alulmúlni, amit nem feledtetett az, hogy két óriási védelmi hibából tíz perc alatt rúgtunk két szép gólt. A PMFC-nek szervezett csapat benyomását kell keltenie, futballoznia kell, és hoznia az eredményeket. Mert ha győzünk, teljesen mindegy, hogy az ellenfelek mit játszanak. Ne másoktól függjünk, mi formáljuk a sorsunkat! A jelenlegi keret kialakításában Kiss László szabad kezet kapott. Az új edzőnek nincs választása, ezzel kell dolgoznia" – tette hozzá.

– Mert nem írta rá Lionel Messi nevét az átigazolási listára.
– Ja, már értem! Kétségtelen, olyan indokkal rúgott ki Matyi Dezső klubtulajdonos, ami kacagásra késztet: azt kérte számon rajtam, hogy a csapat miért nem futballozik látványosan és közönségszórakoztatóan.

– Hogyan fogadta a hírt?
– Hétfő délután öt órakor kaptam egy telefont Matyi Dezsőtől, s mondta, egy óra múlva szeretne velem találkozni egyik sörözőben. A megbeszélt időpont előtt öt perccel ott voltam, a tulajdonos négy perccel később érkezett. Ő kólát kért, én pedig ásványvizet. A pincérnő még le sem tette a poharakat, Matyi Dezső már felrótta, hogy mi volt ez a előző játék nap a Kozármisleny elleni döntetlen alkalmával.

– Mit válaszolt?
– Semmit, mert a második mondata az volt, hogy mostantól nem én vagyok a Pécsi MFC vezetőedzője. A többit beszéljem meg Bérczy Balázs klubigazgatóval.

– Pedig a Pécsi MFC vezeti az NB II Nyugati csoportját.
– Igen… Erre mit mondtam volna? Felvettem a kabátomat, és hat óra perckor hazamentem. Három percet voltunk együtt. Nem sokkal később már az interneten is fent volt a hír. Kérem, nem arra szerződtem, hogy úgy futballozunk majd, mint a Barcelona! Azt mondtam, hogy bajnokcsapatot faragok a Pécsből! Szerintem jó úton járunk. Mi a fontosabb, szép játékkal kikapni vagy eredményesnek lenni? A tulajdonos két bajnokságot lát: az egyik a valós, a másik pedig a virtuális. Utóbbit szeretné látni a valóságban is, de ahhoz játékosok is kellenek…

– Csalódott a hangja.
– Csodálkozik?! Ilyen is csak Magyarországon és velem történhet meg. Nyugodtan írja le, ez az eset a honi labdarúgás paródiája… Valóban érdekes történet, mert gondoljunk csak bele: van egy csapat, amely az első helyen áll. Lehet ennél még előkelőbb helyen állni a bajnokságban?

– Szerintem ennél nincs feljebb.

– Szerintem sem, mert a nulladik pozíciót még nem találták ki.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN!

A POSZT MÁR BETÖLTVE, DE A SZERZŐDÉS MÉG ÉL
Érdekes dolgot említett Kiss László a vele készített interjúban: állítja, még nem bontották fel pécsi szerződését. Viszont közben kinevezték Mészáros Ferencet a vezetőedzői posztra…
„Kár lenne tagadni, Kiss Lászlónak még szerződése van – mondta Bérczy Balázs, a Pécsi MFC klubigazgatója. – De csütörtökön vagy pénteken, legrosszabb esetben pedig a jövő hét elején pont kerül az ügy végére. Hogy Kiss László is ülhetne a Ferencváros II elleni hétvégi bajnoki összecsapáson a kispadon, mert még megállapodása van? Szerződése valóban él, de a vezetőedzői posztot már nem töltheti be, így természetesen Mészáros Ferenc foglal majd helyet az Üllői úti stadion kispadján.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik