Két gólpassz a Fradi ellen, most klub nélkül – a fiatalszabály útvesztőjében

Vágólapra másolva!
2019.01.23. 09:10
null
Nemes Milán (jobbra) 2016 márciusában, a Ferencváros ellen játszotta a legemlékezetesebb meccsét az NB I-ben, amikor két gólpasszt adott az Üllői úton (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Adva van egy futballista, aki 18 évesen debütált az NB I-ben, majd a következő idényben alapemberré vált és nem egész két esztendő alatt 41 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt – viszont abban az évben, amikor betölti a 20. életévét, az új edző már nem számol vele. Nem csügged, osztályt vált, és a másodosztályban játszik. De közben kiöregszik a fiatalszabály által kedvezményezett körből és egy újabb szakvezetőváltás után az NB II-ben is körön kívül találja magát – a fiatalszabály útvesztője a korábbi diósgyőri balhátvéd, Nemes Milán példáján keresztül.

A magyar labdarúgásban évek óta sok vitát szül az úgynevezett „fiatalszabály”, amelynek értelmében a klubok a 20 éves vagy annál fiatalabb játékosok szerepeltetésével többletbevételhez jutottak. Az NB I-ben a 2018–2019-es évadra fordulva megszüntették ezt a „szabályt”, helyette új, produktivitási ösztönzőt vezettek be, viszont az NB II-ben továbbra is alkalmazzák, sőt a másodosztályban kötelező minden csapatnak két U20-as futballistát pályára küldenie.

A miskolci születésű balhátvéd, Nemes Milán 2015 májusában a megbízott edzőként irányító Vitelki Zoltánnál debütált az NB I-ben nevelőklubjában, a DVTK-ban, rögtön kezdőként, és 18 évesen végig is játszotta a 4–1-re megnyert bajnokit, sőt mindjárt gólpasszt is adott. Ráadásul a következő két meccsen is végig a pályán volt. Három mérkőzés, 270 perc, három győzelem, két gólpassz – ennél jobb bemutatkozásról alighanem álmodni sem mert a fiatal diósgyőri.

Aztán a következő szezonban az új edző, Bekő Balázs, majd utódja, Egervári Sándor is számolt vele. Igaz, ekkor már a klubnak is érdekében állt, hogy lehetőséget adjanak a saját nevelésű játékosnak, hiszen a fiatalszabály értelmében a DVTK ezért jelentős MLSZ-támogatásban is részesült. Nemes a 2015–2016-os idényben 23 meccsen szerepelt az első osztályban, két gólpasszt adott. Mindkettőt az Üllői úton, eddigi pályafutása talán legemlékezetesebb találkozóján, amikor a borsodiak az ő passzainak is köszönhetően játszottak 2–2-es döntetlent a szezon végén bajnoki címet nyerő Ferencvárossal. A DVTK a 9. helyen zárt.

FTC–DVTK 2–2 – NEMES KÉT GÓLPASSZÁVAL

A következő szezont már Horváth Ferenccel kezdte meg a Diósgyőr, ősszel 14 meccsen szerepelt Nemes, majd jött az újabb trénerváltás. A védő 2015 májusa és 2017 februárja között öt edzővel dolgozott. Az első meccsen Bódog Tamásnál is kezdett, de a Mezőkövesd elleni 3–0-s vereséget követően már nem kapott több lehetőséget az élvonalban.

„Visszatekintve az NB I-es időszakomra, Bódog Tamás előtt mindegyik edzőmnél játszottam, nem éreztem, hogy hullámzó lenne a teljesítményem – idézte fel a múltat a Nemzeti Sport Online-nak Nemes Milán. – Mindig magamban keresem a hibát. Tisztában vagyok vele, hogy az utolsó, Mezőkövesd elleni találkozó egy nagy fekete pont számomra, nem ment a játék, mert nem voltam megfelelő állapotban, sajnos mandulagyulladásom volt a mérkőzés előtt, nem tudtam rendesen felkészülni, ezután pedig az NB I-ben már nem bizonyíthattam. Miután láttam, hogy Bódog Tamás nem számol velem, a váltás mellett döntöttem. Én sosem azt néztem, hogy milyen ajánlatokkal csábítanak, mert lett volna korábban is lehetőségem a váltásra, hanem azt tartottam szem előtt, hol fejlődhetek a legtöbbet. Miután a DVTK-nál erre már nem láttam esélyt, tavaly Siófokra szerződtem, és miután sikerült beilleszkednem, folyamatosan játszottam is az NB II-ben.”

Nemes fél szezon alatt 13 bajnokin 1013 percet játszott, 11 összecsapást végig a pályán töltött, és neki is szerepe volt abban, hogy a Siófok az NB II-ben tudott maradni. Ezalatt a DVTK is éppen csak megkapaszkodott az első osztályban, immár Nemes nélkül (a 2017–2018-as szezonban már egy meccsen sem játszott a balhátvéd az élvonalban, de a csapat nélküle sem lett eredményesebb).

Varga Attila bízott bennem Siófokon és egy fiatal játékos számára nagyon sok erőt adhat, ha tudja, hogy a szakvezető komolyan számol vele. A mostani idény elején is kezdő voltam, ám aztán megsérültem, és mire egy hónap után visszatértem, már megint új edzőm volt, Mihalecz István szakmai igazgató vette át az együttes irányítását Varga Attilától” – folytatta történetét Nemes, aki időközben a 22. életévét is betöltötte, vagyis a fiatalszabály már nem előnyként, hanem egyre inkább hátrányosan hatott a pályafutására.

Nemes Milán (33) 19 évesen állandó szerepet kapott az NB I-ben, most, 22 esztendősen annak is örülne, ha az NB II-ben szóhoz jutna...
Nemes Milán (33) 19 évesen állandó szerepet kapott az NB I-ben, most, 22 esztendősen annak is örülne, ha az NB II-ben szóhoz jutna...

„Nagyon sok klub próbálja „eldugni” a fiatalokat szélen, mondván, ott kevésbé kockázatos a szerepeltetésük, mint középen. Amikor a sérülésem után visszatértem, Mihalecz István elmondta, már talált egy fiatal játékost, akivel pótolhat. A Magyar Kupában futballoztam, de a bajnokságban úgy éreztem, hogy a szabály áldozata lettem. Ezért is váltam el a télen közös megegyezéssel a Siófoktól és próbáltam olyan csapatot találni, melynél nem húszéves fiatalokkal kell versenyezni a posztomért. Balmazújvárosban veszek részt próbajátékon, már felkészülési meccsen is szerepeltem, a gárda új edzője biztosított a bizalmáról, és most az a legfontosabb, hogy ha szerződést kapok, ismét folyamatosan lehetőséget kapjak: szeretném megmutatni, hogy több van bennem” – mondta Nemes.

Vagyis négy éven belül, a 2015-ös NB I-es bemutatkozás óta jöhet a harmadik klub és a nyolcadik edző Nemes pályafutásában. Közben joggal tehetjük fel a kérdést: az első osztályú debütálása óta eltelt négy év során, illetve 41 élvonalbeli és 26 másodosztályú meccsel a háta mögött vajon rosszabb labdarúgó lett, mint volt 2015-ben? És a DVTK vagy a Siófok jobb lett, illetve jobb lesz Nemes nélkül?

Bármilyen választ is adunk a fenti felvetésekre, egy biztos, a fent említett hét edző és az egyszer támogató, máskor hátráltató fiatalszabály jelentősen befolyásolták a korábban az U-válogatottba is meghívott védő sorsát, és nemcsak az övét, hanem sok fiatal labdarúgóét...

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BFC SIÓFOKNÁL
Érkezők: Magasföldi József (ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként)
Távozók: Bolla Bendegúz (Mol Vidi FC – kölcsönből vissza, onnan ZTE – kölcsönbe), Hidvégi Sándor (III. Kerületi TVE, szabadon igazolhatóként), Nagy Dániel (szabadon igazolható), Nemes Milán (szabadon igazolható), Petneházi Márk (III. Kerületi TVE, szabadon igazolhatóként), Réti Patrik (Mol Vidi FC – kölcsönből vissza)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik