Hajrá, Noel! – Somogyi Zsolt publicisztikája

Vágólapra másolva!
2020.08.13. 00:38
Az elmúlt napok egyik leginkább megbújó, mégis legfelkavaróbb futballhíre volt: az NB III Közép-csoportjában augusztus 2-án rendezett Bp. Honvéd-MFA II–Iváncsa (0–0) bajnoki mérkőzést a vendégegyüttes megóvta, és meg is szerezte a három pontot. Az ok: a kispestieknél pályára lépett Keresztes Noel, aki 2004. szeptember 16-án született, s a szabályok tiltják a tizenhat éven aluliak szerepeltetését. Az esetről megjelent anyagokban olvasható volt, hogy a Magyar Futball Akadémia és az MLSZ egyeztetett egymással, és arról is lehetett hallani, hogy a szabály ismételt megszegése esetén a fővárosi együttest kizárhatják a harmadosztályú bajnokságból.Azt hiszem, ez az az eset, amely után elkeseredettségében kacag az egyszeri magyar futballszurkoló, miközben a szituáció élesen rávilágít(ott) néhány alapvető problémára.Kezdjük azzal: ha létezik ilyen szabály, akkor tessék betartani! No de ha ez valóban így van, hogyan kerülhetett a srác a csapatba? A saját klubja nem tudja, mennyi idős? Aligha! Hogyan engedhette pályára a játékvezető (Erdélyi Bence), mert azért 2020-ban nem lenne elképzelhetetlen, hogy a számítógépes rendszer már a mérkőzés előtt jelzi: itt valami nem stimmel, Keresztes Noel engedély nélkül lép pályára.A hírt követő kommentözönben szegény Iváncsa is kapott hideget-meleget, mondván, történetesen Erdei Zsolttól sem lett volna túl elegáns valamely ökölvívóversenyen elszenvedett vereségénél arra hivatkozni, hogy egy óvodással került szembe. A klubot érő szitokáradatot lefékezte Domján Attila nyilatkozata. Az iváncsai edző ugyanis elmondta, a Honvéddal egyeztetve döntöttek az óvás mellett, mert ha egy harmadik fél tesz panaszt, még büntetőpontot is levonnak, így „csak” a pályán elért egyet vették el a Honvéd második csapatától.Ami azonban a leginkább elgondolkodtató lehet: miért tiltják a szabályok, hogy Keresztes Noel a felnőttek között futballozzon?A kérdés azért indokolt, mert a magyar labdarúgás nem kevés problémái között gyakran elhangzik, hogy az átmenet során tűnnek el értékes tehetségek; az akadémiákról kikerülve nagyon kevesen kerülnek be a felnőttek közé, elkallódnak. Maga az MLSZ elnöke, Csányi Sándor is panaszkodott emiatt, s még a 2019-es MLSZ-közgyűlésen fogalmazott élesen: „Huszonnyolc éves külföldieket hozunk ide. Fel tudnám sorolni a csapatokat. A Salzburg például vagy az Ajax huszonkét-huszonhárom éveseket igazol. Mi meg huszonnyolcasokat. A lejárt lemezeket. Nagy pénzért, aztán nem is játszanak. … Ez egyszerűen így nem mehet tovább. Dobjuk ki a pénzt az ablakon. Akkor legalább menjünk el havonta egyszer vacsorázni. Legalább mulatunk együtt, az egész küldöttgyűlés, annak is több értelme volna.”

Az más kérdés, hogy a legújabb előírások szerint az NB I-es klubok huszonöt tagú keretét nyugodtan alkothatja huszonöt légiós – szóval tényleg inkább vacsorázzunk egy jót. Pedig emlékezhetünk, az MLSZ igyekezett helyzetbe hozni a gyerekeket, a sokszor kritizált, végül elvetett fiatalszabály alapötlete – szerintem – nem lett volna rossz: a szövetség próbálta arra ösztönözni a klubokat, hogy adjanak minél több játéklehetőséget az ígéretesebb ifistáknak. Abban pedig minden edző egyetért, akkor fejlődik legjobban a tehetséges gyerek, ha nála idősebbekkel kell megküzdenie, az fejleszt, abból lehet tanulni, az viszi előre. Alighanem ettől a gondolattól vezérelve a Honvéd – saját akadémiai képzésére és játékosanyagára támaszkodva – az ominózus Iváncsa elleni bajnokin Keresztes Noel mellett egy 2003-ban és hét 2002-ben született fiút küldött pályára, a rutint képviselő Lukács Dániel (1996) és főleg Djordje Kamber (1983) mellett.

Mi értelme lenne az akadémiai rendszernek, ha nem ez?!

Kilenc tizenkilenc év alatti játékos a felnőttek között!

Az eredmény nem is számít, csakis az a fontos, hogy ezek a srácok fejlődjenek, erősödjenek, ezeken a meccseken kerüljenek közelebb az álmaikhoz. Kis kitérő, de talán jellemző, ha már a Honvéddal foglalkozunk: lapunk is írt Szendrei Norbert esetéről. Ő is a Magyar Futball Akadémia növendéke, 2000-ben született, márciusban volt húszéves, és már az NB I-ben is bemutatkozott, amikor megérkezett Kispestre az olasz Giuseppe Sannino (a magyar edzők alkalmatlanok, kell a külföldi tudás jelszóval), és egyetlen perc játéklehetőséget sem adott a magyar középpályásnak; a helyén inkább harmincegy éves honfitársának, Federico Morettinek próbált esélyt adni. Ne hibáztassák magukat, ha nem emlékeznek a névre: három meccs után kiderült, a kissé túlsúlyosnak tetsző olasznak még a magyar bajnokság is túl erős. Aztán Giuseppe Sannino ment, Pisont István és Dajka László jött, Szendrei Norbert pedig a Mezőkövesd ellen 2–1-re megnyert Magyar Kupa-döntő egyik legjobb kispesti játékosa volt, aki lapunk szavazásán a forduló gólját lőtte a Debrecen elleni bajnokin – mondjuk ki, a vehemens olasz szakember a magyar labdarúgás ellen követett el merényletet, amikor félretette az akadémia tehetségét.

És most itt van Keresztes Noel, kanyarodjunk is vissza az ő történetéhez.

A beszámolók szerint jól teljesített a felnőttek között, és gyerekként nyilván nem érti, mi zajlik körülötte – ő csak futballozni szeretne. Miért nem engedik? Ráadásul az MLSZ, amelynek alkalmazottja a korosztályos szövetségi edző, örömmel látja a kerettagságra esélyes fiatalt a felnőttek között futballozni – hogy aztán jöjjön a vérfagyasztó verdikt: Keresztes Noel szeptember 16-án esedékes születésnapja előtti újbóli szerepeltetésével a Honvéd azt kockáztatja, hogy kizárják az NB III-as bajnokságból.

Mi van?!

Egy nagyon kedves barátom mondta erre: hát nem erre várunk évek óta, hogy feltűnjön egy tehetség, hát nem ezért támogatják az akadémiákat? Az NB III-as szereplés mindenki szerint a srác érdekeit szolgálja, és mégis, épp az MLSZ előírása gátolja meg ebben. Ennek tükrében Csányi Sándor elnök jogos kirohanása minimum ellentmondásban van a szövetség szabályaival, amelyek amúgy egészségügyi kockázatra hivatkozva nem engednek tizenhat év alatti játékost a felnőttek közé. De azért gondoljuk ezt végig: milliárdokat költenek el az akadémiák támogatására, azzal a felszólítással, hogy neveljetek a magyar, de főleg a nemzetközi piacon is versenyképes hazai labdarúgókat, képezzétek, oktassátok őket, kerüljenek minél nehezebben megoldható feladat elé, mert azokat legyűrve lehetnek többek, jobbak, ügyesebbek, tapasztaltabbak – de aki mégis erre törekedne, azt kizárják? Tudják mit? A Honvéd helyében csak azért is szembementem volna a furcsa szabállyal, akár a kizárást kockáztatva is, hogy felhívjam a figyelmet erre a képtelen helyzetre. Mennyire komoly, hogy a magyar tehetségek nevelése mellett elkötelezett elnök által vezetett szövetség kizár egy klubot, mert tehetséges fiatalokat játszat?

Keresztes Noel szeptemberben lesz tizenhat, Luka Romero majd csak novemberben – utóbbi a Mallorca színeiben játszott a Real Madrid ellen spanyol első osztályú bajnokin. Az egészségügyi kockázat nem vicc, illik komolyan venni, bár nem tudom, a magyar harmadosztályban vagy a Real Madrid ellen futballozni jelent-e nagyobb igénybevételt egy tinédzser szervezetének, ennek eldöntését meghagynám az orvosoknak. Hallani, időközben hivatalos orvosi papír készült arról, hogy a nevezett ifjú testalkata, fizikai és mentális állapota alapján pályára léphet a felnőttek között, amelyre ugye szeptember 16-át követően jogilag is minden engedélye meglenne, de hiába: az MLSZ nem adott felmentést. Keresztes Noel így nem lehetett ott a Honvéd-MFA II második bajnoki mérkőzésén, a szövetség akadályozta meg, hogy pályára lépjen Kecskeméten, hogy ismét bizonyítson, tanuljon, fejlődjön.

Szurkolok Keresztes Noelnek!

A hírek szerint az sincs kizárva, hogy az NB I-ben is megmutassa magát. Ha így lenne, akkor sem lenne oka izgulni. A fiatalember máris megtanulhatta, a futballélet néha meglepő akadályt gördíthet egy játékos útjába, de ő már nyugodt lehet: ha a szövetség előírásait legyűrve mégis labdarúgóvá válik, az ellenfelek már igazán nem jelenthetnek akadályt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik