Győr: Vannak még terveim a pályán – Priskin

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.01.20. 09:45
null
Priskin Tamás úgy érzi, hogy három évet még a pályán tölthet profiként (Fotó: Török Attila)
Az NB I-be az ETO-val visszavágyó támadó, Priskin Tamás a ferencvárosi korszakáról, a 17 éve tartó profi karrierjéről és a hazatérés varázsáról is beszélt.

 

– Látta már azt a videoösszeállítást, amellyel a Ferencváros elbúcsúzott öntől?
– Láttam, persze – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére az FTC zöld-fehér szerelését a napokban az NB II-es ETO FC Győrére cserélő, 63-szoros válogatott támadó, Priskin Tamás. – Nagyon tetszett, ezúton is köszönöm az alkotóknak. Jó volt visszatekinteni arra, milyen örömteli pillanatokban volt részem a Fradiban.

NÉVJEGY

PRISKIN Tamás
Született: 1986. szeptember 27., Komárom
Posztja: támadó
NB I-es meccsek/gólok: 135/46
Válogatottság/gólok: 63/17
Klubjai: Győri ETO FC (2003–2006), Watford (angol, 2006–2009), Preston North End (angol, kölcsönben, 2008), Ipswich Town (angol, 2009–2012), QPR (angol, kölcsönben, 2010), Swansea City (angol, kölcsönben, 2011), Derby County (angol, kölcsönben, 2011), Alanyija Vlagyikavkaz (orosz, 2012–2014), Austria Wien (osztrák, 2014), Maccabi Haifa (izraeli, kölcsönben, 2014), Győri ETO FC (2014–2015), Slovan Bratislava (szlovák, 2015–2017), Ferencváros (2017–2020), Haladás (kölcsönben, 2018–2019), ETO FC Győr (2020–)
Legnagyobb sikerei: magyar bajnoki ezüstérmes (2018), Szlovák Kupa-győztes (2017), Európa-bajnoki nyolccaddöntős (2016)

– A kétperces videó teljes egészében visszaadta azt, amit az Üllői úton átélt?
– Két részletben összesen másfél évet töltöttem a Ferencvárosban, ez nyilván nem fér bele két percbe. Sok minden történt velem a klubnál, számos felejthetetlen élménnyel gazdagodtam. Ahogy jártam fent, úgy voltam lent is, de ma már kijelenthetem, abból az időszakból is profitáltam. A futballban bármi megeshet, nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogy az ember megálmodja, viszont a kudarcokból is lehet tanulni. Számomra nem kérdés, még ha időnként nem is játszottam annyit, amennyit szerettem volna, jó döntést hoztam, amikor 2017 nyarán a Fradiba igazoltam. Tavaly ősszel is kevesebb lehetőséget kaptam, mégis felemelő volt megélni a nemzetközi szereplésünket. Főleg úgy, hogy kicsit én is kivettem a részem a csoportkörbe jutásból, hiszen a Ludogorec elleni mindkét selejtezőn, majd a Suduva elleni idegenbeli mérkőzésen is pályára léphettem. Ami tőlem telt, megtettem.

– Ha egy momentumot kellene kiemelnie a ferencvárosi korszakból, melyik lenne az?

– Az a Debrecen elleni találkozó, amelyet 2017 novemberében vívtunk. A B-közép aznap tért vissza a lelátóra, a hangulat elképesztő volt! S a hab a tortán: úgy győztük le kettő-egyre a Debrecent, hogy a második gólunkat én szereztem – ollózva. Míg élek, nem feledem azt a napot.

– Megnéztem, százharmincöt NB I-es meccsel a háta mögött szerződött az ETO-hoz. Letett arról, hogy összejöjjön, mondjuk, százötven élvonalbeli fellépés?
– Azért, mert másodosztályban játszó csapatba igazoltam, nem gondolom, hogy egy életre le kellene mondanom az első osztályról. Sőt azzal a céllal érkeztem Győrbe, hogy feljutáshoz segítsem a csapatot! A százharmincöt NB I-es mérkőzésre visszakanyarodva: valahol a lelkem mélyén örülök annak, hogy harminchárom esztendősen csak ennyinél tartok, mert az annak is betudható, hogy sokat futballoztam külföldön. Összesen tíz évet! Abból hatot Angliában – karrierem legszebb időszaka volt, amikor a Watford színeiben a Premier League-ben játszhattam. Szép emlék az oroszországi két év is. Vlagyikavkazban nyilván mások voltak a körülmények, mint Angliában, mégis szerettem ott lenni. Arról nem szólva, hogy az orosz bajnokság is színvonalas volt. Szóval jó visszanézni azokra az évekre is, amelyeket külföldön töltöttem.

– Lassan átmegy ez a beszélgetés búcsúinterjúba…
– Isten ments! Vannak még terveim a pályán! Mindamellett nem bánom, hogy már most van mire visszatekintenem. Épp a minap kérdezte tőlem valaki, hány éve futballozom profiként. Nos, nem olyan régóta, csak tizenhét esztendeje… Ha nem is mintha tegnap, de mintha néhány hete történt volna: 2003. április 26-án az ETO labdarúgójaként a Ferencváros elleni bajnokin debütáltam az élvonalban. Tizenhat évesen… Egy-nullára kaptunk ki, még arra is emlékszem, hogy a Fradi gólját Tököli Attila lőtte. Elrepültek az évek… S hogy ne csak a múltat emlegessem: legalább három esztendőt szeretnék még a pályán tölteni. Mivel jó géneket örököltem, e tekintetben nem is reménytelen a helyzetem.

– Két és fél évre kötelezte el magát a Győrhöz. Az is benne van a pakliban, hogy az ETO lesz az utolsó állomás?
– Miért is ne? Itt nőttem fel, ide tértem most haza. Szép lenne, ha ott fejezném be, ahol minden indult. Győr az otthonom. Azért megvan annak a varázsa, hogy tíz perc alatt odaérek az edzésre. Vagy annak, hogy a szüleim a mai napig a klubnál dolgoznak. Amikor kiderült, hogy távozom a Fraditól, megkerestek első osztályú csapatok is, de korábban elhatároztam, ha lehetőségem nyílik arra, hogy még erőm teljében visszatérhessek a nevelőegyesületemhez, vissza is térek. Boldog vagyok, hogy ez most megadatott nekem. S, ugyebár, lebeg előttem egy jelentős cél: az ETO-nak mihamarabb vissza kell jutnia oda, ahova való!

– Akár már tavasszal?
– Akár már tavasszal! A második helyen álló Budafoktól nyolc pontra vagyunk lemaradva, ez nem kevés, de a futballban bármi előfordulhat, így az is, hogy egy csapat ledolgozza tetemes hátrányát. Bizakodásra ad okot, hogy erősödött a keretünk az elmúlt hetekben, habár ahogy elnézem, a vetélytársak is remek játékosokat szerződtettek. Nagy verseny lesz, az biztos.

– A magyar válogatottban hatvanháromszor lépett pályára, igaz, legutóbb 2017. november 14-én szerepelt a válogatottban. Vajon a Costa Rica elleni meccs volt az utolsó?
– Nem zárható ki, jóllehet én még bízom abban, hogy leszek hatvannégyszeres válogatott is. Ha őszinte akarok lenni, annak nincs realitása, hogy a másodosztályból meghívjanak, de mint utaltam rá, a csapatommal együtt nem tervezek hosszabb távra ezen a szinten. Ha feljutunk az NB I-be, és én jól teljesítek, talán ismét felfigyel rám a szövetségi kapitány. Tisztában vagyok azzal, hogy már nem én vagyok a jövő embere, ugyanakkor a válogatottbeli meghívó nincs korhoz kötve…

– Azon elgondolkodott már, mitévő lesz, ha a 2006 óta íródó fejezet egyszer lezárul?
– Nem titok, ha felhagyok a játékkal, a futballtól akkor sem akarok elszakadni. Tapasztaltam ezt-azt a pályafutásom során, szerintem tudnék segíteni. És igen, itt Győrben. Sokat kaptam a labdarúgástól, és ezt szeretném visszaadni. S hol másutt adhatnám vissza a legjobban, mint annál a klubnál, amely a legközelebb áll a szívemhez?

Erősödő ETO
Jelentősen átalakult a Győr kerete az elmúlt hetekben. Amíg Szánthó Regő a Ferencvárosba, Hidi M. Sándor a Vasasba, Tar Zsolt Ajkára szerződött, addig a zöld-fehérek Gaál Bálinttal, Kiss Mátéval, Tömösvári Bálinttal, Simon Andrással és Ádámmal, továbbá Priskin Tamással erősítették meg keretüket. A Kondás Elemér edzette csapat eddig két felkészülési mérkőzést játszott, az elsőn 5–0-s vereséget szenvedett a Gyirmóttól, a másodikon viszont javított: szombaton 4–2-re nyert a Pápai Perutz ellen. Utóbbi meccsen már a 30-as mezt választó Priskin Tamás is pályára lépett, ahogyan a legutóbb Pakson futballozó Fejes András is – könnyen lehet, hogy a védő lesz az ETO hetedik téli igazolása.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik