A névadó kötelez: bajnok lenne a Puskás FC – NB II-es beharangozó, 2. rész

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2013.03.01. 16:47
null
A Puskás FC kiválóan szerepelt az ősszel, a felcsútiak tavasszal sem akarnak lassítani (Fotó: NS-archív)
Március 2-án, szombaton rajtol a másodosztályú labdarúgó-bajnokság, az NB II 2012–2013-as kiírásának tavaszi szezonja. Hagyományos idénynyitó beharangozónkban áttekintjük, mi történt a téli átigazolási időszakban, mely csapatok esélyesek a bajnoki címre, illetve az első öt hely valamelyikének megszerzésére, amely a szezon végén a bennmaradást jelenti. A tegnapi, első részben a Keleti csoporttal, a mai, második részben a Nyugati csoporttal foglalkozunk.

A PUSKÁS FC KIEMELKEDIK A MEZŐNYBŐL, DE A DOBOGÓRA SOKAN PÁLYÁZNAK

A szakértők úgy tartják, hogy ezt a bajnokságot már csak az ősszel pontrekordot döntő Puskás Akadémia FC veszítheti el, és Benczés Miklós együttese egyébként is kimagaslik a mezőnyből. A télen inkább erősödött a keret, mint gyengült. Somodi Bencét és az ősszel a Haladásban futballozó Nagy Dánielt kölcsönadta a Videoton, és érkezett egy japán játékos, Nakamura Juki Szlovákiából. A Vidi által figyelt tehetséges labdarúgó, Kleinheisler László a tavasz folyamán is a Puskás FC-t erősíti, és az is a felcsútiak esélyeit növeli, hogy a decemberben rejtélyes szívbetegséggel küzdő csapatkapitány, Polonkai Attila felgyógyult betegségéből, és a szakmai stáb rendelkezésére állhat tavasszal. Arról még nem született döntés, hogy a bajnokság megnyerése esetén vállalja-e a feljutást a gárda, mindenesetre jelzésértékű, hogy új stadion építése kezdődik meg a közeljövőben Felcsúton.

Vezetőedzője, Németh Zoltán szerint is erőn felül teljesített az őszi szezonban az FC Ajka, de a csapat tavasszal is szeretné folytatni a sikeres szereplést. A mezőnyben egyedüliként ennél a csapatnál nem volt játékosmozgás, a szakember szerint a keret megfelelő ahhoz, hogy az együttes az első öt között végezzen. A feljutás az anyagi és infrastrukturális feltételek hiánya miatt reálisan nem kerülhet szóba, de a dobogós helyezés megtartására jó esélye van az Ajkának, ha továbbra is töretlen marad a csapategység, és ha az osztály egyik legjobb kapusa, Jánosa Tibor tavasszal is „lehúzza a rolót” (az ajkaiak kapták a legkevesebb gólt – nyolcat – a bajnokság folyamán).

Az ősz egyik meglepetéscsapatánál, a Kozármisleny FC-nél a holtszezonban edzőváltás volt, Márton Gábor elfogadta a Pécsi MFC hívását, helyére a Szabó Zsolt, Mucha József kettőst ültették a vezetők. Az új szakmai stáb feltett szándéka, hogy a csapat ugyanazt a „játszós”, gólra törő futballt játssza, amely az eddigiek során is jellemezte, és amely eredményre vezetett. Sokáig kérdéses volt a tavaszi keret összetétele, hiszen négyen is Pécsen kezdték meg a felkészülést, de közülük hárman végül Mislenyben folytatják tavasszal is, csak Koller Krisztián maradt a PMFC-nél (igaz, őt nem lesz könnyű pótolni, 11 találatával a csoport góllövőlistáját vezeti). A nyáron Pápára távozó védő, Fellai József visszatért a klubhoz, és a Debrecenből érkező Birtalan Botond is erősítést jelenthet. A keret ezúttal nem cserélődött ki, a mislenyieknek valós esélyük van arra, hogy megtartsák dobogós helyezésüket.

A bajnokság előtt – szokás szerint – a feljutást célul kitűző Gyirmót FC Győr lemaradása (13 pont) tetemesnek mondható a Puskás FC-vel szemben, de Csank János együttese nem adta fel a küzdelmet, és a klub sem mondott le az NB I-ről. Ennek bizonyítéka, hogy a győriek beadták az NB I-es licenckérelmet, és stadionjukat is NB I-es szintűvé fejlesztik a közeljövőben. Bár a vezetők télen a keretben nagy változásokat harangoztak be, végül ebből nem lett semmi; a legnevesebb távozó a rutinos támadó, Ferenczi István, aki a szlovák negyedik ligába (Nagymegyerre) igazolt, míg a kölcsönadott Kardos Norbert és Nagy László az ősszel már nem számított alapembernek. A gyirmótiak csak egy játékost szerződtettek, a fiatal Tölgyesi Viktor érkezett kölcsönbe Kecskemétről. Fitos László pedig mégis maradt a klubnál, annak ellenére, hogy az ősz végén még azt közölték a játékossal, hogy nyugodtan kereshet magának csapatot. Mindezektől függetlenül csodának kellene történnie ahhoz, hogy a Gyirmót fusson be elsőnek, viszont arra, hogy a dobogóra fellépjen, már nagyobb sansza van a csapatnak.

A Gyirmót FC Győrhöz hasonlóan a ZTE FC-nek sincs már valós esélye a feljutásra, de a téli szerzemények száma és minősége azt mutatja, hogy a zalaiak mindenképpen az első ötben akarnak végezni. Az egerszegiek többek között megszerezték a fiatal Babos Barnabást a Videoton II-től, a Zeténél korábban már futballozó, Siófokról érkező Marián Slukát, a fehérorosz Aljakszandr Tiskevicset és a pápai Mohamadou Seyét, valamint profi szerződést kapott a nagy tehetségnek tartott Babati Benjámin. Szalai Tamáson és a fiatal Juhász Dánielen kívül alapjátékos nem hagyta el a keretet, így nagy meglepetés lenne, ha tavasszal ismét a csapat gyengélkedését látnánk. Preisinger Sándor együttese egyébként már túl van két tétmérkőzésen, a Magyar Kupa negyeddöntőjében a Videoton végül 10-3-as összesítéssel búcsúztatta a zalaiakat.

NAGY LESZ A TÜLEKEDÉS AZ OSZTÁLYOZÓS HELYEKÉRT IS

Az anyagi lehetőségek korlátozottsága miatt szinte csak külföldi játékosokkal tudott erősíteni a Csákvári TK. Az ukrán Olekszandr Bondarenko és a német-magyar Robert Feik mellett a csákváriak leigazolták az egyiptomi Juszef Mohamed Abdel-Attejt, annak ellenére is, hogy nem győződtek meg képességeiről, hiszen a játékos az első edzésén megsérült, ám megelőlegezett bizalomban részesült. Domokos Bálint a középpályán jelenthet erősítést, a portugál akadémiáról érkező Lóránt Márió pedig a jövő embere lehet. Bár tíz labdarúgó távozott Bognár György együttesétől, nem gyengült a keret, hiszen többségük nem volt kezdőjátékos. A Csákvár az osztályozós helyezésekért lehet harcban tavasszal.

Alaposan bevásárolt a télen a Szigetszentmiklósi TK, összesen tizenhárom játékos érkezett a klubhoz! Közülük kiemelkedik az Ausztriából visszatérő gólerős csatár, Fekete Ádám, a Kanadából hazatérő Kollega Krisztián, az MTK-tól kölcsönbe érkező Szasa Macura és az OFK Beogradtól érkező hórihorgas center, Takács Tamás. Két francia, két bosnyák, egy horvát-bosnyák és egy grúz légiós (Irakli Kvekveskiri, akit már ismerhetnek a miklósiak) is csatlakozott a kerethez, amely annak ellenére is erősödött, hogy olyan játékosokat engedett el a klub, mint Bárányos Zsolt, Hullám Attila, Márkus Tibor, Csiszár Zoltán és Lannert Bence. Az ősszel megbízott edzőként dolgozó Várhidi Péter helyett végleges megoldásként Zoran Kunticsot ültették a vezetők a kispadra, akinek a nagy feladata az lesz, hogy a sok új játékosból rövid idő alatt egységes és sikeres csapatot kovácsoljon össze.

Nem volt nagy mozgás a télen a Duna FC Tatabányánál, talán azért sem, mert a csapat az eredetileg kitűzött feljutási céloktól nagyon messzire került, sőt épphogy osztályozós pozícióban áll. Ráadásul az eddigi főtámogató, Mészáros Lőrinc decemberben az őt ért támadások miatt úgy döntött, hogy kiszáll a tatabányai futballból, így most átmenetileg ismét az önkormányzat segíti a bajba került csapatot. A tavaly nagy reményekkel átigazolt Domokos Bálint teljesítménye csalódást keltett, így tőle elköszöntek a vezetők (rajta kívül a fiatal Szabacsi Richárd igazolt el), viszont csupán két új játékos csatlakozott a klubhoz: a Tatabányán korábban már futballozó Ferkó Csaba és az MTK fiatal szerb védője, Djordje Djurics, ő kölcsönbe érkezett. A keretben a jelenlegi helyezésnél sokkal több van, ha nem lesznek anyagi problémák, akkor Csertői Aurél együttese jóval előrébb léphet a tabellán.

Sokáig negatív hírek érkeztek Veszprémből, az őszi szezon befejezése után – tiltakozva a tartozások miatt – három játékos, Tarczy Pál, Makrai László és Kiss Máté nem öltözött át az utolsó edzésre, emiatt fegyelmiben részesültek a vezetőségtől. Végül mindhárom labdarúgó megkapta járandóságát, és távozott, rajtuk kívül Eugene Fomumbod is elhagyta a klubot. Vágó Attila vezetőedző januárban elvállalta a női válogatott irányítását, és bár úgy tűnt, hogy a tavaszt két csapattal csinálja végig, hamarosan bejelentette, hogy mégis megválik a veszprémi kispadtól, hiszen a gárda NB II-ben tartása egész embert kíván. Helyére a korábban Pécsen és a Ferencvárosnál is dolgozó Nagy Tamást ültették a vezetők, az új szakembernek nem lesz könnyű dolga, hiszen az erősítések nem sikerültek úgy, hogy a csapat előre tudjon lépni. A Veszprém reálisan nézve az osztályozós helyezésért harcolhat.

Koncepciót váltottak az ősszel jócskán alulteljesítő Soproni VSE-nél. A rutinos játékosok csalódást keltettek, így többektől – Gyánó Szabolcstól, Farkas Jánostól és Csikós Sándortól – elköszöntek a vezetők. Helyükre zömében fiatalokat szerződtetett a klub, közülük kiemelkedik a Kaposvár II-től érkező Vadas Zalán, az Illés Akadémiától átigazolt Maráczi József és a Paks II-től megszerzett Laczkovich Donát. Télen mindössze két idősebb játékost igazoltak: Bali Pétert és Dénes Zsoltot. A soproni játékosok és vezetők minden fórumon nagyon fogadkoznak, hogy tavasszal javítanak, és széppé teszik a bajnokság második felét – ez azonban nem lesz könnyű feladat...

A BKV Előrénél a télen minden erőforrást mozgósítottak annak érdekében, hogy megerősítsék annyira a keretet, hogy ismét legyen esélyük a bennmaradásra. A stábhoz szakmai igazgatóként Soós Imre csatlakozott, övé lesz a döntő szó a csapat összeállítását illetően is. A kerethez tizenegy játékos érkezett, többek között Tóth Máté a Vasastól, Csikós Sándor Sopronból, Folmer Krisztián Csákvárról, Szentpéteri Viktor, aki Finnországból tért haza, Szabó Viktor Mezőkövesdről kölcsönbe, illetve a volt MTK-s Molnár Marcell. A közlekedésiek hátránya tíz pont az utolsó osztályozós helyhez képest, a tavaszi szezonban nagyjából tíz meccset kell megnyerniük hogy azt elérjék – ez még a jól sikerült erősítések ellenére sem lesz egyszerű feladat.

Annak ellenére, hogy az ősz végi, Veszprém elleni 9–1-es vereség után nagy változásokat harangoztak be a Bajai LSE-nél, végül nem volt nagy mozgás a keretben és a szakmai stáb is folytathatta munkáját. Az alapcsapatból csak Lógó Zsolt távozott (Szekszárdra), miközben négy labdarúgó érkezett: Milan Csokics és Farkas András Kecskemétről kölcsönbe, Turi Tamás a Pécsi MFC-től szintén kölcsönbe, illetve a volt zalaegerszegi Turcsik Tamás. A keret nem erősödött meg jelentősen, legalábbis nem annyira, hogy a csapatnak sansza legyen a nagyobb előrelépésre. Így minimális az esély az osztályozós helyek valamelyikének elérésére is.

AZ NB I-ES TARTALÉKCSAPATOK UTOLSÓ NB II-ES FÉLÉVE KÖVETKEZIK

Sokakat meglepett nyílt, gólra törő játékával ősszel az újonc Haladás II, Tóth László együttese minden bizonnyal tavasszal is ezt az eredményes futballt szeretné folytatni. A keretben nem történt nagy változás, az alapemberek közül Nagy Zoltán ment el Zalaegerszegre, illetve az ősz nagy részében a második csapatban szereplő Korolovszky Gábor távozott. „Sorstársa”, Kenesei Krisztián ellenben tavasszal ismét a szombathelyiek első csapatában futballozhat. Két, U17-es korú játékos csatlakozott a kerethez (Hegedűs János és Marton Zoltán, utóbbi Kaposvárról jött), illetve a Győrből érkező Simon András is a kis Haliban léphet pályára tavasszal.

Újoncként megfelelően szerepelt a Kaposvári Rákóczi II, igaz, az őszi csapatból három kulcsjátékost – Katona Györgyöt (ő eddig a házi gólkirály), Vadas Zalánt és Fenyvesi Olivért – elengedtek a vezetők. A gárdában tavasszal várhatóan lehetőséget kapnak az ificsapatból kiöregedő labdarúgók is, így a legfőbb cél, a fiatalok versenyeztetése megoldott. Az együttes továbbra is Barna László irányításával készül a mérkőzésekre.

Fiatalok távoztak és fiatalok érkeztek a Győri ETO II-höz, Sándor István csapatának célja az utolsó félévben az, hogy a lehető legtöbb ifjúsági korból kinövő játékos kapjon lehetőséget a másodosztályban. Igaz, az kisebb meglepetést keltett, hogy a magát a csapatba szépen lassan bejátszó ifj. Igor Nicsenkót kölcsönbe elengedték a REAC-hoz. Az eredmény már az ősszel sem volt elsődleges, így lesz ez tavasszal is, de néhány bravúr lehetősége benne van a csapatban.

Nem sok figyelmet fordított ősszel a paksi vezetőség a Paksi FC II-re, ennek talán az az oka, hogy a csapat utolsó szezonját tölti a másodosztályban. Az együttes Lengyel Ferenc irányításával készült fel a tavaszra is, felkészülési meccseit többnyire alsóbb osztályú együttesek ellen játszotta, és rendre győzött. Két stabil csapattag, Cziráki Attila és Galambos Ádám már nincs a keretben, mindketten eligazoltak, visszatért viszont Vácról Pap Roland, Veszprémből pedig a kapus Kiss Máté. A paksiak hazai pályán törhetnek borsot néhány ellenfelük orra alá.

A góllövőlista élmezőnye:
11 gólos:
Koller Krisztián (Kozármisleny)
9 gólos:
Szabó Zsolt (Veszprém), Szöllősi Tamás (Bajai LSE), Zsolnai Róbert (Puskás FC)
8 gólos:
Honma Kazuo (Veszprém), Oross Márton (Gyirmót FC Győr)
7 gólos:
Darko Pavicsevics (ZTE FC)

A NYUGATI CSOPORT ÁLLÁSA
M Gy D V L–K Gk P
1. Puskás Akadémia FC 15 12 3 36– 9 +27 39
2. FC Ajka 15 9 6 21– 8 +13 33
3. Kozármisleny SE 15 10 2 3 31–15 +16 32
4. Gyirmót FC Győr 15 7 5 3 31–23 +8 26
5. Zalaegerszegi TE FC 15 7 3 5 23–19 +4 24
6. Szombathelyi Haladás II* 15 6 5 4 24–22 +2 23
7. Csákvári TK 15 7 1 7 20–23 –3 22
8. Szigetszentmiklósi TK 15 7 8 24–25 –1 21
9. Duna FC Tatabánya 15 5 6 4 22–19 +3 21
10. Veszprém FC 15 5 4 6 32–26 +6 19
11. Soproni Vasutas SE 15 4 4 7 19–26 –7 16
12. Kaposvári Rákóczi II* 15 3 5 7 15–24 –9 14
13. Győri ETO FC II* 15 3 4 8 22–26 –4 13
14. BKV Előre SC 15 2 5 8 17–28 –11 11
15. MVM Paksi FC II* 15 2 4 9 14–29 –15 10
16. Bajai LSE 15 2 1 12 16–45 –29 7
Az NB II 2012–2013-as szezonjának végén a bajnokságban résztvevő NB I-es sportszervezetek tartalék együttesei a csapatuk elért eredményétől függetlenül kiesnek az NB III-ba.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik