ZTE: Szeretnénk az FTC-vel hazai pályán kezdeni – Sallói István

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.06.25. 08:50
null
Hétfőn nagy volt a forgalom a zalaegerszegi pályán, az élvonal újonca elkezdte a felkészülést (Fotó: Katona Tibor)
Sallói István, az újonc ZTE labdarúgócsapatának sportigazgatója a Ferencvárost szeretné első ellenfélnek, mert szerinte az NB I-ben a brandépítés is fontos.

 

 

Cél: a top tízbe kerülni.

Jól hangzik, jobban, mint a kiesés elkerülése, pedig a kettő valójában ugyanazt jelenti.

Sallói István, a ZTE sportigazgatója hétfő kora reggeli sajtótájékoztatóján elmondta: természetesen a keret megerősítésén dolgoznak – de nincs könnyű dolguk.

,,Az MLSZ legújabb előírásai döntően befolyásolták az átigazolási terveinket – mondta a korábbi válogatott futballista. – A központi támogatás jelentős része akkor jár, ha hét magyar játékos végig a pályán van, a támogatás másik része akkor érkezik meg, ha egy 1999-es születésű játékos szintén, a kétezres évjárat dupla szorzóval számít. Ami kulcskérdés: immár magyar útlevél kell ahhoz, hogy valaki futballmagyarnak minősüljön. A törekvést értjük, de például Szépe János felmenői magyarok, ő is az, de szlovák útlevele van, márpedig az a klubunkon, sőt a futballon túlmutató kérdés, hogy Szlovákia hogyan kezeli a kettős állampolgárságot. Dolgozunk azon, hogy minőségi, valóban erősítést jelentő játékosokkal bővüljön a keretünk. A túl sok légiós sem megoldás, a magyar, főleg a fiatal játékosok kivásárlási ára pedig az egekbe szökött. Sajnos a legtöbb intézkedés nem éppen az újoncoknak, a kisebb kluboknak kedvez…”

A ZTE Demjén Patrikot megszerezte az MTK-tól, Gergényi Bence és Bolla Bendegúz esetében szóbeli egyezség van a kölcsönadás meghosszabbításáról, Novák Csanád visszatér Mezőkövesdre, Gajdos Zsolt szabadlistára került, Farkas Balázsnak nem kínált szerződést az Egerszeg.

„Szeretnénk a Ferencvárossal hazai pályán kezdeni – folytatta Sallói István. – Egyelőre nem kaptunk választ a kérelemre, és igaz, nekünk nyilvánvalóan nem mindegy, hogy az első fordulóban, augusztusban látjuk-e vendégül a Fradit vagy január végén. Márpedig ha az NB I-et mint brandet erősíteni akarjuk, komolyan gondoljuk a nézőszám emelését, akkor adminisztratív támogatással is tehetünk érte. Korábban volt az újoncnak annyi előnye, hogy kérhetett ilyesmit, most az első hat játszhat egy bajnokival többet hazai pályán, így eleve hátrányba kerül az újonc, és nem csak emiatt, szóval bízunk abban, hogy a Fradi jön hozzánk a nyitányon.”

A nézőkkel komolyan foglalkoznak a klubnál, elérhető jegyárakat állapítottak meg: a főlelátón 24 ezer, vele szemben 19 200 forint az éves bérlet ára.

„Az a cél, hogy ezer bérletet eladjunk – fejtegette Sallói István. – A bérletes ezzel támogatja a klubot, mi különféle akciókkal, kedvezményekkel járunk majd a kedvükben. Sokat segítettek a szurkolók az előző szezonban a bajnoki cím elérésében, most is számítunk a támogatásukra. A téli szünetre a vonal felett helyezkedve mennénk el, és a Magyar Kupában is szeretnénk állva maradni az év végén.

S akkor nézzük a keretet, amelynek új tagja Demjén Patrik. A labdarúgó másfél évig az NB II-ben játszott, az MTK Budaörsre adta kölcsön a 21 éves kapust, akit most a ZTE szerződtetett.

„Nagyon jó lépés volt számomra a Budaörs – mondta Demjén Patrik. – Másfél év alatt rengeteget tanultam. Bognár Györgytől megkaptam a bizalmat, remek közösségbe kerültem, és a kapusedzőnek, Kemenes Szabolcsnak is sokat köszönhetek. Elmondani nem tudom, mennyi jó tanács, meglátás, ötlet jött tőle: a szögleteknél hogyan helyezkedjek, mikor kell kilépni, mikor nem, a lábbal való játékot is gyakoroltuk sokat. Nagyon jó, pozitív időszak volt ez.”

Máris itt az újabb kihívás: az első osztályba felkerülő ZTE kapujába kell először bekerülni, majd segíteni abban, hogy a csapat elérje céljait.

„Persze szerettem volna az első osztályban védeni, de nem voltam frusztrált emiatt, bíztam magamban, reménykedtem, hogy ha dolgozom, meglesz az eredménye. A ZTE már korábban is érdeklődött, és most sikerült megegyezni. Hétfőn új öltözőbe érkeztem, szerintem nem lesz gond a beilleszkedéssel.”

A motiváció adja magát: az első osztályban fiatalon mutatkozhat be, ráadásul az újonc kapujában feltehetően lesz elég dolga – ráadásul Demjén Patrik korosztálya, az U21-es válogatott házigazda lesz az Eb-n.

„Mindig vannak célok. Még Budaörsön Kemenes Szabolcs találta ki, hogy tíz, gól nélküli bajnoki után meghív vacsorára. Amikor nyolcnál jártunk, bedobta, két vacsora a tét, ha tizenháromra módosítunk. Az utolsó forduló előtt tizenkettőnél jártunk, még jó, hogy készültem nagyon, mert végül megnyertem a fogadást. Az Eb nagy álom, itthon rendezik, ha az NB I-ben rendszeresen védek, akkor, azt hiszem, számíthatok a kerettagságra. A kaposvári meccsünket közvetítette a televízió, jött egy gyors labda, megfogtam, aztán amikor visszanéztem, hallottam, a kommentátor felkiáltott: hú, de magabiztos volt! Azt akarom elérni, hogy ezt érezze mindenki. Ez nem nagyképűség, állandó koncentráció és nyugalom, erre lehet szükség az NB I-ben is.”

Miniinterjú – Dobos Barna, a ZTE vezetőedzője

– Hat hét felkészülés elég lesz?
– Több ez annál! Három hete már a személyre szabott edzésmunkát elkezdte a keret, azt is úgy építettük fel, hogy fokozatosan emeltük a terhelést, így a közös munka már megfelelő alapról indult ezen a héten. A folytatásban kilenc napig Szlovéniában dolgozunk majd, szervezzük a felkészülési mérkőzéseket, és úgy terveztük, ez a hat hét elég lesz arra, hogy felkészülten várjuk az első fordulót.

– A keret mennyire alakul át?
– Az volt a célunk, hogy a feljutást kiharcoló csapat gerince együtt maradjon, de nem vagyunk sokan, vagyis szükség van új labdarúgókra. Azért a realitásokkal mi is tisztában vagyunk, a támadószekciót mindenképpen meg kell erősítenünk.

– Feltételezhető, szeretné az újakat mielőbb az öltözőben látni.
– Így van, jó lenne, ha már az edzőtáborban mindenki ott lenne velünk, de az átigazolási piac csak most indult be.

– Milyen hangulatban várja az NB I-es rajtot?
– Nyugodtan. Ezért dolgoztunk, tudjuk, milyen nehéz idény vár ránk, de mindent megteszünk a sikeres szereplésért.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A ZTE FC-NÉL
Érkezők: Demjén Patrik (MTK Budapest)
Kölcsönbe érkezők: –
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek:
Távozók: Farkas Balázs (szabadon igazolható),Szmola Bálint(szabadon igazolható), Aljosa Vojnovic (horvát, szabadon igazolható)

Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Novák Csanád (Mezőkövesd), Zöldesi Illés (Kisvárda)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:Gajdos Zsolt (szabadon igazolható), Szemerédi Norbert (lejár a szerződése)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik