ZTE: „Ha a Bundesligában lehetőséget kapnak a fiatal edzők, nekünk sincs mitől tartani”

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2020.07.21. 10:05
Három héttel a bajnokság kezdete előtt a ZTE FC kerete sem teljes, és mivel az átigazolási időszak ezúttal szeptember végéig tart, a vezetőség próbál taktikázni, hogy a lehető legjobb összetételben szerepelhessenek a kék-fehérek.
Boér Gábor vezetőedző (középen) rendhagyó gyakorlást vezényelt a kék-fehérek első edzésén 
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ A GALÉRIA! (Fotók: Zalai Hírlap/Katona Tibor)
Boér Gábor vezetőedző (középen) rendhagyó gyakorlást vezényelt a kék-fehérek első edzésén A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ A GALÉRIA! (Fotók: Zalai Hírlap/Katona Tibor)

 

Elkezdte a felkészülést a 2020–2021-es idényre a ZTE FC, méghozzá csaknem teljesen új összetételű szakmai stábbal, az előző idényhez képest ugyanis csak Vlaszák Géza kapusedző maradt. A napokban kinevezett Boér Gábor vezetőedző régi segítőjével, Makra Zsolt pályaedzővel érkezett a klubhoz, míg Victor Moore erőnléti edző feladatát Zombori Regő vette át. Hétfőn a hetvenperces első edzést csak a bemelegítéskor lehetett szokványosnak nevezni, azt követően kizárólag labdával gyakorolt a három részre osztott keret, s leginkább kétkapus játék volt.

„Az új idény kezdetén mindig lehet ábrándozni, tervezgetni, ennél azonban érthetően többre lesz szükségünk – kezdte Végh Gábor, a ZTE FC tulajdonosa a gyakorlás előtt tartott sajtótájékoztatón. – A járványhelyzet miatt rövid a nyári szünet, s a bajnokság kezdetéig hátralévő három hétben kellene újjáépíteni a keretet annak ellenére, hogy az átigazolási időszak csaknem szeptember végéig tart. Aki akart, a klubnál maradt, az anyagi támogatás ugyanis nem volt akadály. Babati Benjaminnal nagyjából két perc alatt sikerült megegyeznünk a hosszabbításról, míg Bobál Dávid esetében ennyi időre sem volt szükségünk, a védő ugyanis kijelentette, hogy a Zetében szeretne futballozni. Az edzőváltásnál sem volt különösebb probléma, gyorsan megtaláltuk a megfelelő szakembert, mert Boér Gábort szerettük volna a posztra. Eddig sem riadtunk vissza az újításoktól, s ha a Bundesligában is több klub vállalja, hogy lehetőséget ad fiatal edzőknek, akkor nekünk sincs mitől tartanunk.”

A ZTE FC kétéves szerződést kötött Boér Gábor vezetőedzővel, akinek kinevezéséről Sallói István sportigazgató is kifejtett néhány mondatot.

„Három jelöltünk volt a vezetőedzői posztra, egy szabadon átigazolható és kettő szerződéssel rendelkező szakember – vette át a szót Sallói István.– Boér Gábor az utóbbi kategóriába tartozott, de ő volt az, aki akarta ezt a feladatot, érezni lehetett rajta a bizonyítási vágyat. Az új edzőgeneráció tagja, aki nem feltétlenül azért kap bizalmat, mert jó játékos volt. Már akkor figyelemmel kísértem a munkáját, amikor csikócsapattal dolgozott a Békéscsabánál a másodosztályban, és bronz­érmet szerzett. Tavaly tavasszal, amikor feljutottunk az élvonalba, sokáig versenyben volt csapatával a feljutásért, s vártuk, hogy majd csak elfáradnak a fiatalok, de nem nagyon akart visszaesni a teljesítményük. Korábban rengeteg kritika ért, hogy Dobos Barna esetében is sokat vártunk a váltással, de akkor is elmondtam, az edző, aki hasonlóképpen gondolkodik, megérdemli, hogy kitartsunk mellette. Boér Gábor hasonló hozzáállású edző, aki részt vehet a keret kialakításában, mert érdeke, hogy az új labdarúgó bevethető és használható legyen, de érdeke a tulajdonosnak is, hogy ne mellette üljön a lelátón, illetve nekem, a sportigazgatónak, hogy megmaradjon az állásom.”

Boér Gábor még nem dolgozott az élvonalban, a Békéscsaba mellett rövid ideig irányította a szakmai munkát az ETO FC Győrnél, június elején pedig a szintén a másodosztályban szereplő Kazincbarcikánál kezdte a felkészülést, amikor a ZTE FC megkereste.

„Azért választottam az edzői szakmát, hogy egyre magasabb szinten dolgozhassak – vágott a közepébe a 37 éves vezetőedző. – Bár a csúcstól még messze járok, a Zalaegerszeg hatalmas lépés nekem. Pozitív gondolkodású emberként próbálom átadni a játékosoknak az ismereteimet, mert bár az NB II és az NB I között óriási különbség van, az edzésmunkát mindkét osztályban becsületesen el kell végezni.”

A szakember hozzátette, a háromhetes felkészülés rövid, ezért edzőtábort nem tervezett a nyári időszakban, ugyanakkor július 27-én ötnapos ciprusi túrára utazik a keret, és két tesztmérkőzést is játszik. Elhangzott még, hogy jobb és bal oldali védő érkezése mindenképpen várható, mivel Bolla Bendegúz, valamint Tamás Krisztián egyaránt távozott.

„Elsősorban magyar labdarúgók szerződtetését tervezzük, de várható néhány légiós átigazolása, továbbá két-három A-kategóriás játékosra is szükségünk lesz – mondta még Sallói István.– Ez egyfajta sakkjátszma, mert a bajnokság három hét múlva kezdődik, de az átigazolási időszak ezen a nyáron szeptember huszonkettedikéig tart. Rengeteg labdarúgó kivár, hátha kap ajánlatot külföldről, ezért nem feltétlen szeretnénk idő előtt véglegesíteni a keretet, nehogy az utolsó pillanatban azért ne szerződtethessünk, mondjuk, egy kimagasló képességű játékost, mert addigra kiköltekeztük magunkat.”

A kék-fehérek július 25-én, szombaton 11 órától idegenben, az ETO FC Győr ellen játsszák az első edzőmérkőzésüket, majd az imént említett ciprusi túra következik, amelyen a két ellenfél egyelőre nem ismert. Annyi azonban biztos, hogy a szurkolók csak egy héttel a bajnoki rajt előtt, augusztus 8-án láthatják a csapatot, amikor is a Zete Fieszta keretében bemutatják az új játékosokat és a szakmai stáb tagjait, valamint bajnoki főpróbának beillő edzőmérkőzést rendeznek az NK Osijek ellen.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A ZTE FC-NÉL
Érkezők:Gyurján Márton (Haladás, szabadon igazolhatóként), Kun Bertalan (ETO FC Győr), Bojan Szankovics (montenegrói, Irtis Pavlodar – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként), Tajti Mátyás (Zaglebie Lubin – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Vass Patrik (MTK Budapest), Zimonyi Dávid (Lipót)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:
Gergényi Bence (NK Nafta Lendava – Szlovénia), Ubochioma Meshack (nigériai, NK Nafta Lendava – Szlovénia), Sebestyén Lóránt (Hévíz), Szökrönyös Dániel (Hévíz)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Bedő Roland, Hegedüs Olivér, Kovács Barnabás, Köcse Bence, Németh Erik, Sebestyén Lóránt, Szökrönyös Dániel
Kiszemeltek:Bőle Lukács(Ferencváros), Csonka András (Ferencváros), Dragóner Filip (Mezőkövesd), Novothny Soma (Újpest FC, szabadon igazolható), Szánthó Regő (Ferencváros)
Távozók:Bobál Gergely (szabadon igazolható), Horváth Krisztofer (SPAL – Olaszország, kölcsön után végleg), Eduvie Ikoba (amerikai, Trencín – Trencsén, Szlovákia), Kocsis Gergő (TS Podbeskidzie Bielsko-Biala – Lengyelorzág, szabadon igazolhatóként), Kovács Zoltán (Budafok, kölcsön után végleg), Eric McWoods (amerikai, Balzan FC – Málta), Nikola Mitrovics (szerb, Újpest FC), Radó András (Vasas – szabadon igazolhatóként), Stieber Zoltán (Újpest FC, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), Bőle Lukács (Ferencváros), Matija Katanec (horvát, Mezőkövesd), Fanosz Katelarisz (ciprusi, Omonia Nicosia – Ciprus), Stjepan Ostrek(horvát, NK Nafta Lendava – Lendva, Szlovénia), Tamás Krisztián (Mol Fehérvár, onnan Bp. Honvéd)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Barczi Dávid (szabadon igazolható)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik