Videoton: Mezey a spanyol és a magyar futball között vont párhuzamot

Vágólapra másolva!
2011.02.07. 13:39
null
Mezey György Spanyolországban teljesen más szurkolói és vezetői hozzáállással találkozott, mind idehaza<br /> (Fotó: NS-archív)
Címkék
D&eacute;l-Spanyolorsz&aacute;gban edzőt&aacute;borozik a magyar első oszt&aacute;lyban listavezető Videoton labdar&uacute;g&oacute;csapata. Az egy&uuml;ttes szakmai munk&aacute;j&aacute;nak ir&aacute;ny&iacute;t&oacute;ja, Mezey Gy&ouml;rgy a feh&eacute;rv&aacute;ri klub honlapj&aacute;n a helysz&iacute;nen megtekintett Sevilla&ndash;M&aacute;laga vas&aacute;rnapi bajnoki m&eacute;rkőz&eacute;s (0&ndash;0) kapcs&aacute;n vont p&aacute;rhuzamot a magyar &eacute;s a spanyol futball k&ouml;z&ouml;tt.

„A meccs után több játékos is találóan megjegyezte, ezt a bajnokit nem nekik kellett volna megnézniük, hanem azoknak, akik a magyar futball hátterét szervezik, mert egy alapvetően felejthető mérkőzés körül is hatalmas felhajtást csináltak és tömegeket mozgattak meg.”

A szakember elmondta, hogy a hatvanezres stadionba kilátogató ötvenezer néző pillanatok alatt elfoglalhatta a helyét, így a kezdésre kiváló hangulat lett a húsz perccel korábban még szinte üresen tátongó arénában.

„Szakmai szemmel nézve értékelhetetlen megmozdulásokat is tapssal jutalmazott a közönség. Rakiticnek, akit a Schalke 04-ből igazoltak hatalmas pénzért, és aki végigszenvedte az egész meccset, minden mozdulatát ováció követte. Egyszóval, lökték, űzték előre a csapatukat a nézők. Az ellenfélnek ráadásul megvoltak a lehetőségei, győzhettek is volna. Megjegyzem, a jelenleg nyolcadik helyen álló Sevilla a La Liga sereghajtó együttese ellen lépett pályára tegnap, s még így is kis híján telt ház volt. Persze, a csalódottságot lehetett látni a nézők arcán a gól nélküli döntetlen miatt, de hogy ennek ellenére, a következő mérkőzésen ugyanennyien lesznek kint a stadionban, ahhoz kétség sem fér.”

A tréner személyes élményét is elmesélte, amikor még Honvéd-edzőként telt ház előtt játszhattak felkészülési mérkőzést a Sevillával, amely akkor esett ki az élvonaltól, de a szurkolói úgy érezték: most van igazán szüksége kedvenceiknek a támogatásra.

„Teljesen más szurkolói, vezetői hozzáállás az, ami a spanyol futballt ilyen magasra juttatta. Érdekes lenne elgondolkozni a kérdésen, hogyan lehetséges, hogy amíg nagyjából húsz év alatt az egyik ország futballja a csúcsra jutott, addig a mienk ennyire tönkrement? Aki még mindig abban keresi az okokat, hogy a magyar edzők mondjuk rosszul lövetnek kapura, az rossz nyomon jár. Arról van szó, hogy a futball szociológiai, illetve gazdasági hátterét, eladhatóságát itt, Spanyolországban másképp építették fel, mint nálunk. Ebben kell az alapvető problémát keresnünk és nem abban, hogy melyik játékost hol játszatja az edző.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik