Videó: Dibusz úgy védett, mint Banks, Ojo úgy célzott, mint Pelé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.14. 09:28
A ferencvárosi Dibusz Dénes Gordon Banks történelmi bravúrjához hasonló védést mutatott be a labdarúgó NB I 23. fordulójában rendezett Ferencváros–Újpest (2–0) találkozón. Ugyanakkor azt is mondhatjuk, a lilák csatára, Kim Ojo hasonló módon fejelt a sarokra, mint a brazil Pelé. Nézze meg Banks és Dibusz védését, avagy Pelé és Ojo kihagyott helyzetét!

Dibusz Dénes csúcsvédése 4:29-től látható a videóban

Dibusz Dénes csúcsvédése 4:29-től látható a videóban

Minden idők egyik legnagyobb védésének tartják Gordon Banks mentését az 1970-es vb-ről, Mexikóból. Az angol–brazil csoportmeccs második félidejében Carlos Alberto remek indítása után Jairzinho ment el a jobb oldalon, középre kanyarított, a legmagasabbra emelkedő Pelé nyolc méterről erőteljes mozdulattal fejelt – állítólag mindjárt utána gólt is kiáltott –, ám az angol kapus elképesztő bravúrral odaért, és szögletre ütötte az egy pattanás után a jobb alsó felé szálló labdát. A legenda szerint később a következő dialógus hangzott el az érintettek, valamint a csak „külső szemlélő” angol védő, Bobby Moore között.

Pelé: „Azt hittem, gól.”
Banks: „Én is.”
Moore: „Á, öregszel, Banksy. Régen ezeket megfogtad.”

Az Egyesült Királyságban egy 2002-es szavazáson a minden idők száz legnagyobb sportpillanatát lajstromozó listán negyvenegyediknek választották Banks vb-védését.

Gordon Banks óriási mentése az 1970-es vb-ről


„MAGAMBAN MÁR ELKÖNYVELTEM, HOGY BENT VAN...” – DIBUSZ DÉNESSEL ÓRIÁSI VÉDÉSÉRŐL IS BESZÉLGETTÜNK – AZ INTERJÚT ÉS A DERBIVEL KAPCSOLATOS ÖSSZEÁLLÍTÁST KERESSE A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁNAK 2–3. OLDALÁN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik