Videó: amikor Törőcsik betekerte a létező leglazább szabadrúgást

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.07.10. 09:03
Mint arról beszámoltunk, hatvanhét éves korában elhunyt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa korábbi 45-szörös válogatott labdarúgója. A legendás futballistára Amikor című sorozatunk korábbi részével emlékezünk.

Vannak játékosok, akik nagy feneket kerítenek szabadrúgásaiknak, legalábbis alaposan megtervezett rituálét hajtanak végre lövés előtt. Az Újpesti Dózsa közönségkedvenc támadója, Törőcsik András egészen biztosan nem ebbe a csoportba tartozott – mint ahogy azt a Bp. Honvéd elleni kupadöntőn (1983. május 4., 3–2-re a Dózsa nyert) bemutatta. A „másfél lépésből” elvégzett, végtelenül flegma és tökéletesen végrehajtott szabadrúgásra hiába repült Andrusch József, a kispestiek kapusa.

A videón 3:02-től is van egy érdekes jelenet: az Újpest győztes gólja előtt úgy tűnik elsőre, a labdaszedő is „besegít” egy bedobással, de valójában (ez a partjelző kézmozdulatán látszik) nem bedobással, hanem kezezés miatt szabadrúgással folytatódott a játék. Igaz, a szabadrúgás elvégzése így is (erősen) „kérdőjeles”…

Az Újpest 1982–1983-as kupagyőztes csapata, Törőcsik András az első sorban balról a harmadik (Fotó: Rév Gábor/Labdarúgás)
Az Újpest 1982–1983-as kupagyőztes csapata, Törőcsik András az első sorban balról a harmadik (Fotó: Rév Gábor/Labdarúgás)

Az 1982–1983-as Magyar Kupa volt Törőcsik András utolsó nagyobb trófeája, ezzel háromszoros bajnokká és háromszoros kupagyőztessé avanzsált. A támadó 1985-ben elköszönt Újpesttől, utolsó élvonalbeli bajnokiját 1989 tavaszán az MTK színeiben játszotta, ám egy súlyos sérülés lezárta NB I-es pályafutását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik