Videó: amikor Kuntics egymaga megverte a Vácot, és történelmet írt

Vágólapra másolva!
2020.05.20. 08:59
A koronavírus megbénította a sportvilágot (bár az lassan már éledezik) – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! Ma a labdarúgó NB I elmúlt 25 évének egyik legkiemelkedőbb egyéni teljesítményére tekintünk vissza.

A Nemzeti Sport 1967 óta osztályozza a játékosok teljesítményét 1-től 10-es skálán.A legkiemelkedőbb produkcióért járó 10-est igen kevesen kapták meg – az elsőre 1972-ig (a Ferencváros játékosa, Páncsics Miklós érdemelte ki) kellett várni. Zoran Kuntics, az akkor a szponzor Parmalat nevét viselő székesfehérvári klub szerb csatára lett az első – és a mai napig az egyetlen – légiós, aki 10-est kapott lapunktól, méghozzá olyan teljesítményért, amihez hasonlót nagyon keveset láthattunk a hazai élvonalban.

Zoran Kuntics a Parmalat játékosaként
Zoran Kuntics a Parmalat játékosaként

Kuntics nemcsak négy gólt szerzett a bajnoki címvédő Vác FC-Samsung elleni mérkőzésen (1995. május 10., a fehérváriak 6–3-ra győztek), hanem két gólpasszt is adott, sőt, utolsó találata előtt maga harcolta ki a büntetőt (lenne rendszer, amelyben ezt is beírnák „asszisztnak” – vagyis saját magának adna gólpasszt, ami nem kis bravúr…).

Koszta János és társai alighanem megjegyezték Kuntics nevét… A támadó a Vidi első játékosa, aki 10-essel zárt NB I-es mérkőzést.

„Én úgy mondanám, hogy valamennyinél szerencsém volt. Az elsőnél Puhalak kiváló labdát adott, csak el kellett húznom a kifutó Koszta mellett. A másodikkal sem volt sok dolgom, Dubecz remekül ívelt be, csak fejelnem kellett… A harmadik azért sikerült, mert szerintem hibázott a váci kapus, a negyedik pedig tizenegyes volt, amit illik berúgni” – mondta a Nemzeti Sportnak a mérkőzés után az igen szerényen nyilatkozó Kuntics, aki saját bevallása szerint felnőtt-találkozón ezelőtt sosem volt ilyen eredményes.

Kuntics a következő idényben már a Ferencváros játékosa volt, kulcsszerepet játszott a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutásban, s a bajnoki címet biztosító gólt is ő fejelte a BVSC ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik