Vesztegetési kísérlet történt nyolc éve, a Dunaferr kupameccsén

Vágólapra másolva!
2009.11.27. 08:18
Címkék
Nem kitaláció, hanem immár tény: vesztegetési kísérlet történt egy magyar futballcsapat európai kupameccsén. Nyolc éve a Dunaferr az Olympiakosz Nicosia ellen játszott UEFA-kupa-selejtezőt, és a visszavágó előtt ismeretlenek arra akarták rábírni az egyik játékost, hogy veszítsen a magyar együttes.

Fotó:
Fotó:

Bizonyára sokan emlékeznek a 2001. augusztus 23-án játszott Dunaferr–Olympiakosz Nicosia mérkőzésre – nagy pofon volt az a meccs is a magyar futballnak.

Az egy évvel korábban bajnok Dunaferr, amely a Rosenborggal remek meccseket játszott, és nem sokkal maradt le a Bajnokok Ligájáról, UEFA-kupa-selejtezőre készült. A első mérkőzésen Nicosiában Sowunmi Thomas és Tököli Attila góljával 2–2-es döntetlent ért el az Olympiakosz ellen, így nyugodtan várták az újvárosiak a visszavágót. Mivel a Dunaferr létesítménye nem volt alkalmas nemzetközi kupamérkőzések lebonyolítására, a győri ETO-stadion adott otthont a meccsnek.

Csak kevesen hitték, hogy elbukhat a Dunaferr, ám bekövetkezett a katasztrófa... A ciprusiak már a félidőben 2–0-ra vezettek, aztán hiába rúgott gólt Sowunmi Thomas és Tököli Attila, 4–2-re nyert az Olympiakosz.

A Dunaferrnek magyar pályán rúgott négy gólt a ciprusi csapat – megismételjük, nagy pofon volt.

De még mekkora!

Természetesen rögtön a meccs másnapján bundát emlegettek a jól értesültek, hiszen a favorit esett ki, ám hiába a gyanakvás, tények, konkrétumok nem kerültek nyilvánosságra.

Mára, nyilván az Európában történt események hatására, változott a helyzet. Igazolódott a sejtés, a találkozót megelőzően ismeretlenek – információnk szerint szerbek – ajánlatot tettek a Dunaferr legalább egy játékosának. Salamon Miklós megkeresésünkre elismerte, többször is megállt Dunaújvároshoz közeli lakása előtt egy fekete autó, és utasai kérték, vegye rá társait a mérkőzés eredményének befolyásolására, azaz veszítse el a Dunaferr a meccset. Noha Salamon Miklós nem említette, Szerbiából származó információnk szerint háromszázezer dollárt ért a szervezetnek az Olympiakosz továbbjutása. A magyar futballista nemcsak visszautasította az ajánlatot, hanem szólt a megkeresésről Egervári Sándor vezetőedzőnek is. Természetesen megkérdeztük a jelenlegi szövetségi edzőt, ő azonban ez ügyben nem akart nyilatkozni.

A Dunaferr összeállítása 2001. augusztus 23-án: Petry Zsolt – Molnár Zoltán, Éger László, Bagoly Gábor (Lengyel Ferenc, a szünetben), Kiss György – Rósa Henrik, Jäkl Antal, Zováth János, Marek Penksa (Nikolov Balázs, 13.) – Sowunmi Thomas (Baranyi Miklós 65.), Tököli Attila.

AKKORI DUNAÚJVÁROSI FUTBALLISTÁK ÉS A KLUBELNÖK NYILATKOZATÁT ELOLVASHATJA A PÉNTEKI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik