Varga Roland: Jogos elvárás, hogy szórakoztató futballal szállítsuk a három pontot

Vágólapra másolva!
2017.12.02. 13:36
null
Varga Roland érzi, szórakoztató futballt várnak a Fraditól (Fotó: Szabó Miklós)
A Videoton elleni rangadó kapcsán meglepetések helyett agresszív futballra számít Varga Roland, a Ferencváros szélsője, és nem bánja, ha a szurkolók győztes gólt várnak tőle.

 

– Mit gondol, az ősz rangadója következik?
– Mivel az első helyezett találkozik a másodikkal, nyugodtan mondhatjuk, hogy a bajnokság két legerősebb együttese játszik egymás ellen – mondta Varga Roland, a Ferencváros 27 esztendős szélsője. – Kiélezett kilencven perc előtt állunk, a napi formának és a helyzetkihasználásnak hatalmas jelentősége lesz.

– Felkészült rá, hogy ezúttal a megszokottnál többet kell védekeznie? A Videoton szélső védői rendre felzárkóznak a támadásokhoz.
– Ez valóban így van, ugyanakkor ha labdát szerzünk, nekik ugyanúgy vissza kell sprintelniük velem. Vagyis kölcsönösen fárasztjuk majd egymást. A mai labdarúgásban már természetes, hogy a szélsőnek támadnia és védekeznie is kell. Ám ne felejtsük el, hogy amikor a szélső védők felfutnak, üres területek nyílnak mögöttük.

– Az utóbbi hetekben a Videoton futballozott meggyőzőbben, igaz, szerdán hatalmas meglepetésre kiesett a Magyar Kupából. Ez alapján milyen ellenfélre számítanak?
– Nem akarom a Videoton játékát boncolgatni, csak magunkkal kell foglalkoznunk. Annál is inkább, mert az utóbbi hetekben a futballunk elmaradt a várakozásoktól. A legutóbbi fordulót megelőző kilenc bajnokiból nyolcat megnyertünk, de hiba lenne, ha becsapnánk magunkat és azt gondolnánk, hogy a győzelmekhez jó játék párosult. Velünk szemben jogos elvárás, hogy szórakoztató futballal szállítsuk a három pontot, de az utóbbi hetekben ettől messze voltunk.

– Ugyanakkor úgy tartják, a jó csapat egyik ismertetőjegye, hogy halványabb játékkal is képes nyerni.
– Annak örülhetünk, hogy a gyengébb napjainkon mindig akadt olyan játékos, aki a hátára vette a csapatot, és eldöntötte a találkozót. A szürkébb futballal elért győzelem bizonyos szempontból növeli az önbizalmat, de hosszú távon nem alapozhatunk arra, hogy valaki úgyis megvillan. Csapatként kell többet nyújtanunk.

– A Haladás elleni vereség után Thomas Doll a keménységet hiányolta a csapatból. Márpedig a délszláv légiósokkal felálló Videoton biztosan agresszív futballal igyekszik majd érvényesülni.
– Ez nem újdonság, ellenünk mindenki ilyen stílussal készül. A megoldás egyébként egyszerű: nem szabad a párharcokat elveszíteni. Minden mérkőzésnek megvan a lélektana, ha az egyik csapat rendre megnyeri az egy egy elleni helyzeteket, lelki fölénybe kerül. Épp ezért agresszívan kell játszanunk, nem hagyhatjuk, hogy a Videoton önbizalmat szerezzen.

– Böde Dániel és Priskin Tamás hiányában a szurkolók többsége öntől várja a villanást, a meccset eldöntő gólt vagy gólpasszt.
– Örülök, ha ez a helyzet. Mindig pluszerőt ad, ha a szurkolók sokat várnak tőlem, de emiatt nem pakolok extra terheket magamra. Amikor kifutunk melegíteni, megszűnik a külvilág, onnantól már élvezem, hogy a zöld gyepen lehetek. Így lesz szombaton is.

– Milyen formában érzi magát?
– Sajnos a magyar válogatott legutóbbi összetartásán megsérültem, ezért csak a Haladás elleni meccset megelőző napokban tudtam teljes értékű edzésmunkát végezni. A legutóbbi fordulóban nem is éreztem elég élesnek magam, talán ezért sem tudtam gólra váltani a helyzeteimet. De ezen már nem tudok változtatni, bízom benne, hogy a Videoton ellen jobb döntéseket hozok a kapu előtt.

– A szombati rangadónak nagyobb kihatása van a bajnoki címre, mint a kiesés elől menekülő csapatok elleni meccseknek?
– A legutóbbi fordulóban a bennmaradásért küzdő Haladástól kaptunk ki, az a mérkőzés ugyanolyan nehéz volt, mint a szombati lesz. A mostani NB I-ben nincs könnyű meccs, talán csak annyi a különbség, hogy a rangadókra jobban felkapják a fejüket a szurkolók.

KÜZDJ, HARCOLJ JOBBAN!

Ilyen a futball: a szombati győzelem erősen tompíthatná a fehérváriak szégyenérzetét. Juhász Roland, a Videoton 95-szörös válogatott játékosa azonban kimaradt a kínos kupabúcsúból, szerdán ugyanis pihenhetett, a lelátótól figyelte a mérkőzést.

„Kimaradtam? Már hogy maradtam volna ki?! – kérdezett vissza a védő. – Bizonyos szempontból még rosszabb volt így megélni a vereséget, mintha a pályán lettem volna. A tehetetlenség nagyon dühítő. Ha játszol, van esélyed hozzátenni valamit a csapat játékához, ha mással nem, azzal, hogy ráüvöltesz a társadra, kapja össze magát. Minden tiszteletem a Vácé, próbált kulturáltan futballozni, mi gyengék voltunk. Egy csapat vagyunk, a sikereket is együtt érjük el, a kudarc alól sem húzom ki magam.”

Amikor szóba kerül, hogy a pálya talaja nem volt éppen ideális, Juhász Roland ismét csak tiszteletre méltó őszinteséggel reagált: „Hagyjuk már ezt! November végén, decemberben előfordul, hogy nem ideális a talaj. Na és a Vác hol szerzett három gólt?! A futball ilyen, nem mindig lehet a technikai tudással, a kreativitással győzni. Küzdj! Harcolj jobban, fuss többet, akard erősebben a sikert, mint az ellenfeled, az elszántsággal kerekedj felül!”

A téma persze az FTC elleni szombat esti ütközet. Juhász Roland 2013-ban tért haza a belga Anderlechtből, azóta bajnokikon négy győzelem, három döntetlen és két vereség a futballista mérlege az FTC ellen. A zöld-fehérektől Böde Dániel és Priskin Tamás nem lehet ott a meccsen – vajon melyikük hiányzása jobb hír a Vidi számára?

„Nem szoktam fohászkodni azért, hogy ez vagy az ne játsszon az ellenfélből. Elég erős a Ferencváros, hogy pótolja a hiányzóit, nem egy emberre, hanem a zöldek támadójátékára kell felkészülnünk hátul. Sohasem tudhatod, mit hoz egy mérkőzés, lehet, hogy pályára küldenek valakit, akire nem számítanak a nézők, de most bizonyítaná, hogy ott a helye a kezdőben, és emiatt lesz nehéz dolgunk. A motiváció megvan, és bárcsak minden héten olyan miliőben játszhatna minden magyar csapat, amilyen szombaton várható! Ahogy hallom, a mi szurkolóink is sokan lesznek, éppen most huszonöt éves a táborunk, a Red Blue Devils. Nagyon intenzív és szoros a kapcsolat a játékosok és a drukkerek között, a csoport születésnapját illene szépen megünnepelnünk.”

NB I, 2017–2018, 18. FORDULÓ
DECEMBER 2., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
15.30: DVSC–Honvéd(Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei StadionKassai Viktor
15.30: Paks–VasasPaks, Városi Stadion
Solymosi Péter
15. 30: Újpest–BalmazújvárosBudapest, Szusza Ferenc StadionErdős József
15.30: Mezőkövesd–DVTK
Mezőkövesd, Városi StadionSzabó Zsolt
15.30: PAFC–Haladás
Felcsút, Pancho ArénaVad II István
19.30: FTC–Videoton(Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaIványi Zoltán
TABELLA •NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 17 11 5 1 40–18 +22 38
2. Ferencvárosi TC 17 10 5 2 33–16 +17 35
3. Debreceni VSC 17 8 4 5 31–20 +11 28
4. Budapest Honvéd 17 7 4 6 30–29 +1 25
5. Újpest FC 17 6 7 4 23–21 +2 25
6. Diósgyőri VTK 17 6 3 8 29–28 +1 21
7. Vasas FC 17 6 3 8 23–32 –9 21
8. Paksi FC 17 5 6 6 24–28 –4 21
9. Puskás Akadémia FC 17 5 5 7 23–27 –4 20
10. Balmazújváros 17 4 5 8 22–26 –4 17
11. Szombathelyi Haladás 17 4 2 11 15–32 –17 14
12. Mezőkövesd Zsóry FC 17 3 5 9 20–36 –16 14
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik