Vannak álmaik – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.05.27. 22:46

Még a 2010-es évek elején jártam Mezőkövesden, az nso-nak készítettem riportot. A futballcsapat NB II-es volt, de potenciális esélyes az élvonalra, ahová aztán 2013-ban fel is jutott, majd 2016 óta ismét NB I-esnek mondhatja magát. Emlékszem, a csapat egyik szponzora, Dohány József éttermében, a Kispipában ebédeltünk, s akivel csak beszéltem, óhajtotta a feljutást. A jelenben élnek, de vannak álmaik – írtam akkor.

Nos, a jelen azt mutatja, hogy a Mol Fehérvár FC kiejtésével a Mezőkövesd bejutott a Magyar Kupa döntőjébe. Valóra válhat tehát egy másik álom, az első osztályú tabellán jelenleg harmadik csapat tagjai magasba emelhetik a trófeát, amelyről Tóth László szakmai igazgató nemes egyszerűséggel azt mondta, semmit sem ér, ha nem nyered meg. Valahogy ez az őszinteség jellemző az együttes játékára is. Majd' két héttel ezelőtt a Fradi játszott két felkészülési meccset a Kövesddel, az egyiket a vendégek nyerték meg 1–0-ra. Parádés játékkal letámadták a zöld-fehéreket, jó volt látni az igyekezetet, mindenki tudta, mi a dolga. A Mezőkövesd kapcsán a kilencvenes évekbeli Vác jut az ember eszébe: sztárok nélküli, sok futásra épülő csapatjáték, Kuttor Attila – Csank Jánoshoz hasonlóan – megtalálta futballistái posztját. Budu Zivzivadze és Dino Besirovic személyében minőségi légiós erősíti a keretet, s a magyar futball – 32 évesen – egyik legnagyobb tehetsége, Cseri Tamás. (Az persze külön fejezetet érdemelne, hogy egy ilyen kaliberű futballista, aki a visszavágó egyik legjobbja volt, miért csak 29 esztendős korában mutatkozik be a legmagasabb osztályban...)

Kuttor Attila a magyar edzői kar egyik legmarkánsabb egyénisége. Az élvonalban több mint félezer mérkőzést játszó, 2010 óta edzősködő, 2017 októberétől a Mezőkövesdet irányító szakember jól olvassa a játékot, mint egykor a pályán, ahhoz persze, hogy valaki jó tréner legyen, más is kell. Mindenesetre „Kutyában” megvan ez a többlet. Több rivaldafényt érdemelne – más kérdés, hogy ő maga tiltakozna ez ellen a legjobban. Az edző az MK-elődöntő első mérkőzésén – ahogyan ő fogalmazott – egy félreérthető mondat miatt piros lapot és kétmeccses eltiltást kapott. Nem lehetett ott a döntőbe jutást ünneplő játékosai között sem, ám az ötvenedik születésnapját pénteken ünneplő szakember a csapattól már megkapta az ajándékot...

S még vannak álmaik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik