UTE: az Újpestnek 30 napon belül meg kell szüntetnie a címerhasználatot

Vágólapra másolva!
2017.12.11. 15:37
Korábban már beszámoltunk róla, hogy a bíróság másodfokon az Újpesti Torna Egyletnek (UTE) adott igazat az Újpest FC elleni címerperben. Hétfőn az UTE adott ki közleményt, amelyben az ítéletet idézve azt írja: az Újpest 1885 Futball Kft.-nek 30 napon belül meg kell szüntetnie a jogsértő címerhasználatot. A kommünikét alább változtatás nélkül közöljük.

„A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla háromtagú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét és megállapította, hogy az Újpest 1885 Futball Kft. megsértette az UTE jó hírnevét, amikor a felnőtt labdarúgócsapat címerét egyoldalúan megváltoztatta és 2017. július 3. napja óta az új címert használja tevékenysége során. Kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla az Újpest 1885 Futball Kft.-t, hogy a jogsértő címerhasználatot az ítélet kézhezvételétől számított 30 napon belül szüntesse meg, továbbá kötelezte, hogy a másodfokú ítélet rendelkező részét 30 napig folyamatosan jelenítse meg a www.ujpestfc.hu oldalon.„A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla háromtagú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét és megállapította, hogy az Újpest 1885 Futball Kft. megsértette az UTE jó hírnevét, amikor a felnőtt labdarúgócsapat címerét egyoldalúan megváltoztatta és 2017. július 3. napja óta az új címert használja tevékenysége során. Kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla az Újpest 1885 Futball Kft.-t, hogy a jogsértő címerhasználatot az ítélet kézhezvételétől számított 30 napon belül szüntesse meg, továbbá kötelezte, hogy a másodfokú ítélet rendelkező részét 30 napig folyamatosan jelenítse meg a www.ujpestfc.hu oldalon.

Az ítélet indoklása szerint helytálló volt az UTE azon álláspontja, hogy a nyilvánvaló cégjogi jogsérelmen kívül személyiségi jogi természetű jogsérelem is történt, amely más jellegű bírói jogvédelmet indokol, mint a cégjogi jogsérelem, így a kettő nem zárja ki egymást. Az elsőfokú bíróság álláspontjával szemben a Fővárosi Ítélőtábla osztotta az UTE azon álláspontját is, hogy egy jogi személy (különösen egy igen hosszú ideje működő, jelentős társadalmi elismertséggel rendelkező sportegyesület) rendelkezik arculattal és presztízzsel, így rendelkezik ezekhez kapcsolódó személyhez fűződő jogokkal is, mely jogok a jó hírnév védelme alá tartoznak, és amelyek megsértése esetén lehetőség van személyiségi jogi per keretén belül is igényérvényesítésre.

Az ítélet jogerős és végrehajtható, az ellen fellebbezésnek nincs helye, lehetőség van ugyanakkor rendkívüli jogorvoslati kérelmet, felülvizsgálati kérelmet előterjeszteni a Kúriához. Az Újpest 1885 Futball Kft. az ítélet kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a jogellenes címerhasználatot megszüntetni.

Tekintettel arra, hogy a cégjogi jogszabálysértés a fentiek szerint elkülönül a személyiségi jogi jogsértéstől, ezért az UTE által a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága előtt megindított törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatásának is helye van, az UTE a címerhez fűződő igényeket azon eljárás keretein belül is érvényesíti.

Hajrá Lilák!

Újpesti Torna Egylet"

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik